Новини

 

До 500-річчя від дня народження Станіслава Оріховського

12.03.2013
18 квітня 2013 р. в Інституті Філології КНУ імені Тараса Шевченка відбудеться круглий стіл присвячений 500-річчю від дня народження Станіслава Оріховського. Початок о 13-30 в аудиторії № 63,( 2 пов. Інституту філології).
Серед запрошених до участі: історик проф. Наталія Яковенко (КМА), літературознавець проф. Валентина Соболь (Варшавський університет), філософ Володимир Литвинов (Інституту філософії НАН України), полоніст проф. Ростислав Радишевський, мовознавець доц. Ольга Лефтерова (КНУ імені Тараса Шевченка).
Станіслав Оріховський Роксолан (1513–1566) – обличчя української неолатиністики та, за висловом Валерія Шевчука, «князь українських гуманістів». Його інтелектуальна спадщина (переважно латинською мовою) об’ємна і жанрово різноманітна, саме тому вона об’єднує представників різних галузей гуманітаристики – і не лише в Україні. Центральною темою творчості Оріховського є тема свободи надзвичайно важлива для тогочасного письменства: Роксолан вважав свободу найбільшим людським надбанням, «найвищим добром зі всіх добр», природниим станом шляхетної натури.
Головними темами обговорення за круглим столом стануть українська неолатиністика, сучасні надбання та перспективи розвитку цієї молодої науки в Україні, а також – на прикладі Станіслава Оріховського – духовна взаємодія в культурних пограниччях, передусім, в українсько-польському. Висвітлюючи різноманітні чинники впливу на формування непересічної особистості гуманіста, його життя і творчість, учасники спробують дати відповіді на гострі запитання, що стоять перед мислячою частиною українського суспільства.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024