Новини

 

Зустріч із чеченським письменником в Інституті філології

04.03.2013
Весна розпочалася в Інституті філології зливою теплих і плідних зустрічей. Однією з них став візит творчої інтелігенції Чеченської Республіки, організований ВГО «Діаспора чеченського народу» та кафедрою тюркології КНУ імені Тараса Шевченка.
«Що ми знаємо про Чеченську Республіку? З одного боку, це край, оповитий романтикою, край добробуту, виноградних полів і долин. З іншого – ця країна асоціюється в уяві багатьох лише із зоною військових дій. Тому сьогоднішня зустріч мала на меті зрозуміти, чим живе Чечня нині, що болить її громадянам, про що співає серце її молоді», - розпочав зустріч завідувач кафедри тюркології Володимир Підвойний. Згодом він надав слово Міністру освіти і науки Чеченської республіки Анзор Музаєву. Пан Музаєв висловив впевненість у перспективності культурно-наукової співпраці між Шевченковим Університетом і Чеченським Міносвіти й одразу запросив найактивніших студентів Інституту філології приїздити до країни на стажування у тамтешні ВНЗ. Крім того, чиновник запевнив, що необхідно розвіювати стереотипи, що склалися протягом останніх 200-300 років про чеченців як про войовничий народ. «Прийшов час показати героїв-чеченців у сфері культури та науки», - сказав міністр і представив ще одного поважного гостя зустрічі, російсько-чеченського письменника та громадського діяча, академіка, доктора економічних наук і професора, члена Союзу письменників РФ Канту Ібрагімова.
У кожній країні є люди, на яких покладається високий обов’язок і відповідальність – бути голосом своєї батьківщини, гідно представляти її на сторінках світової історії, карбувати її минуле в слові й творити майбутнє натхненною щоденною працею. Однією з таких особистостей для Чеченської Республіки є Канта Ібрагімов.
Перший роман Канти Ібрагімова – «Минулі війни» – вийшов друком у 1999 році. В основу сюжету лягла реальна доля Кантиного дідуся, що ілюструє всі складні віхи чеченської історії від Вітчизняної війни до 1995 року. Успіх не забарився і невдовзі письменник-початківець отримав престижну премію РФ у сфері літератури та мистецтва. На хвилі слави Канта пише другий твір – автобіографічний роман «Сивий Кавказ» (2001). Проте саме тоді прозаїка спіткала фінансова криза й він мав наміри повернутися у бізнес, відмовившись від «дитячої мрії писати». У складний час Канту підтримав його батько, наполігши не губити свій Божий дар, а пошукати втрачене натхнення у бібліотеці. Саме там, у Ленінській бібліотеці, відбулася друге народження Канти Ібрагімова.
Канта Ібрагімов двічі номінувався на Нобелівську премію з літератури за романи «Дитячий світ» (у 2010 р.) та «Аврора» (у 2012 р.). «Якби великі політики, які віддають накази бомбардувати цілі країни, прочитали «Дитячий світ», то багатьох кривавих подій можна було б уникнути», - оцінив твір Канта Ібрагімова прес-секретар Президента Чеченської Республіки Саїд-Магомед Ісараев, також присутній на зустрічі. Роман «Аврора» письменник назвав «сміливим твором, за який довелося не раз отримати по голові». Світове визнання, переконаний Канта, прийшло до нього саме завдяки «актуальності, сміливості та гостроті» його творів.
Насамкінець зустрічі Канта Ібрагімов презентував свою нову книжку «Петро Захаров» і подарував декілька примірників Інституту філології та «Деміївській» бібліотеці Голосіївського району.

Текст: Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


















Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024