Новини

 

Перші лауреати премії Ірини Калинець

25.02.2013
Вперше у День рідної мови Міжнародний благодійний фонд імені Ярослава Мудрого вручив лауреатам премії імені Ірини Калинець 2012-го року в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка.
За словами президента Міжнародного фонду імені Ярослава Мудрого Валентини Стрілько, яка розпочала урочисту зустріч, премія імені Ірини Калинець – це поштовх людей до активної громадянської позиції. «Нагородження лауреатів в Інституту філології – ідея не випадкова, адже серед молоді має утверджуватися велич українських діячів. Саме студенти є нашим майбутнім, вірою і надією на краще», – підкреслила Валентина Стрілько. Директор Інституту філології проф. Григорій Семенюк привітав присутніх зі святом рідної мови. Продовжилася зустріч лекцією викладача кафедри новітньої літератури Інституту філології проф. Юрія Коваліва, який розповів про життя і діяльність жінки-політв’язня Ірини Калинець у непрості часи репресій, про інших дисидентів, які протистояли політичним утискам і боролися тоді поряд з нею: «Вона писала про екзистенційний вибір – бути тим, ким ти є, бути невгнутим. Ірина Стасів-Калинець була саме такою – жінкою величної сили волі, моралі. Своєю діяльністю вона сприяла розквіту нашого суспільства, утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності».
На врученні премії була присутня Звенислава Мамчур, - дочка Ірини та Ігоря Калинця. Пані Звенислава висловила подяку організаторам зустрічі та Міжнародному благодійному фонду імені Ярослава Мудрого, розповіла про свою матір та наголосила: « За життя моїх батьків відбувалася боротьба свідомих українців проти влади, яка наступала відкрито, нівелюючи права людей. Встановлення премії імені моєї матері – це утвердження найкращих людських рис – моралі, етнічного коду, свободи, гідності».
Після виступу Звенислави Мамчур було вручено премії імені Ірини Калинець 2012-го року: в номінації «За громадянську позицію та мужність у відстоюванні українських ідеалів» – Ірині Ключковській; в номінації «Білі плями» історії України» – Сергію Козаку; в номінації «Виявлення та популяризація героїчних сторінок в історії України у музейній справі» – Вікторії Садовій.
Вітаємо лауреатів та закликаємо всіх до активної громадянської позиції, аби в майбутньому премію імені Ірини
Калинець отримало ще більше гідних українців.

Текст: Олександра Касьянова,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології











Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024