Новини

 

Робочий семінар Міжнародного проекту TEMPUS у КНУ

19.02.2013
14-15 лютого 2013 р. у головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся робочій семінар Міжнародного проекту TEMPUS530534-TEMPUS-1-2012-1-UK- TEMPUS-SMGR „Підвищення ефективності студентських служб” (IMPRESS). Координатор проекту - Нортумбрійський університет, м.Ньюкасл (Велика Британія). Партнери з ЕС: Университет м.Кордоба (Іспанія), Університет Томаса Бата (Чеська Республіка), Європейська асоціація студентів (Бельгія), Британсько-український центр допомоги (Велика Британія), Видавнича компанія «Shoofly Publishing Co» (Велика Британія). Партнери в Україні: Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Донецький національний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Львівський національний університет імені Івана Франка, Донецька торгово-промислова палата, Українська асоціація студентського самоврядування.
На робочій зустрічі обговорювалися проблеми покращення системи студентського працевлаштування в українських університетах. З інформацією про основні задачі проекту виступив менеджер проекту професор Алфредо Москадіні (Нортумбрійський університет, м.Ньюкасл, Велика Британія). Доповідь професора Педро Монтеро була присвячена системі студентського працевлаштування в університеті м.Кордоба (Іспанія) та генеральній презентації напряму роботи проекту “Працевлаштування”. Університет м.Кордоба має гарну репутацію щодо втілення інновацій в галузі працевлаштування та кар’єрної підтримки завдяки роботі центру при університеті під назвою «Fundecor». Цей центр також є членом Іспанської мережі фондів університетів та підприємств і має широкі зв’язки з регіональними підприємствами.
Керівники центрів працевлаштування студентів та випускників Донецького національного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Львівського національного університету імені Івана Франка доповіли про існуючі системи студентського працевлаштування в університетах.
По завершенні семінару професор А.Москардіні підбив підсумки роботи. Він високо оцінив систему студентського працевлаштування у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка: «Цей університет є взірцем класичної освіти в Україні. У ньому є належний потенціал для створення сервісних центрів студентської підтримки і кваліфіковані кадри для співпраці з європейськими університетами з метою модернізації студентських служб».
Головною метою проекту “Працевлаштування” буде підготовка команд з працевлаштування та кар’єрної підтримки в чотирьох українських університетах. В рамках даного проекту будуть підготовлені спеціалісти з працевлаштування та кар’єрної підтримки, які зможуть вирішувати такі задачі:
1. Користування базами даних, створеними проектними командами. Перша міститиме дані про студентів та робочі місця з інформацією про відповідних контактних осіб. В них застосовуватимуться останні технології збору експертних знань і зберігатимуться навчальні профілі студентів. Друга база даних буде призначена для підприємств, в ній фіксуватимуться очікування компаній та вимоги до бажаних навичок, якими повинні володіти студенти. Ці бази даних будуть інтегровані і розраховані на взаємодію студентів та підприємств. Вони повинні постійно оновлюватися. Якщо особи змінюють компанію, телефони або номери факсів, це повинно бути зазначено в базах даних. Для забезпечення цього в центрах буде створена мережа підприємств.
2. Підготовка студентів до працевлаштування, у тому числі надання порад стосовно того, що очікується від студентів на робочому місці, що може вплинути на пошук місця роботи, яких помилок слід уникати тощо.
3. Багато проблем при працевлаштуванні пов’язані з помилковими очікуваннями. Спеціалісти з працевлаштування також готуватимуть представників підприємств, які беруть на роботу студентів, надаючи їм поради стосовно того, чого слід і чого не слід очікувати від студентів. В кожному університеті будуть обрані два спеціалісти з працевлаштування, які пройдуть належну підготовку для допомаги студентам з працевлаштуванням та підтримувати зв’язки з підприємствами. В університеті на постійній основі повинен буде працювати програміст, тому що вкрай важливо постійно оновлювати бази даних. Ще один співробітник займатиметься реалізацією нових послуг серед студентів та підприємств. Між університетами та місцевими підприємствами буде створена мережа підприємств. Вона забезпечить зворотній зв’язок для оцінки університетських курсів та для покращення робочих програм. Таким чином, в кожному з університетів буде створена команда з працевлаштування, що складатиметься з 5 осіб, які мають пройти спеціальну підготовку. Університет Кордоби має багатий досвід у подібній діяльності і виступить лідером в рамках цього робочого пакету. Команди пройдуть підготовку в перший рік реалізації проекту, діятимуть в експериментальному режимі протягом другого року і повністю працюватимуть на третій рік.
Учасники семінару відвідали Зоологічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
У роботі семінару брали участь проректор з науково-педагогічної роботи В.А.Бугров, директор НМЦ А.П.Гожик, завідувач кафедри економічної кібернетики економічного факультету, координатор проекту О.І.Черняк, керівник центру працевлаштування студентів та випускників А.І.Черняк.



































фото Юрія Тивончука/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024