Новини

 

Програма розвитку кафедри філософії філософського факультету

20.01.2013
Програма розвитку кафедри філософії філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка
1. Обґрунтування необхідності створення програми. Кафедра філософії має укорінені традиції викладання базових філософських дисциплін на філософському факультеті. Представлена програма розвитку, спираючись на традиції кафедри, спрямована на оновлення планів і напрямків діяльності кафедри відповідно до сучасних вимог і тенденцій розвитку освітнього процесу.
2. Прогноз тенденцій/ змін/ кафедри. Тенденції розвитку кафедри та плановані зміни представляють розширення усіх напрямків діяльності кафедри як структурного підрозділу класичного університету дослідницького типу відповідно до програми розвитку факультету і університету. Детальніше заплановані заходи репрезентовані у положеннях програми.
3. Концепція розвитку кафедри. Орієнтири концепції та обґрунтування концептуальної ідеї розвитку кафедри. Стратегічним завданням діяльності всіх структур університету є рівноправне входження до світового і європейського освітнього простору, що зумовлює основні орієнтири і обґрунтування концептуальної ідеї розвитку кафедри. Основними напрямками діяльності як університету в цілому, так і факультету, і кафедри є навчальна, наукова та організаційно-виховна робота.
Орієнтиром концепції розвитку кафедри є сучасний рівень викладання навчальних дисциплін, висока професійна підготовленість професорсько-викладацького складу кафедри, забезпечення надання студентам і аспірантам базових фахових знань в галузі філософії.
4. Призначення, мета і завдання розвитку кафедри. Концепція розвитку кафедри ґрунтується на реалізації освітніх, наукових та організаційних заходів щодо підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі філософії.
5. Пріоритетні напрямки роботи кафедри. У сфері навчальної і навчально-методичної роботи пріоритетним є забезпечення високої якості освіти і наукових досліджень, підвищення їх конкурентоспроможності завдяки високій гарантованій якості, а також завдяки особистому професіоналізму та науковому авторитету викладачів.
До пріоритетних напрямків роботи кафедри належать:
• розробка і вдосконалення навчальних програм з базових курсів, які викладаються;
• їх узгодження зі змістовними стандартами європейського та світового освітнього простору;
• розробка сучасної методичної літератури з її постійним оновленням;
• підготовка до видання підручників з профільних навчальних дисциплін, наукових монографій;
• підготовка бакалаврських, магістерських кваліфікаційних робіт;
• підготовка аспірантів і докторантів за спеціальностями «онтологія, гносеологія, феноменологія», «соціальна філософія та філософія історії», «філософська антропологія, філософія культури» .
6. Основні механізми реалізації програми розвитку кафедри.
6.1. Структура організації навчально-виховної роботи. В галузі навчально-виховної роботи кафедра планує здійснити наступні заходи:
• формування навчальних планів, орієнтованих на студента;
• укладення навчальних планів на основі сформульованих результатів навчання (знання, уміння, навички і компетенції для успішного працевлаштування);
• виходячи із бачення розвитку професії випусковою кафедрою віднайдення оптимальних шляхів надання студентам можливостей здобути визначені компетентності;
• забезпечення якісного рівня викладання на основі базового принципу вищої освіти «досліджуючи-навчаю»;
• розробка і впровадження нових навчальних курсів та спецкурсів;
• участь у програмі подвійних дипломів.
Для досягнення запланованих результатів необхідно забезпечення всіх навчальних дисциплін навчально-методичними матеріалами, їх друкування та розміщення у внутрішньо-університетській мережі. Розробка курсів лекцій та практичних занять у вигляді мультимедійних презентацій, слайд-курсів, використання відеоматеріалів; проведення наукових семінарів дослідницьких груп; проведення майстер класів. Обов’язкове активне використання мультимедійного обладнання при проведенні лекційних і семінарських занять.
6.2. Структура організації науково-дослідного процесу, наукова робота кафедри зі студентами; міжнародні наукові зв’язки. Науково-дослідний процес:
• Участь у міжнародних освітніх програмах і проектах, підготовка проектів до участі у міжнародних конкурсах на отримання грантів, наукове стажування, запрошення провідних науковців.
• Науково-дослідна робота в межах наукової теми факультету, «Днів науки» факультету,
• Участь у міжнародних конференціях, проведення кафедрою наукових семінарів, круглих столів тощо. Започаткування на базі кафедри постійно діючого міждисциплінарного наукового семінару «Людський досвід як предмет сучасних філософських розвідок».
Міжнародні наукові зв’язки кафедри: в межах програм факультету та університету, в межах співпраці викладачів кафедри з дослідниками українських та закордонних університетів, наукових установ. Організаційна робота спрямована на створення Web-сторінки кафедри, електронної бібліотеки, а також власної бібліотеки кафедри та її електронного каталогу.
6.3. Підготовка професорсько-викладацького складу. На кафедрі філософії працює 9 викладачів, з них 3 доктори філософських наук, 6 кандидатів філософських наук, 7 викладачів мають вчене звання доцента. Всі науково-педагогічні працівники кафедри викладають дисципліни згідно своїх спеціальностей і кваліфікацій. У докторантурі кафедри навчаються 2 докторанти, в аспірантурі – 13 аспірантів. Підготовка професорсько-викладацького складу спрямована на здобуття наукових ступенів і присудження вчених звань, підготовку асистентів із аспірантів кафедри.
6.4.Перспективний план навчальних і наукових публікацій:
1.Кафедра планує видання навчально-методичних комплексів усіх навчальних дисциплін, які читаються викладачами кафедри (окремими виданнями для бакалаврів і для магістрів).
3. Розміщення електронних варіантів навчальних програм дисциплін та допоміжних матеріалів на сайті філософського факультету (Web-сторінці кафедри).
2. У планах 2013-2014 рр. – видання підручників для бакалаврів та магістрів філософського факультету: «Сучасна філософія: парадигми і дискурси», «Соціальна філософія», «Наука і релігія», «Філософська герменевтика», «Феноменологія».
7. Основні умови успішного здійснення програми. Запропонована програма може бути успішно реалізована завдяки послідовному професійному виконанню зазначених в ній положень викладачами кафедри в межах головних напрямків і програм діяльності філософського факультету та університету.
Програма обговорена і затверджена на засіданні кафедри філософії, протокол № 9 від 11.01.2013.
Програму розвитку підготувала доктор філософських наук, професор,
в. о. завідувача кафедри філософії Л.О.Шашкова.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024