Новини

 

«Щедрик» як об»єднуючий фактор

21.01.2013


12 січня 2013 року в ТРЦ «OceanPlaza» відбулася акція (флешмоб), організатором якої виступиланароднахорова капела "Дніпро" Молодіжного центру культурно-естетичного виховання Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Хоча проведення подібних флешмобів і не є новизною для міста Києва, та саме в такому складі це було вперше. Об’єдналися найвідоміші аматорські академічні хори провідних університетів м. Києва, такі як: народна хорова капела «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка (худ. керівник Ірина Душейко), капела НТУ«КПІ»(худ. керівник Руслан Бондар), представники хорової капели "Золоті ворота" національної Академії наук України, і камерний хор "Пектораль" Київського Будинку вчителя (худ. керівник Андрій Карпінець), а такожбагато друзів хористів та учасників капел, котрі в силу різних життєвих обставин постійно не співають в колективах, але прийшли підтримати хористів.
Основною метою організації флешмобу була популяризація українських різдвяних колядок та щедрівок. Особливу увагу було приділено славнозвісному «Щедрику». Ця геніальна обробка українського композитора Миколи Леонтовича звучить по всьому світу з 1916 року!
Вперше «Щедрик» був виконаний хоровою капелою університету Святого Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка) під орудою відомогоукраїнського композитора та хормейстера Олександра Кошиця, котрий гастролював з хором по всьому світу: Європа, Північна та Південна Америка, Канада і Австралія. Так про геніальну обробку М.Леонтовича дізнався весь світ.
5 жовтня 1921 року «Щедрик» був вперше виконаний за океаном – на концерті уКарнегі-Холлі (м. Нью-Йорк). Твір став настільки популярним, що у 1936 році Пітер Виговський пише англійську версію слів «Щедрика». Пізніше пісня закріпилася в музичній культурі Заходу під назвою «Колядка дзвіночків» або «CaroloftheBells».
Сьогодні наш «Щедрик» став здобутком загальносвітової культури та, на жаль, мало хто за кордоном знає про те, що він має українське коріння.
«Музика вимиває геть з душі пил повсякденного життя» - сказав Бертольд Авербах. В цій чуттєвій сфері немає брехні та зради, страхів та багато іншого негативу. Але натомість є любов, відданість, натхнення. Саме хоровий спів, на відміну від сольного являє собою особливий вид мистецтва, де є колективний творчий початок, повага один до одного. Зараз в епоху глобалізації, а разом з тим йдуховним знівеченням нашого суспільства, дуже важливо спілкуватися не тільки в Інтернеті, але й зустрічатися з людьми: співати, танцювати, творити, духовно і творчо розвиватися.
Зверніть увагу на наших дітей та молодь, котрі не знають культури та традицій України, не знають пісень, обрядів… А якщо ми самі не знаємо, то тоді хто збереже наше національне багатство, душу народу, душу України?
Народна хорова капела «Дніпро» запрошує Вас до своєї «співучої родини»!

Відео флешмобу можна побачити тут: http://www.youtube.com/watch?v=JG6bvJLPjMo&feature=youtu.be

Розклад занять капели «Дніпро»: понеділок, середа, п’ятниця 1915 в аудиторія№266.
Головного навчального корпусу університету (вул. Володимирська, 60).





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024