Новини

 

Програма розвитку кафедри радіотехніки та радіоелектронних систем радіофізичного факультету М.І. Рєзнікова

04.01.2013

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ

кафедри радіотехніки та радіоелектронних систем
радіофізичного факультету
Київського національного університету імені Тараса Шевченка



Кафедра радіотехніки та радіоелектронних систем створена на радіофізичному факультеті відповідно до наказу ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка від 08.04.11 № 270-32.
Згідно з Положенням про кафедру Київського національного університету імені Тараса Шевченка від 04.06.07 кафедра радіотехніки та радіоелектронних систем є базовим структурним підрозділом радіофізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та здійснює свою діяльність за такими напрямами як навчально-методична, науково-дослідна, підготовка професорсько-викладацького складу, наукова та виховна робота із студентами та міжнародні освітні та наукові зв’язки.
Кафедра забезпечує викладання циклу навчальних дисциплін радіоелектронного профілю, що відрізняє радіофізичний факультет серед інших факультетів університету. За переліком нормативних і вибіркових навчальних дисциплін циклу фундаментальної, математичної та природничо-наукової підготовки та циклу професійної та практичної підготовки кафедра забезпечує навчальний процес:
– на радіофізичному факультеті за напрямами підготовки “Прикладна фізика”, “Комп’ютерна інженерія”, “Радіотехніка” (денна форма навчання);
– на географічному факультеті за напрямом підготовки “Картографія” (денна та заочна форми навчання);
– на геологічному факультеті за напрямом підготовки “Геологія” (денна форма навчання);
– на факультеті кібернетики за напрямом підготовки “Програмна інженерія” (денна форма навчання);
– у Військовому інституті за спеціальністю “Управління діями топогеодезичних і навігаційних підрозділів (військ)” (заочна форма навчання).
Кафедра є випусковою за напрямом підготовки “Радіотехніка”.
Напрям підготовки “Радіотехніка” – складова галузі знань “Радіотехніка, радіоелектронні апарати та зв'язок”. Узагальненим об’єктом діяльності фахівця, підготовленого за цим напрямом, є дослідження та розробка засобів, виробництво та технічне обслуговування пристроїв, систем і комплексів для генерування, формування, управління, випромінювання, приймання, оброблення та відтворення інформації в радіо- та оптичному діапазонах електромагнітних хвиль.
Актуальність підготовки фахівців за означеним напрямом, дослідження та розвиток радіотехніки в цілому в останні роки пов’язані перш за все з розробкою нових принципів функціонування, технологій створення та архітектури електронних пристроїв (комплектуючих) з розмірами окремих елементів менше 100 нм (елементи наноелектроніки) та, відповідно, нових принципів побудови, функціонування, технологій створення та архітектури радіоелектронних (радіотехнічних) пристроїв, систем і комплексів, що створюються з використанням таких комплектуючих.
Таким чином, основним завданням кафедри радіотехніки та радіоелектронних систем є підготовка фахівців з глибокими теоретичними знаннями в області фізики, математики, інформаційних технологій та радіотехніки, що матимуть практичні навички та уміння, які дозволять їм проводити дослідження в галузі знань “Радіотехніка, радіоелектронні апарати та зв'язок”, конструювати, створювати, експлуатувати та обслуговувати сучасні радіоелектронні (радіотехнічні) пристрої, системи та комплекси.
Відповідно до зазначених завдань кафедра, починаючи з 2011 року, проводить підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем (ОКР) “бакалавр” за напрямом 6.050901 “Радіотехніка”.
Програма подальшого розвитку кафедри ґрунтується на тому рівні, який вона досягла на сьогодні.
Навчальна робота та кадровий потенціал. Основні лекційні курси читаються викладачами найвищої кваліфікації. Серед них штатних: 1 професор (0,5 ставки); 5 доцентів; 4 асистенти, які мають науковий ступінь кандидата наук (з 5 штатних). На умовах погодинної оплати на кафедрі працюють 2 запрошених кандидати технічних наук. Усі навчальні курси в основному забезпечені науково-методичною літературою. Однак, постійне оновлення лекційного матеріалу, яке необхідно в області сучасної радіотехніки, вимагає постійного оновлення навчальних посібників та конспектів лекцій, принаймні у електронному вигляді. Стосовно кадрового потенціалу слід зазначити, що професор Левитський С.М. та доцент Слюсаренко І.І. досягли пенсійного віку, а асистент Сорока С.В. не має наукового ступеня (захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук планується у 2013 році).
У зв’язку з розгортанням на радіофізичному факультеті навчально-виховного процесу за напрямом підготовки “Радіотехніка” (ОКР “бакалавр”) і за спеціальністю “Радіоелектронні пристрої, системи та комплекси” (ОКР “спеціаліст”, “магістр”) того ж напряму підготовки педагогічне навантаження збільшуватиметься впродовж 2013-2016 років. Відповідно збільшуватиметься й кількість науково-педагогічних працівників кафедри. Тому одним з основних завдань кафедри є залучення молодих науковців, в тому числі випускників аспірантури і докторантури, до навчально-виховного процесу та підвищення результативності аспірантури та здобувачів щодо захисту дисертацій. Це є необхідною передумовою підготовки, підбору та розставлення кадрів, а також омолодження професорсько-викладацького складу кафедри. Вирішення цього завдання набуває особливої важливості напередодні запланованих у 2014 році акредитації та ліцензування в університеті напряму підготовки “Радіотехніка” (ОКР “бакалавр”), ліцензування спеціальності “Радіоелектронні пристрої, системи та комплекси” (ОКР “спеціаліст”, “магістр”) того ж напряму підготовки.
Навчально-методична робота.
Першочергове завдання цього напряму діяльності кафедри – підготовка та викладання нових курсів та практикумів, а також забезпечення цих курсів та практикумів усіма необхідними методичними матеріалами та матеріально-технічними засобами. Вирішення цього завдання дозволить організувати навчально-виховний процес за напрямом підготовки “Радіотехніка” (ОКР “бакалавр”) та спеціальністю “Радіоелектронні пристрої, системи та комплекси” (ОКР “спеціаліст”, “магістр”) того ж напряму підготовки на рівні вимог сьогодення, вимог вищої школи та сучасних університетських вимог.
Враховуючи необхідність збереження існуючого досвіду викладання, наукових надбань радіофізичного факультету та динамічність розвитку у світі радіоелектроніки та радіотехніки, слід:
– активізувати на кафедрі роботу викладачів з написання навчально-методичної літератури: написання та видання підручників, монографій та навчальних посібників, у тому числі й в електронному вигляді;
– провести роботу, спрямовану на розроблення та впровадження державних стандартів освіти нового покоління, національної системи кваліфікацій, інформатизації та комп’ютеризації навчального процесу;
– удосконалювати навчальні програми підготовки бакалаврів, спеціалістів і магістрів з урахуванням сучасного розвитку науки в контексті Болонського процесу;
– організовувати участь викладачів та студентів кафедри в програмах академічної мобільності;
– забезпечити викладання окремих курсів англійською мовою.
– проводити залучення до навчально-виховного процесу і науково-дослідної роботи вчених інститутів НАН України, силових структур, провідних фахівців організацій та установ реального сектору економіки;
– проводити укладання угод з установами НАН України, провідними вітчизняними підприємствами, силовими структурами щодо підготовки фахівців за їх цільовим замовленням, підвищення кваліфікації співробітників цих установ (підприємств), проходження студентами університету практик і виконання кваліфікаційних і магістерських робіт на базах цих установ (підприємств).
Подальшими завданнями цього напряму діяльності кафедри є удосконалення навчально-виховного процесу та збагачення його новими досягненнями науки і техніки, розробки та впровадження в навчальний процес ефективних методів і засобів навчання, організації і проведення усіх видів занять, узагальнення і розповсюдження досвіду інших вищих навчальних закладів, удосконалення навчально-матеріальної бази кафедри.
Наукова робота.
На кафедрі склалися три напрями наукової діяльності, відповідно до яких існують такі три науково-дослідні групи:
– генерування, формування, приймання, оброблення та відтворення широкосмугових та надширокосмугових сигналів у системах GPS-навігації, мобільного зв’язку, супутникового зв’язку та телебачення (керівник – канд. фіз.-мат. наук, асист. Ольшевський С.В.);
– дослідження проблем надійності, сервісного обслуговування та діагностики сучасних радіоелектронних (радіотехнічних) пристроїв, систем і комплексів (керівник – канд. техн. наук, доц. Рєзніков М.І.);
– конструювання, створення, експлуатація та обслуговування програмно-апаратних радіоелектронних засобів і комплексів технічного захисту інформації (керівник – канд. техн. наук, доц. Четверіков І.О.).
Основне завдання розвитку цих напрямів полягає у плідній співпраці з установами НАН України, зацікавленими Міністерствами, Міжнародними організаціями та формуванням на базі наукових досягнень співробітників кафедри повноцінних наукових шкіл.
Виходячи з рівня робіт, які виконуються цими групами зараз, можна стверджувати, що науковці кафедри залишаються на передових позиціях у своїх галузях у світі. Однак слід зазначити, що розвиток досліджень в області нанофізики і наноелектроніки вимагає нової матеріально-технічної бази наукових і навчальних лабораторій, яка останніми роками не оновлюється, а існуюча техніка морально застаріває і має обмежений ресурс та надійність роботи. Необхідність оновлення матеріально-технічної бази таких лабораторій обумовлена ще й розгортанням нових практикумів, які призначені забезпечити підготовку фахівців за ОКР “бакалавр”, “спеціаліст” і “магістр” означених напряму підготовки та спеціальності.
Одним із шляхів вирішення завдання розвитку на кафедрі як наукової роботи, так і збереження загального високого рівня підготовки фахівців в області радіотехніки з одночасним оновленням матеріально-технічної бази кафедри, є пошук суспільно вагомих завдань (в тому числі спільно з установами НАН України, зацікавленими Міністерствами, Міжнародними організаціями).
Тенденції скорочення фінансування фундаментальних науково-дослідних робіт, що стали помітними останніми роками, мають загрозливий характер щодо нормального функціонування науково-дослідного напряму кафедри. Тому основним завданням підтримання високого наукового рівня робіт на кафедрі є пошук джерел (у тому числі й за рахунок міжнародного співробітництва) позабюджетного фінансування дослідження й вирішення фундаментальних та прикладних задач в галузях радіофізики, радіоелектроніки, радіотехніки, захисту інформації, телекомунікацій.
Саме така організація навчально-виховного процесу в органічному поєднанні з науково-дослідною роботою дозволить готувати висококваліфікованих фахівців для провідних галузей економіки та силових структур України.
Виховна робота та громадська діяльність.
Ці напрями діяльності кафедри передбачають вирішення таких завдань:
– ознайомлення майбутніх студентів з проблемами радіофізики, радіоелектроніки, радіотехніки шляхом проведення виступів в ЗМІ та публікацій у науково популярних виданнях.
– системний підхід до організації роботи кураторів та індивідуальної роботи зі студентами, організація регулярних зустрічей завідувача та науково-педагогічних працівників кафедри зі студентами;
– безперервна професійно-орієнтаційна робота з обдарованою молоддю шляхом участі викладачів та студентів кафедри у проведенні олімпіад і конкурсів, Днів відкритих дверей на факультеті, виступів з презентаціями у загальноосвітніх школах, ліцеях, гімназіях,технікумах та коледжах України;
– ефективний зворотній зв’язок з випускниками кафедри для поширення університетських цінностей та взаємодопомоги як у подальшому кар’єрному зростанні, так і для корегування освітнього процесу відповідно до новітніх потреб провідних галузей економіки та силових структур України.
Програму розвитку підготував виконуючий обов’язки завідувача кафедри радіотехніки та радіоелектронних систем

доцент М.І. Рєзніков



Обговорено та прийнято за основу рішенням кафедри радіотехніки та радіоелектронних систем (витяг із протоколу засідання кафедри від 05 грудня 2012 року, протокол № 6).

Головуючий на засіданні кафедри,
декан радіофізичного факультету І.О. Анісімов

Вчений секретар кафедри О.Г. Войтович


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024