Новини

 

Судові дебати в День студента

16.11.2012
Цього року Юридичний факультет спільно з Дебат-клубом за підтримки заступника декана з міжнародних зв’язків А.М.Мірошниченка та викладачів факультету, а також адвоката Олексія Бонюка, Міжнародного правового центру "EUCON" та Ліги студентів Асоціації правників України вирішили по-особливому відзначити День студента, організувавши ІІІ Всеукраїнський турнір з класичних судових дебатів, який відбувся 16-17 листопада 2012 року в Червоному корпусі. Не дивно, що проведення таких заходів на базі нашого факультету вже стало гарною традицією, оскільки організатори турніру переконані, що даний вид позааудиторної діяльності студентів є надзвичайно ефективним для набуття та вдосконалення навичок майбутньої професії, адже судові дебати навчають практичному застосуванню права й виступові перед судом, допомагають удосконалити вміння переконувати та аргументовано доводити власну позицію. Крім того, вони розвивають ораторські та аналітичні навики студентів; навчають їх більш ефективному спілкуванню та вмінню швидко думати.
Судові дебати допомагають студентам зрозуміти важливість колективної роботи, адже запорукою успішного виступу команди є взаєморозуміння та взаємодія всіх її учасників. Беручи участь у подібного роду заходах майбутні юристи здобувають такі важливі в наш час навички управління часом, адже кожній команді для виступу надається лише 30 хвилин, котрі учасники на власний розсуд розподіляють між собою. При цьому перевищення командою зазначеного ліміту має наслідком застосування суддями санкцій у вигляді зняття балів.
Змагання складаються з двох етапів. Перший полягає у підготовці письмових меморандумів на підтримку позицій позивача та відповідача по справі. У наступному усному раунді, який являє собою спрощене судове засідання, команди перед умовним судом по черзі представляють позиції позивача та відповідача по справі. При цьому завданням учасників є юридично обґрунтувати, аргументувати і викласти суддівському корпусу позицію своєї сторони, не залежно від її «завідомо програшності чи виграшності».
Учасниками ІІІ Всеукраїнського турніру з класичних судових дебатів стали 15 команд з різних ВНЗ України, серед них 6 команд представили Таврійський національний університет імені В.І.Вернадського, 2 команди Хмельницький університет управління і права, 2 команди Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 1 команда Національний університет «Юридична академія імені Ярослава Мудрого», 1 команда Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 1 команда Національний авіаційний університет та 1 команда Київську державну академію водного транспорту імені Петра Конашевича-Сагайдачного.
У ролі суддів турніру виступили викладачі факультету: Р.Б. Сабодаш, Б.В.Воєводін, Т.О. Третяк, Р.І. Марусенко, А.М. Мірошниченко (Головний суддя), а також суддя Верховного Суду України М.Б. Гусак, директор Центру комерційного права В.І. Данішевська, юристи О. Федишина та Є.Петренко.
16 листопада, у п’ятницю відбулося два попередніх раунди, протягом яких учасники мали змогу вперше презентувати свої правові позиції, порівняти власний рівень підготовки з рівнем суперників, оцінити шанси на вихід до півфіналу.
Другий день турніру, який співпав з Міжнародним днем студентів, почався з проведення третього відбірного раунду, після чого учасники мали перерву для відпочинку та обіду, а також нервових переживань та очікувань оголошення четвірки півфіналістів.
За результатами загального рейтингу до півфіналу пройшли команди з умовними назвами Шевченка Б (Стародубець Поліна та Дуброва Анна), Вернадського Г (Смуток Марія та Гармаш Валентин), Ярослава Мудрого (Крюкова Аліна та Садовська Олена) та, з відривом в один бал, команда Шевченка А (Баннов Михайло та Трикур Максим). При цьому варто відмітити команду НАУ (Дикань Антон та Євішкін Костянтин), яка опинилася на п’ятому місці і була за крок до півфіналу.
За рішенням суддів команди-півфіналісти були поділені на пари для виступу в усному раунді відповідно Шевченка А з Шевченка Б та Вернадського Г з Ярослава Мудрого. Не зважаючи на значне відставання в балах команда Шевченка А обіграла команду Шевченка Б, яка за результатами попередніх раундів набрала найбільшу кількість балів. В цей же час в іншій аудиторії команда Вернадського Г одержала перемогу над командою Ярослава Мудрого.
Фінал турніру видався напрочуд спокійним. Учасники толерантно відносилися один до одного. Після висвітлення позицій члени команд та решта присутніх видалилися з умовної зали судових засідань, створивши суддям, яким були Гусак Микола Борисович та Данішевська Валентина Іванівна, обстановку нарадчої кімнати. Кілька хвилин напруженого очікування - і ось учасників запросили назад до аудиторії. Здавалося б рішення прийнято, але судді все ще продовжують щось обговорювати. Як виявилося потім, дискусія стосувалася визначення учасника на номінацію топ-спікера турніру. Перш ніж оголосити результати фінального змагання організатори нагородили учасників почесними грамотами. Топ-спікером судді оголосили Трикура Максима з команди Шевченка А, який запам’ятався своєю впевненою та надзвичайно переконливою манерою виступу. Гусак Микола Борисович навіть порадив іншим учасникам взяти у нього кілька уроків з ораторської майстерності. Крім того, компанії-спонсори турніру надали можливість пройти в них стажування Баннову Михайлу (з Шевченка А) - у Центрі реалізації права та Трикуру Максиму з цієї ж команди – в Міжнародному правовому центрі «EUCON».
Нарешті судді готові назвати переможця ІІІ Всеукраїнського турнірі з класичних судових дебатів. Ним стала команда Шевченка А у складі Баннова Михайла та Трикура Максима, котрі власними знаннями довели, що гідні даного титулу. Деякі поради від суддів учасникам змагань, групові фото на згадку і …до нової зустрічі!

Наталія Кузьменко
студент 1 курсу магістратури






Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024