Новини

 

ДОКТОР КРІСТОФ ВАЙЛЬ ВІДВІДАВ КНУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

16.11.2012
ВІЗИТ Надзвичайного і Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні доктора Крістофа Вайля на економічний факультет з нагоди третьої річниці – українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва 13 листопада 2012 р. на економічному факультеті відбулася урочиста подія – відзначення третьої річниці з дня створення першої в Україні українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва.
Участь у ній взяла німецька делегація на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні доктором Крістофом Вайлем. До складу делегації ввійшли представники посольства, «зеленого» бізнесу, науковці, зокрема: Дірк Лехельт – керівник відділу з питань культури та освіти, перший секретар посольства; доктор Михайло Лещенко – керівник відділу з питань науки та технологій та Флоріан Кюхлер - представник німецької служби академічних обмінів DAAD у Києві. Прибули також ініціатори та організатори кафедри: завідувач українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва з німецької сторони, Почесний професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор Дитріх Вальтер; президент Інституту інноваційного менеджменту в м. Берлін, д.е.н., професор Вольф Хартманн та гостьовий професор кафедри екологічного менеджменту та підприємництва д.е.н. Вільфрид Нойманн, відповідальні працівники фірм ДП «Сіменс «Україна», OVB та Київської міської адміністрації. Гості факультету відвідали кафедру екологічного менеджменту та підприємництва, Німецько-український центр еколого-економічної освіти, науки, підприємництва і культури та Українсько-німецький консультативний центр екологічного підприємництва. >Доктор Крістоф Вайль виступив перед викладачами і студентами. Він відзначив провідну роль економічного факультету у вихованні та підготовці кваліфікованих спеціалістів еколого-економічного профілю, підкреслив унікальність кафедри у проведенні актуальних наукових досліджень, викладанні сучасних, «зелених» дисциплін у контексті сталого розвитку, а саме: екологічне підприємництво, сучасні технології «зеленого» бізнесу, екологічна економіка, екологічний менеджмент, екологічний аудит та моніторинг. Висловив готовність до сприяння розвитку німецько-української співпраці в освітянській, науковій і культурній сферах. Досягнуті результати проведеної роботи висвітлила у своїй презентації завідувач українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва з української сторони д.е.н., професор Г.І. Купалова. Здійснено набір магістрів за спеціалізацією “Екологічне підприємництво” (спеціальність “Економіка підприємства”), розроблені нові навчальні плани і курси, викладаються біля 20 дисциплін еколого-економічного профілю, у тому числі англійською мовою, отримані міжнародні гранти, здобуто перемогу у міжнародних конкурсах, організовано стажування викладачів, аспірантів, студентів у зарубіжних вузах і наукових центрах, літніх університетах і школах Німеччини. На базі кафедри проводяться наукове консультування, навчання, стажування викладачів, аспірантів, студентів з Німеччини, Казахстану та ін. країн. Відкрито аспірантуру з проблем екологічного менеджменту та підприємництва.
Викладачами кафедри опубліковано понад 60 праць, у т.ч. 2 глосарії, 2 монографії, 1 підручник, 2 навчальні посібники, більше 40 статей.
Купалова Г.І. відзначила успішну творчу співпрацю з партнерами кафедри: Національною академією наук України, Інститутом економіки та прогнозування НАН України, Інститутом аграрної економіки, Центром міжнародної міграції та розвитку Німеччини (СІМ), Школою бізнесу та інформаційних технологій (ВІТS), м. Ізерлон (Німеччина), Міжнародним літнім університетом з охорони навколишнього середовища в м. Дессау-Рослау (Німеччина), Університетом м. Кайзерслаутерн (Німеччина), Центром екологічних досліджень Хельмхольтц та Центром «Біомаса» у м. Лейпциг (Німеччина). Висвітлено плани на найближче майбутнє та висловлено подяку усім, хто висунув ідею, сприяв створенню та розвитку кафедри.
Великий інтерес у студентів викликала лекція з проблем екологічної економіки і політики «Стратегія зеленого розвитку», прочитана доктором, Почесним професором Дитріхом Вальтером. Студенти мали змогу задати питання, поспілкуватися, обмінятися думками.
Студенти привітали гостей запальними українськими танцями, ліричними піснями та віршами.












Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024