Новини

 

Презентація книги відомого антрополога Сергія Сегеди

08.11.2012
Вже багато відомих письменників і науковців взяли за традицію апробовувати свої нові книги в Інституті філології. Найперше до цього спонукає жива слухацька аудиторія, звикла до швидкої й емоційної рецепції свіжих видань. Так, отримала й своє перше публічне схвалення книга відомого українського антрополога Сергія Сегеди «У пошуках предків. Антропологія та етнічна історія України», видана у «Нашому часі».
Переднє слово виголосила організатор зустрічі завідувач кафедри фольклористики інституту, проф. Олена Івановська: “Приємно, що це споконвічне питання – чиїх батьків, чиї ми діти – набуває широкого наукового осмислення”.Резюмуючи творчу біографію відомого антрополога, професорка нагадала, що Університет імені Тараса Шевченка став «науковою плекальнею» дослідника, до якої він знову і знову повертається, щоб передавати свій досвід молодим спеціалістам. Шанований професор Сергій Сегедаі в університетах Польщі, куди його часто запрошують читати курси з антропології. Науковець видав понад 200 праць, опублікованих в Україні, Росії, Польщі, Чехії, США, Фінляндії, Угорщині та ін.
У серії «Невідома Україна» видавництва «Наш час»Сергій Сегеда друкуєтьсявдруге. Наклад першої книги – «Гетьманські могили» (2009) – розійшовся блискавично швидко. Така сама доля, впевнена головний редактор видавництва Ніна Слюсаренко, чекає й на книгу «У пошуках предків. Антропологія та етнічна історія України».
Автор видання розповів про своє захоплення етнографією, що його відчув ще у 8 класі: «Це було дуже непопулярно і навіть небезпечно». У 1974 р. він став аспірантом Київського університету за спеціальністю «антропологія»: «І так я поринув у боротьбу, яка тривала дуже довго. Це гартувало, змушувало не відступати й писати кваліфікованіші роботи». Результатом цієї наполегливої праці, що тривала не одне десятиліття, стала, зокрема, й книга «У пошуках предків». Ще до написання рукопису праці науковець мав задум об’єднати всі зібрані матеріали, щоб утворити картину динаміки антропологічних типів в Україні. Познайомившись у Варшаві з представниками видавництва «Наш час», антрополог твердо вирішив, кому саме довірить випуск у світ своєї книги.
Видання «У пошуках предків» має 7 розділів, що вибудувані у логічній послідовності. Кожен із них розкриває важливу проблему:коли на теренах сучасної України з'явилися перші люди? Де розташовувалася «прабатьківщина» індоєвропейців? Чи були творці трипільської культури автохтонами на сучасних українських історичних землях? Де слід шукати найдавніші антропологічні витоки сучасних українців?тощо. Автор книги доводить, що українці ведуть свій родовід з доби верхнього палеоліту (40 тис.років тому). Українці є антропологічними автохтонами на власній землі. Їхні риси почали формуватися задовго до виникнення балто-слов’янської єдності. З точки зору антропології науковець досліджує склад сучасних українців у локальних варіантах, а такожпортрети відомих історичних осіб.
Автор книги поділився своїми найближчими планами на майбутнє – з дня на день Сергій Сегедамає здати у видавництво «Балтія Друк» рукопис «Українського пантеону». Це книга, в якій будуть зібрані антропологічні портрети найвідоміших українських громадських і культурних діячів, місця поховання яких вже ідентифіковані. Це насамперед князі, гетьмани та кошові отамани.
Презентація книги завершилася автограф-сесією, під час якої студенти придбали авторські примірники нової книги Сергія Сегеди «У пошуках предків. Антропологія та етнічна історія України».

Текст: Анна Ращенко
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології









Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024