Новини

 

Пам"ять колеги вшанували проведенням міжнародної конференції

08.11.2012


18–19 жовтня цього року у нашому університеті на базі кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн історичного факультету відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми новітньої історії зарубіжних країн» (до 105-ї річниці з дня народження д.і.н., проф. В. Я. Тарасенка та 20-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Державою Ізраїль). Співорганізаторами конференції виступили Посольство Держави Ізраїль в Україні та Дипломатична академія при МЗС України.
У роботі конференції взяли участь представники дипломатичних відомств, вищих навчальних закладів та наукових установ з різних міст України та зарубіжних країн, зокрема Ізраїлю, Росії, Білорусі, Сирії та Йорданії. Загалом – понад 170 учасників.
18 жовтня відбулися пленарне та секційні засідання конференції. Роботу конференції відкрили проректор з наукової роботи професор Сергій Андрійович Вижва, Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель, декан історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка член-кореспондент НАН України, професор В. Ф. Колесник, завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн професор Б. М. Гончар.
Проректор з наукової роботи професор С. В. Вижва у своєму виступі зазначив, що Василь Якимович Тарасенко – це яскрава постать на ниві української дипломатії, наукової та педагогічної діяльності. Саме він був одним з тих, хто закладав фундамент української дипломатичної служби після того, як Україна після Другої світової війни стала членом ООН та інших міжнародних організацій. В. Я. Тарасенко очолював українську делегацію на спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН з палестинської проблеми де вирішувалось питання про створення Держави Ізраїль. Саме цей український дипломат на засіданні 14 травня 1948 р. завдяки своїй рішучості та наполегливості вніс вирішальний вклад у її створення. Після завершення дипломатичної служби В. Я. Тарасенко 36 років працював у нашому університеті, захистив кандидатську та докторську дисертації. З 1951 по 1975 рік він завідував університетськими кафедрами, в тому числі нової та новітньої історії історичного факультету, спадкоємниця якої кафедра нової та новітньої історії зарубіжних країн є головним організатором цієї конференції. Тому цілком природно, наголосив проф. C. В. Вижва, що поєднується відзначення річниці з дня народження В. Я. Тарасенка та 20-річчя налагодження дипломатичних відносин між Україною та Державою Ізраїль, цей захід відбувається у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка і у ньому беруть участь шановний посол Держави Ізраїль Реувен Дін Ель та інші ізраїльські дипломати.
18 жовтня також плідно працювали дев’ять секції конференції: «Актуальні проблеми історії країн Західної Європи ХХ – початку ХХІ ст.», «Суспільно-політичний, соціально-економічний розвиток США та Канади у ХХ – на початку ХХІ ст.», «Історія Латинської Америки ХХ – початку ХХІ ст.», «Особливості розвитку країн Близького Сходу ХХ – початку ХХІ ст.», «Історія країн Азійсько-Тихоокеанського регіону ХХ – початку ХХІ ст.», «Проблеми міжнародних відносин ХХ – початку ХХІ ст.», «Україна у міжнародних відносинах», «Українська діаспора в країнах Європи та Америки», «Історіографія, джерелознавство та бібліографія новітньої історії зарубіжних країн і міжнародних відносин». Тобто кожна із секцій представляла окремий важливий напрямок дослідження всесвітньої історії. У роботі секцій взяли участь такі відомі вчені як перший проректор Дипломатичної академії при МЗС України доц. В. Г. Ціватий, декан факультету політичних наук Чорноморського державного університету імені Петра Могили проф. О. В. Шевчук (Миколаїв), професор Курського державного університету Т. В. Алєнтьєва, професор Білгородського державного університету В. В. Малай та ін.
19 жовтня було проведено круглий стіл «Історичний досвід держави Ізраїль: утворення та розвиток, зовнішня політика, українсько-ізраїльські відносини». В його роботі зокрема взяли участь заступник посла Держави Ізраїль в Україні Іцхак Кармель Каган, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Державі Ізраїль (2002–2004 рр.) О. С. Сліпченко, посол Держави Ізраїль в Україні (1993–1998 рр.) Цві Маген.
У рамках конференції Науковою бібліотекою імені М. Максимовича було організовано виставку наукових праць В. Я. Тарасенка та нових надходжень літератури з новітньої історії зарубіжних країн та міжнародних відносин до фондів бібліотеки. Організатори виставки – Л. А. Река та Н. П. Голубенко.
З більш детальною інформацією про конференцію та фотозвітом можна ознайомитися на сайті кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн –http://for.history.univ.kiev.ua/


д.і.н. О. П. Машевський,
к.і.н. О. О. Сухобокова




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024