Новини

 

Радіофізики зустрілися з сером Роджером Пенроузом

31.10.2012
29 жовтня 2012 року на радіофізичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася зустріч всесвітньовідомого вченого, Лауреата Премії Вольфа, професора Оксфордського університету сера Роджера Пенроуза (Sir Roger Penrose) зі студентами, аспірантами та співробітниками факультетів та інститутів природничого профілю. Ініціатором зустрічі був сам професор Р. Пенроуз, який, за його словами, завжди радий поспілкуватися з обдарованою молоддю, і отримує від цього справжнє задоволення.




Незважаючи на те, що інформація про зустріч стала відомою великому загалу лише за кілька годин до початку, ця новина поширилася серед студентів та співробітників немов блискавка. Тому, приємно було побачити, що велика лекційна аудиторія радіофізичного факультету була повністю заповнена. Загалом у зустрічі взяли участь близько 150 осіб, серед яких близько двох третин складали представники радіофізичного факультету та інституту високих технологій, а також представники фізичного та механіко-математичного факультетів. Також були присутні представники інших вищих навчальних закладів та установ Національної академії наук України.

Безумовно, такий великий ажіотаж був спричинений щирим бажанням студентів та співробітників побачити та поспілкуватись з сером Роджером Пенроузом, чиї наукові здобутки всесвітньо відомі, а його книги, перекладені російською мовою, давно зайняли почесне місце у робочих та домашніх бібліотеках багатьох людей, навіть далеких від ідей сучасної фізики.
Зустріч проходила у дещо незвичайній формі, що також викликало великий інтерес аудиторії. Замість традиційної форми такого зібрання – лекції, професор Р. Пенроуз запропонував аудиторії взяти участь у живій дискусії – обговорити низку питань, що цікавлять молодих людей, а також їх старших колег. Відкритість, доброзичливість та справжній талант професора Р. Пенроуза просто та зрозуміло пояснювати навіть дуже складні положення сучасної теоретичної фізики, безумовно, знайшли велику підтримку аудиторії.

На початку зустрічі сер Р. Пенроуз коротко розповів свої основні уявлення про сучасну науку та науку майбутнього, після чого розпочалася жвава дискусія. В основному вона розгорнулась навколо внутрішніх суперечностей у квантовій механіці та питань майбутнього квантової механіки, а також суміжних галузей науки. Сер Р. Пенроуз висловив думку, що це майбутнє скоріш за все передбачає створення нової, більш загальної теорії, що з одного боку включала би в себе квантову механіку, а з іншого боку базувалася б на відомій теорії відносності Альберта Ейнштейна. Разом з тим, крім згаданих складних наукових проблем, студентів та аспірантів цікавили і більш прості «практичні питання». Наприклад, наскільки на думку професора Р. Пенроуза удача є принципово важливою для досягнення успіху молодим науковцем? Чи можна побудувати машину часу? Чи слід читати багато наукової літератури, щоб стати справжнім науковцем? На що слід звернути основну увагу під час наукової роботи? та інші.
Протягом двохгодинної зустрічі професор Р. Пенроуз відповів приблизно на 20 запитань, значну частину яких було поставлено англійською мовою. Рівень володіння студентів- та аспірантів-природничників іноземними мовами приємно здивував сера Р. Пенроуза. Наприкінці зустрічі він вже індивідуально продовжив наукову дискусію із своїми найбільш зацікавленими молодими колегами, роздав велику кількість автографів, сфотографувався з обдарованою молоддю.
У цілому зустріч пройшла у теплій та доброзичливій обстановці, і на думку як представників нашого університету, так і сера Роджера Пенроуза стала тією подією, що запам’ятається на все життя і яку завжди буде приємно згадувати у майбутньому.

О.В. Прокопенко



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024