Новини

 

Посол Республіки Ліван прочитав лекцію в Інституті філології

26.10.2012


25 жовтня до Інституту філології на запрошення Єгипетського центру арабської мови та культури завітав Надзвичайний i Повноважний Посол Республіки Ліван в Україні Й.В. Пан Юсеф Садака. Зустріч з Послом Лівану проводиться вже не вперше в студентських аудиторіях інституту. Новою вона була хіба-що для цьогорічних першачків-арабістів.
Пан Юсеф Садака прочитав лекцію студентам про розвиток арабської мови та літератури на прикладі творчості ліванських письменників. Після цього всі бажаючі змогли поставити запитання Послу, чим і скористалися вповні.
На прохання студентів пан Посол розповів про нинішню політичну ситуацію в Лівані, роль жінок у сфері дипломатії. Вартість життя у цій країні Посол назвав дорогою, оскільки економічний добробут Республіки багато в чому залежить від сусідньої Сирії. А ця країна, як ми знаємо, зараз перебуває у кризі. Проте рятує ліванців один дуже унікальний звичай – вони мають родичів у багатьох країнах Європи, у Канаді, Австралії, США, звідки й надходить до них матеріальна допомога. Це, сказав Посол, сімейна солідарність.
На запитання, чи відвідував Посол ще якісь міста України, крім столиці, пан Юсеф Садака відповів ствердно. МЗС України постійно влаштовує екскурсії нашою країною для іноземних дипломатів. Від побаченого у Посла Лівану склалося чудове враження про велику культурну спадщину нашої держави.
Студенти-арабісти також поцікавилися системою шкільної освіти в Лівані. Виявилося, що ліванські школярі вчаться на 1 рік довше за українських і обов’язково вивчають три мови – арабську, французьку й англійську. 90 % населення досконало знають саме останню мову, оскільки до такого спонукає їхній ринок праці. Натомість недоліком ліванської системи освіти, на відміну від української, пан Юсеф Садака вважає недостатню увагу до мистецтва й спорту.
Зацікавило студентів і питання фахової підготовки ліванців, які навчаються в Україні. Переважна більшість арабських студентів, зазначив Посол, їдуть до Києва та Харкова вивчати природничі науки, зокрема медицину й інженерію. Це спричинено тим, що в Лівані ці професії є затребуваними, а навчання в країнах Європи занадто дороге для населення країни.
Насамкінець пан Юсеф Садака розповів про чинники, які поєднують Ліван та Україну. Насамперед це 3-годинний прямий рейс Київ-Бейрут, спільні шлюби та релігійні зв’язки між греко-католицькими та православними церквами обох країн. За останні 20 років, зазначив пан Посол, економічні й політичні відносини між Ліваном та Україною значно зміцнилися, оскільки “ми маємо спільні сімейні цінності та економічні зацікавлення”. Наочним прикладом дружніх відносин між нашими країнами стала пропозиція Посла двом арабісткам-випускницям пройти стажування в Посольстві Республіки Ліван в Україні.

Текст: Анна Ращенко,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології



Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024