Новини

 

Netzwerk Ost-West 2012 на юридичному факультеті

30.08.2012
Уже вдруге на нашому факультеті пройшов науковий семінар в рамках двостороннього проекту по обміну студентами–правниками Netzwerk Ost-West 2012 між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Гумбольдтським університетом Берліна. З 12 по 26 серпня 2012 року 10 учасників з України та 10 учасників з Німеччини дискутували та презентували свої роботи на загальну тематику семінару «Актуальні проблеми кримінального та кримінально-процесуального права». Юридичний факультет нашого університету представляли: Дубенська Ірина, Макарчук Мирослава, Жук Дарія (студентки 2 курсу), Ілюшина Тетяна, Мокродій Діна, (студентки 3 курсу), Сидоренко Олена (студентка 3 курсу заочної форми навчання), Бойко Поліна, Коваль Ростислав (студенти 4 курсу), Шурин Олена (студентка 2 курсу магістратури) та Гайдоба Ганна (випускниця юридичного факультету 2012 року). Допомогу учасникам в написанні робіт та підготовці виступів здійснювали наукові супровідники семінару – тютори – Калініченко Вікторія та Качан Ада Анастасія, а організацією семінару в 2012 році займались Гандзюк Ірина та Мірко Альона.
Семінар проходив в два етапи. Спочатку гостей з Німеччини приймав наш рідний факультет. Знайомство між учасниками розпочалося 12 серпня на спільній вечері, а офіційне відкриття семінару відбулося вже наступного дня. Учасників проекту привітав заступник декана юридичного факультету з міжнародних зв’язків Анатолій Миколайович Мірошниченко, який побажав усім плідної роботи і приємного перебування в Києві.
І так, робота розпочалася…Кожного дня учасники старанно готувалися до презентації своїх робіт, доповідали про актуальні проблеми кримінального та кримінально-процесуального права в Україні та Німеччині, розпалювали жваві дискусії, дізнавалися багато нового від своїх іноземних колег і ділилися власними знаннями. Та окрім роботи на семінарі, всіх чекала також цікава культурна програма. Так, учасники семінару мали нагоду відвідати Верховну Раду України, Національну філармонію України, поспілкуватися з Національним координатором проектів ОБСЄ в Україні, побачити багато цікавих виставок та визначних місць Києва. Не зважаючи на не досить привітну погоду, всі були дуже задоволені проведеним часом в Києві. Та тиждень минув і настав час пакувати валізи.
Німеччина! Берлін зустрів наших студентів гарячим літнім сонцем. Здавалося хороша погода не сприятиме роботі в університетській аудиторії, але це жодним чином не вплинуло на результати молодих науковців. Окрім обговорення проблем на загальну тематику, в рамках семінару проводився мут-корт, що вимагало від учасників концентрації уваги та швидкого реагування на підняті проблемні питання. Усі учасники показали гострий розум, відмінні ораторські здібності та залишилися задоволеними проведеним мут–кортом.
Німецькі організатори підготували безліч цікавих екскурсій та заходів. Учасники семінару відвідали Німецький Бундестаг, Будинок Федерального канцлера, пограли в міні-гольф та багато іншого. Але, мабуть, найбільше враження на всіх справили відвідання в’язниці та участь в судовому засіданні, що було цікаво та дуже пізнавально для майбутніх юристів.
Два тижні пройшли дуже швидко! Семінар закінчився, роботу зроблено, пора повертатися додому. Зі смутком усі прощалися з людьми, з якими разом прожили здавалося такий короткий час, якого, однак, було достатньо, щоб знайти нових друзів. Та кожен з українських студентів повіз з собою нові знання, приємні враження і бажання повернутися знову сюди…в атмосферу Netzwerk…і можливо уже навіть наступного року в якості організатора або тютора нового семінару!
Організатор проекту Netzwerk Ost-West 2012
Ірина Гандзюк


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024