Новини

 

V Всеукраїнська науково-практична конференція "Біосферно-ноосферні ідеї В.І. Вернадського"

17.01.2005
Міністерство освіти і науки України
Кременчуцький державний політехнічний університет
Комісія НАН України з розробки наукової спадщини академіка В.І. Вернадського
Кременчуцька районна державна адміністрація
Кременчуцький міськвиконком
Кременчуцький краєзнавчий музей
Регіональний ландшафтний парк „Кременчуцькі плавні”

«Біосферно-ноосферні ідеї В.І. Вернадського
та еколого-економічні проблеми
розвитку регіонів»

V Всеукраїнська науково-практична конференція

21-23 квітня 2005 р.
м. Кременчук
Кременчуцький район
Полтавська область
Україна


ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі П’ятої Всеукраїнської науково-практичної конференції «Біосферно-ноосферні ідеї В.І. Вернадсього та еколого-економічні проблеми розвитку регіонів», яка продовжує загальну традиційну тематику конференцій з втілення ідей В.І. Вернадського в освіту та тепер в адміністративно-господарську діяльність з метою забезпечення політики сталого розвитку в контексті ноосферного підходу.

ПОПЕРЕДНІ КОНФЕРЕНЦІЇ

Перша, Друга і Третя - ювілейна, що була присвячена 140-річчю з дня народження В.І. Вернадського, конференції були проведені в м. Кременчуці Полтавської області в 2001, 2002 та 2003 роках і були присвячені питанням втілення ідей В.І. Вернадського в освіту.
Під час роботи Першої конференції в Кременчуці було відкрито меморіальну дошку на честь В.І. Вернадського і В.В. Докучаєва.

Рекомендації Третьої ювілейної конференції завершили оформлення вимог багатьох докладів про актуальну необхідність переходу до практичної реалізації ноосферної концепції В.І. Вернадського – створення ноосферних регіональних зон.

У зв’язку з цим Четверта конференція, під час якої в с.Омельник Кременчуцького району було відкритио пам’ятний знак з меморіальною дошкою В.І. Вернадському і яка проводилась з ініціативи Кременчуцької районної державної адміністрації мала за мету виробити науково обгрунтовані практичні рекомендації державним структурам регіону щодо втілення в їхню практику управління цивілізованим бізнесом біосферно-ноосферних ідей В.І. Вернадського в зв’язку з державною політикою сталого розвитку. Таким чином було започатковано новий тип конференцій, які мають своїм завданням розробку проблем регіоналізації через призму саме цих ідей В.І. Вернадського.

НАУКОВІ НАПРЯМИ КОНФЕРЕНЦІЇ

І. Ноосферне виховання та освіта:
- моральний імператив – рушійна сила сучасних еколого-економічних програм і проектів;
- завдання розвитку освіти в контексті Програми Розвитку ООН (ПРООН);
- взаємодія школи і вищого навчального закладу регіону в контексті наскрізної освіти, роль адміністративних органів в управлінні цим процесом;
- Болонський процес і проблема “учащегося народа” В.І. Вернадського – «за» і «проти»;
- національна доктрина розвитку освіти та проблеми еколого-економічних і гуманітарних наук;
- В.І. Вернадський і розвиток державного освітнього стандарту засобами розробки змісту регіональної освіти на засадах виміру людського потенціалу;
- меморіальні заходи з увіковічення пам’яті В.І. Вернадського як один із шляхів виховання патріотизму та громадянськості.
- стимулювання історико-краєзнавчих досліджень діяльності В.І. Вернадського в регіоні в зв’язку з завданням розвитку “зеленого туризму”.

ІІ. Структурно-функціональна схема еколого-економічних програм:

- роль цивілізованого підприємництва малого і середнього бізнесу в реалізації стратегії ООН – стратегії сталого розвитку;
- екологічна ефективність підприємництва;
- законодавче забезпечення екологічної орієнтації підприємництва;
- інвестиційна політика в регіоні в руслі вирішення завдань сталого розвитку;
- узагальнення та обмін досвідом залучення цивілізованого бізнесу до природоохоронної та природорозвиваючої діяльності на регіональному, національному і міжнародному рівнях;
- міждержавне співробітництво в галузі формування відкритої міжнародної економічної системи в межах сталого розвитку та ноосферогенезу;
- еколого-економічна експертиза інноваційних проектів із залученням науковців кафедр ВНЗ регіону;
- сприяння розробці і прийняттю регіональних програм «Людина і ноосфера» цивілізованим бізнесом;
- когнітізировані геосистеми та регіоналізація.


УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ

До участі в П’ятій конференції запрошуємо державних службовців, науковців і викладачів ВНЗ, аспірантів, магістрантів, педагогів, представників бізнесу, студентів. Заявки на участь в конференції і пропозиції для підготовки проекту рекомендацій конференції надсилайте на адресу оргкомітету до 10 вересня 2004 р. Робочі мови конференції: українська, російська.


АДРЕСА ОРГКОМІТЕТУ КОНФЕРЕНЦІЇ:
Кременчуцький державний політехнічний університет, науково-дослідна частина, вул. Першотравнева, 20, м. Кременчук, Україна, 39614.

Контактні телефони:
(05366) 3-62-17 НИКИФОРОВ ВОЛОДИМИР ВАЛЕНТИНОВИЧ

E-mail: v-nik@polytech.poltava.ua
nich@polytech.poltava.ua
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024