Новини

 

Творимо історію разом! Або як гуртожиток № 5 опинився в епіцентрі футбольної ейфорії

18.06.2012
Цього літа вся Україна в буквальному розумінні цього слова поринула у хвилю футболу. Радіє кожен адже Україна та Польща нарешті дочекалися чи не найважливішої події за останні роки. Так! Євро 2012 - свято всюди! Футбольна символіка не полишає екранів телевізорів, плакатів біг-бордів, стін будинків, одягу відчайдушних вболівальників та навіть сердець чи не усіх громадян країни, якій випало щастя приймати цьогорічний чемпіонат Європи з футболу. Неймовірна атмосфера панує у всіх містах України та Польщі, однак найбільш за все вона відчувається у приймаючих містах, що стали епіцентрами футбольної ейфорії. Престольний град Київ став одним з міст повністю та цілком захоплених емоціями, враженнями, очікуваннями та сподіваннями відданих футбольних фанатів.
Все те, що можна спостерігати наразі в Києві є нічим іншим, аніж святом, якого довго чекала наша країна. І хто б знав, що ми, студенти юридичного факультету, відчуємо себе найбезпосереднішою частиною цього свята та дійства, що полонило серця мільйонів футбольних вболівальників. Саме так, адже групі студентів-активістів факультету було поставлено завдання продемонструвати справжню щиру українську гостинність іноземним гостям та прийняти їх у себе вдома, а саме, звісно ж, у гуртожитку №5.
Робота по підготовці до прийому гостей почалася ще восени з розпланування схеми поселення іноземців. Та найбільш «спекотними» місяцями виявилися, звісно ж, травень та початок червня, коли на плечі самих студентів, а також керівництва гуртожитку та факультету лягла основна маса проблем, що потребували негайного вирішення. Продумати необхідно було чимало, починаючи від того які гостинці необхідно закупити для прийому гостей, закінчуючи тим, як забезпечити систему реєстрації відвідувачів Євро в гуртожитку та специфічний пропускний режим для студентів-мешканців. Однак, основні складності полягали навіть не в організації поселення, а у приведенні гуртожитку у максимально достойний вигляд.
Та наші люди, як то кажуть, не промах. Ви навіть не повірите, наскільки талановитими та працьовитими виявилися студенти юридичного факультету. Навряд чи в нашій країні ще десь виявиться така висока концентрація настільки багатопрофільних юристів. Від самого часу підготовку до прийому гостей ледве не кожен студент-активіст може справедливо збільшити обсяг свого резюме чи не втричі. Маляр, штукатур, черговий, охоронець, менеджер готельного бізнесу, адміністратор, дизайнер, художник, журналіст, перекладач, гід…і це ще далеко не повний перелік тих професій, які вдало спромоглися освоїти наші студенти. Молоді правники брали участь у фарбуванні дверей, сходів, у шпаклюванні підвіконь, догляданні за флорою, власноруч зайнялися повним оформленням гуртожитку, підготовкою документації тощо. Гарні господарі, що тут скажеш. За господарством, що виявилося не на жарт великим, приглянули більш, ніж відмінно. Більше того, активісти жартома продемонстрували, що жодна хвиля чи то кризи, чи то безробіття ніколи не підкосить їх спроможності пристосуватися до будь-яких життєвих незгод.
Чи не найбільше весь ентузіазм, всю творчість та все натхнення виявили студенти під час оформлення зовнішнього вигляду гуртожитку. Найбільш творчим студентам довелося розбудити всі свої приспані таланти та відшукати сховані на найбільших глибинах іскри креативності. Парадний вхід у гуртожиток був прикрашений кульками під колір прапорів України та Польщі і, звісно ж, з футбольною символікою, банерами Євро-2012, дістати які студентам виявилося вкрай важко, та оформленням нової «фірмової» назви нашої домівки – хостел. Не забули і про привітальні слова на рідних мовах приїжджих гостей. Оформлення холу виявилося, як кажуть в народі, окремою темою. Студентам довелося вирішити складну задачу – вдало поєднати символіку та красоти нашого приймаючого міста із вдалим дизайнерським рішенням та створенням святкової футбольної атмосфери. Вдалося і це. Буденні та формалістичні записи та папери на стендах були замінені на зображення найпрекрасніших місць столиці України, що іх варто відвідати. «Така собі реклама улюбленого міста», як ми жартома висловлювалися про новий вигляд стін холу. Звісно ж, було виставлено багато фотографій із студентського життя, що зображають активних, енергійних та, перш за все, спортивних молодих юристів. Було створено куток із великими плакатами, на яких футбольні фанати мали змогу висловити свої футбольні прогнози, а також враження та емоції від футбольної гри та приймаючого міста Києва. Роздобуті у ботанічному саду імені Фоміна пальми додали головній залі справді екзотичного вигляду та перетворили хостел у свого роду оазис всього студмістечка. На великий екран холу було виведено промоушн-ролики, присвячені Євро-2012, приготовлене та оформлене місце для прийому гостей, так званий ресепшн, колони в холі прикрашені шістнадцятьма прапорами країн-учасниць змагань, спеціально відведені місця для розташування мап метро, місцевості та таблиць із розкладами матчів чемпіонату.
Весь процес підготовки був підконтрольний керівництву факультету. Буквально за пару днів зі своїми повчальними і корисними настановами та побажаннями успіху та наснаги гуртожиток відвідали декан юридичного факультету Іван Сергійович Гриценко, проректор університету із навчально-виховної роботи Володимир Петрович Шевченко, заступник декана із навчально-виховної роботи Наталія Олександрівна Кіреєва, директор студмістечка Володимир Олексійович Прохоренко. А отже студенти знаходилися в надійних руках та мали надійну підтримку. До того ж, як слушно зазначив керівник студентської групи Роман Максимович, велика заслуга у здійснених справах належить рідному факультету, який не тільки, так би мовити, морально підтримав організаційну команду студентів, але й сприяв фінансово реалізації її задумів.
До речі, про самих студентів. Роботою по підготовці та проведенню прийому зайнялися шістнадцятеро студентів (переважно члени студради гуртожитку та інші найбільш ініціативні студенти) на чолі із Романом Максимовичем, що отримав посаду бригадира, та його заступником Андрієм Іванівим. Приємно було спостерігати як підготовка та власне прийом гостей перетворюються із звичайної роботи у справжнє захоплення, якому варто віддати всі сили. Всі студенти виявили надзвичайно високу активність, ентузіазм, творчість і всі свої приховані таланти та здібності. Фантазували, проектували, малювали, працювали, писали. Персонал виявився тим, що треба: дружним, зібраним, працьовитим та готовим прийняти Євро в нашу домівку.
Отже, гуртожиток було прибрано, прикрашено, а студентів підготовлено до першого прийому іноземців. Першу зустріч можна було порівняти хіба що з першим побаченням. Однак хвилювання, страх перед відсутністю досвіду не змусили студентів «вдарити обличчям у багнюку». Першими гостями хостелу стали китайські журналісти, що зробило прийом вкрай відповідальним, адже на кону була репутація українського менталітету в очах чи не всього Китаю. Присутня на прийомі китайських журналістів голова студентського парламенту юридичного факультету Олена Шурин вдало зазначила, що студенти уособили в собі саму славнозвісну українську гостинність. Звісно ж були і складнощі. Так, Андрій Іванів з посмішкою згадує як під’єднував до мережі вай-фай ноутбуки із операційною системою на китайській мові. Однак всі подібні труднощі були подолані через налагодження взаєморозуміння між сторонами. Тут студентам знадобилося використати весь свій філологічний досвід. Приємно, що серед нас виявилася і студентка, що вправно володіє китайською мовою. А враховуючи, що в запасі активісти мали ще англійську, польську, російську, німецьку мову, було ясно, що робота з іноземцями повинна була вдатися.
Так і сталося. Вже на наступному заїзді іноземних гостей, а ними стали німецькі вболівальники, студенти трималися на висоті. Що найприємніше, про це зазначили самі гості з Німеччини, які були приємно вражені високою організованістю та комфортністю поселення, а також привітністю та гостинністю «робочого персоналу» (отак по-дорослому, до речі, нас стали іменувати іноземні гості). Як зазначає один з креаторів дійства Христина Книгиницька, по-справжньому приємну атмосферу створила ввічливість приїжджих: їх подяки, привітання, побажання. Мабуть, саме це надихало студентів створювати максимально комфортні умови для іноземних гостей.
За німецькими гостями послідували вболівальники з Англії, Швеції, Польщі, Франції, а за вболівальниками все нові і нові враження від величного свята футболу. Футбол накрив із головою не тільки стадіон та вулиці міста, невгамовна сила футбольного запалу проникла до серця кожного юного організатора в гуртожитку. Було прийнято рішення створити власну, надзвичайно креативну та максимально запалюючу фан-зону на базі холу нашого хостелу. Тут можна було побачити не тільки трансляції матчів чемпіонату та повболівати за улюблену команду, але й зіграти в настольний футбол або ж відчути себе справжнім гравцем на полі, щоправда, віртуальним у комп’ютерній грі та принести перемогу власній країні.
Однак футбольний ентузіазм студентів було вже не спинити. За ініціативи Романа Максимовича було вирішено організувати власний міжнародний чемпіонат. У футбольних змаганнях взяли участь збірні мешканців хостелу з України, Китаю та Англії, а хід гри було відмінно проконтрольовано справедливим та непідкупним рефері з Німеччини. Чемпіонат супроводжувався виключно позитивними емоціями, незабутніми враженнями, веселими моментами, ефектною грою футболістів, а також запальними піснями англійських футбольних фанатів.
Всі студенти-організатори сходяться на одній думці: необхідна повна віддача, країна має бути представлена на найвищому рівні. Головна мета для молодих юристів в організації прийомів та поселення - залишити найкращі враження в іноземних гостей від Києва та від другої домівки – гуртожитку. Можна з гордістю звітувати, що це студентам вдалося. Гості надзвичайно позитивно висловлювалися не тільки про саму столицю, яка полонила їх красою, але й про гуртожиток, відзначаючи порівняно з іншими містами високий рівень організації поселення. Та молодим правникам можна справедливо та заслужено похвалитися, адже, перш за все, закордонні гості відзначають дружелюбність, привітність, щирість та відданість працюючого персоналу, тобто студентів.
Для нас – студентів-організаторів прийому іноземних гостей, Євро-2012 виявилося не тільки святом футболу, воно стало чимось однозначно більшим за своїм значенням та впливом. Ми не на словах відчули атмосферу не тільки всепоглинаючої футбольної ейфорії, але й неймовірного зближення, здруженості нашого колективу. Ми отримали неоціненний досвід роботи та спілкування, незбагненну кількість позитивних вражень та незабутніх спогадів. Описати все це словами просто неможливо. А тому ми продовжуємо насолоджуватися відчуттями справжнього свята в нашій домівці, затамувавши подих в очікуванні величного фіналу футбольного чемпіонату. Степанида Бадовська, юридичний факультет.


























Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024