Новини

 

«Підводна археологія очима студентів»

17.05.2012
Таку тему для Міжнародної наукової конференції обрав Інститут Археології Торуньского університету імені Миколи Коперника (Польща), що проходила 20-23 квітня і була присвячена 20-річчю студентського підводного гуртка дослідницького університету. На запрошення взяти участь у роботі конференції відгукнулись студенти кафедри археології та музеєзнавства і аспірантка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків нашого університету. Так, за матеріалами діяльності і при підтримці наукових співробітників Центру підводної археології університету була підготована і проголошена на конференції низка доповідей, що супроводжувалися ретельно підібраними презентаціями: М. Добротвор «Історія досліджень в галузі підводної археології в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка»; А. Вейбер «Підводні дослідження Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вздовж узбережжя Чорного моря»; Л. Тимофєєва «Італійський глазурований посуд 13 ст. з місця корабельної аварії за матеріалами досліджень у бухті Новий Світ»; К. Римбалович «Підводні археологічні дослідження місця корабельної аварії російського лінійного корабля 18 ст. "Санкт-Олександр" на мисі Тарханкут».
Доповіді наших студентів були сприйняті зацікавлено і схвально аудиторією, яку представляли студенти і науковці не лише університетів Польщі (серед них Варшавський, Ягелонський у Кракові, Торунський та ін.), а також Хорватії (Задар), Словенії (Любляна), Сальвадору (Сан-Сальвадор) та ін. Учасники української делегації активно долучалися до обговорення доповідей колег і дискусій під час роботи конференції.
Організатори конференції для її учасників влаштували екскурсію (провів екскурсію проф. А. Пидин, голова департаменту підводної археології Інституту) по структурних підрозділах Інституту Археології і ознайомили присутніх із сторінками його історії, що почалася у 1946 р. Відвідали також і навчальний Археологічний музей університету.
Повертаючись до Києва, на запрошення колег з Варшавського університету, українська делегація мала чудову нагоду завітати і до Інституту Археології Варшавського університету та поспілкуватись з викладачами і студентами відділу підводної археології, доповісти про свої і дізнатись про їхні значні успіхи у дослідженнях, в тому числі і на теренах України, у Криму, що було особливо цікаво. Адже викладачі і студенти Варшавського університету уже кілька сезонів поспіль активно долучаються до розкопок на різних археологічних об’єктах стародавньої Тавриди. Про особливості організації підводних досліджень та спорядження експедицій у Варшавському університеті розповіли заступник директора Інституту археології проф. Р. Карасевич-Чипіорськи та магістр М. Новаковська.
Під час відрядження члени делегації мали нагоду обмінятися науковими виданнями з колегами, зав’язати нові наукові контакти, отримати запрошення на участь у нових конференціях. Це дало змогу студентам отримати важливий фаховий досвід та нову інформацію у галузі археологічних досліджень, а також ознайомитися з освітніми традиціями Торуньського і Варшавського університетів, з визначним культурним надбанням та історичними пам’ятками стародавніх міст Польщі - Торуня і Варшави – визнаних туристичних центрів Європи. Крім зазначеного відрядження допомогло отримати гарну мовно-комунікативну практику, адже доповідали студенти і переважно спілкувалися англійською, трохи - польською, мовами. Фінансову допомогу на участь студентів у конференції надав історичний факультет та Студентський парламент, за що студентки-делегати щиро вдячні.

Л. Самойленко, завідувач Археологічного музею,
керівник делегації.





















Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024