Новини

 

Гуманітарний Давос у Києві

20.04.2012
Учора у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася зустріч інтелектуалів України та Туреччини. У головній залі легендарного «червоного корпусу» зібралися українські вчені, письменники, громадські діячі й навіть священнослужителі, а також група професорів з турецьких університетів, щоб обговорити «Цивілізаційні виклики сучасності й авторитет слова інтелектуалів».

Хоча, на перший погляд, тема надзвичайно широка, й дискусія могла б вийти довгою та нецікавою, проте так не сталося. Причин тут декілька. По-перше, як розповів ректор університету, академік Леонід Губерський, для участі запросили як раз тих діячів обох країн, які займаються проблемами сучасності. Тож виступів не в тему не було. По-друге, Україна та Туреччина мають багато трагічних сторінок в своїй історії, де були й війни, й походи і багато іншого. Як зазначив один з учасників засідання, якби ті українці та турки, які хапалися за зброю, свого часу могли б сидіти за «круглим столом», то навряд чи дійшло б до таких протистоянь. І по-третє, сьогодні ми живемо у глобалізованому світі, в якому стираються кордони, зникають національні культури, і вчитися жити у цьому новому світоустрої неможливо поодинці.
Головну мету зустрічі окреслив голова міжнародної організації «Платформа «Діалог Євразії» (яка виступила одним з організаторів заходу) Володимир Сергійчук: «Всі знають про зустрічі у Давосі, де сильні світу цього ділять великі гроші, не думаючи про інших. Я переконаний, що українська еліта буде спроможною запропонувати свій, гуманітарний, Давос». За словами професора Сергійчука, завданням цього гуманітарного Давосу стане створення платформи для цивілізаційного діалогу інтелектуалів багатьох націй. Перший з яких — між українською та турецькою елітами — вже започатковано.
Що стосується авторитету слова інтелектуалів, то, безумовно, жодної газетної площі не вистачить, аби передати усі озвучені ідеї. Хочеться лише зацитувати слова з промови блаженнійшого Любомира Гузара, які послужать не скільки поясненням цього поняття, скільки приводом задуматися: «Проблема людини суттєва. Людей у світі мало. Хоча кажуть, що їх шість мільярдів. Але справжніх людей все-таки мало».




Зліва направо: голова Міжнародної організації Платформа «Діалог Євразії», професор Володимир Сергійчук, перший проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олег Закусило, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, співголова Міжнародної організації Платформа «Діалог Євразії» Харун Токак, перший радник посольства Турецької Республіки в Україні Шулє Гюрель.













Тетяна Пасова/Голос України
ФОТО: Юрія Тивончука/ПРЕС-ЦЕНТР КНУ




Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024