Новини

 

Історики за Свободу і Соборність

12.04.2012

Кожен, хто хоча б раз відчував себе частиною чогось грандіозного та величного, зрозуміє нас…
Доторкаючись до того, що є недосяжним, одразу відчуває стан ейфорії. Саме в такому стані перебували зо три десятки студентів історичного факультету 22 -23 березня. Причиною тому стали не лише сонячні весняні дні. Саме в цей час у стінах Київського національного університету імені Тараса Шевченка проходила всеукраїнська наукова-практична конференція «Свобода і соборність як чинник національної ідеї України».
Можливо, комусь видасться дивним та не зрозумілим, що студенти роблять на такому заході. Але завдяки Ректору університету Леоніду Васильовичу Губерському студенти історичного факультету стали безпосередніми учасниками Конференції, що, в свою чергу, була ознаменована видатними та непересічними постатями в науці і культурі. Чого лише варте знайомство із корифеєм українського суспільного руху Богданом Гаврилишиним, що лише одним своїм закликом «Бережіть мову!» породив між нами жваву дискусію.
Студентам-історикам випала честь продемонструвати науковій і політичній еліті України, що наш Університет по праву носить статус першого університету в країні. Такий статус є результатом унікальної взаємодії досвідчених викладачів та непересічних студентів. Саме їхня спільна, наполеглива праця продовжує академічні традиції Університету Святого Володимира.
Погоджуючись стати волонтерами, а саме так назвали нашу невеличку команду, кожен з нас розумів, що матиме честь спілкування з науковою елітою країни. Про них ми читали у книжках, чули по радіо та бачили по телебаченню, а іноді навіть послуговувались їхніми працями у власній науковій діяльності. Деякі з них вже встигли стати класиками наукової літератури. Кому, як не нам – історикам знати, що ці люди вже стали частиною вітчизняної та світової історії. Можливо, конференція за нашою участю, стане новою сторінкою історії прийдешньої України.
Наша участь стала втіленням довіри ректора Леоніда Губерського до студентів історичного факультету. Сподіваємось, що ми не підвели. Конференція організована МОН молоді та спорту під керівництвом випускника історичного факультету Дмитра Табачника. Наша робота була скоординована проректорами Володимиром Бугровим та Володимиром Шевченком. Саме вони дали нам зрозуміти, що ми дійсно є частиною важливої та не буденної події. Остаточно переконались в цьому, коли до столів реєстрації стали підходити відомі науці і культурі люди (і тоді найпопулярнішим серед нас став вислів «а ти знаєш хто це був!».
Навіть під час короткого спілкування ми отримали заряд позитиву та досі не зрозумілої для нас енергії. Найдопитливішим навіть вдалось отримати відповіді на власні запитання, адже виявилось, що з цими людьми можна просто обмінятись декількома фразами. Саме такі миті варті того, щоб вчитись та прагнути до звершень, що створили ці люди.
Подібні заходи знову і знову доводять нам, що вибір Університету та Історичного факультету був правильним. Тож дякуємо Ректору за унікальну можливість та чекаємо нових подібних заходів у стінах Alma mater.

Олександр Панарін
Історичний факультет


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024