Новини

 

Августин Волошин як український державник, педагог і релігійний діяч

04.11.2004
Августин Волошин як український державник, педагог і релігійний діяч. Матеріали Всеукраїнської наукової конферен-ції, присвяченої 130-річчю від дня народження Героя України, о. Августина Волошина і 65-річчю проголошення Карпатської України 16 березня 2004 року. — Київ: Видавництво "Прецедент", 2004. — 148 с.


У пропонованому збірнику матеріалів Всеукраїнської наукової конференції друкуються виступи дослідників життя і діяльності Героя України о. Августина Волошина.
Розрахований на викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться історією України.
Організатори конференції дякують за фінансову підтримку цього видання.

ВІТАЛЬНЕ СЛОВО БЛАЖЕНШШОГО ЛЮБОМИРА, ПАТРІАРХА УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ


Коли заглянемо в наше історичне минуле, то побачимо, що після розвалу козацької держави у XVIII столітті на-ступне — XIX століття було віком пробудження національної свідомості, воно стало для нас періодом внутрішньої консолідації. Ми осягнули свою власну ідентичність через наших народних пророків — Шевченка, Шашкевича та Інших. Вони започаткували духовні процеси у нашому на-роді, які у XX столітті, наприкінці Першої світової війни, знайшли свій вияв. Наше бажання збудувати свою держа-ву виявилося успішним лише частково, бо тоді, на жаль, закінчилося поразкою. У загальний контекст держав-ницьких змагань XX століття, вписуються також події на Закарпатті, на так званій Срібній Землі — частині ук-раїнської етнографічної території, котра, знаходячись під різними займанщинами, все ж таки зберегла свою національну ідентичність, що проявилось у другій половині тридцятих років XX століття. Провідником цього національного пробудження був отець Августин Волошин — постать, якій присвячена нинішня конференція.

У нашій історичній та церковній традиції небагато при-кладів, коли духовні особи ставали на чолі політичних чи визвольних рухів. Але тут маємо неординарну постать, ко-тра вартує на особливу увагу, щоб зрозуміти мотивацію його дій не тільки як окремої особи, але й через те, що він є уособленням мотивації усіх будителів Закарпаття періоду тридцятих років. Як особа та чільний представник того, що діялося, отець Августин є уособленням певних мрій і нама-гань, певного довготривалого процесу, який завершився і яскраво проявився під його проводом у ці часи.

Таке дослідження є для нас надзвичайно важливим, бо обставини його діяльності не зовсім буденні і не цілком звичні. Так як і у XIX столітті, так і у випадку отця Августина Волошина маємо приклад того, що наші великі національні будителі були пройняті євангельським духом. Тут ми знаходимо приклад людини, яка діяла не з чисто політичних спонук, але на ширшому тлі певних релігійних переконань. Тому особливо важливо сьогодні пізнати цю особу як сина українського народу, краще зрозуміти оту частину української землі, де все це відбувалося, — і не тільки задля чистої історичної цікавості, але й у зв'язку з певними елементами, котрі треба пізнати, щоб краще зрозуміти другу половину XX століття І те, що відбува-ється сьогодні. На підставі цих подій минулого ми можемо не тільки вчитися, але й прогнозувати, що могло би, і що повинно б статися у майбутньому розвитку нашої держав-ності.

Сподіваюся на плідні дискусії, які дадуть змогу краще оцінити величну постать о. Августина Волошина.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024