Новини

 

«Троїсті мужики» відновлювали зв’язок митець-читач

26.03.2012
В сучасних умовах віртуалізації дійсності встановити живий зв'язок читача з письменником, музиканта зі слухачем складно. Причин є багато: панування інтернет-простору, шалений ритм життя, незацікавленість самих людей. Названі аргументи банальні, але водночас саме вони позбавляють людину природного зв'язку з мистецтвом.
Аби поновити обірваний зв'язок між митцем і читачем до Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка завітали «троїсті мужики» – Брати Капранови та Юрко Журавель. Метою зустрічі письменників зі студентами було не самопрезентування, а відновлення “колективної та творчої штуки”. Відомі гості відкрили свої «творчі портали» за допомогою літератури та музики. Брати Капранови презентували 2-е видання свого роману «Щоденник моєї секретарки» під музичний супровід соліста групи «От Вінта» Юрія Журавля.
Цього разу видавці урізноманітнили свою схему зацікавлення читачів (розповідь про задум книжки, зачитування уривків з неї) музично-поетичним дійством. Брати заспівували вірші Сергія Татчина під акомпанування духової мелодики та домри. Присутність Юрія Журавля на зустрічі була не випадкова, оскільки саме він створив ілюстрації до «Щоденника моєї секретарки». Художник і музикант в одній особі поділився своїми враженнями щодо роману та заспівав кілька пісень з братами. Це був дебют новоствореного гурту «Троїсті мужики», який відразу здобув визнання студентів-філологів.
Брати Капранови відчувають у душі потребу «повернення української поезії в обіг». Тому на завершення зустрічі письменники презентували збірки «Н.Е.П.» та «В.І.П.», надруковані видавництвом «Зелений пес», зачитавши при цьому кілька віршів з них. «У кожному районі живе хоча б один достойний поет країни, в області – 2-3 лауреати, по всій Україні, без сумніву, є декілька поетів світового масштабу… Українська поезія дуже сильна. Але у неї зник читач» – з цією метою самодостатні письменники намагаються знайти сучасним творам читача.
«Троїсті мужики» – кумедна назва об’єднання людей, які пробуджують суспільну свідомість, виховують літературний смак українців. Це поєднання не поєднуваного. Але головне не в цьому. Головне, що «троїсті мужики» поновлюють обірваний живий зв'язок митця з читачем, знайомлять молодь з літературою та її сучасними авторами.
Олександра Борейчук,
Інституту філології









Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024