Новини

 

Географи досліджують Італію

15.03.2012
В рамках проекту культурного обміну між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Державним професійним інститутом готельного господарства, ресторанної справи та туризму “Джероламо Варнеллі”, на основі діючих партнерських угод про співпрацю у галузі культури та освіти, Центр географічних та культурних досліджень Італії при географічному факультеті щорічно організовує стажування студентів університету в Італії за напрямком „Географія туризму” .
Цього року з 17 лютого по 2 березня стажування пройшли 5 студентів географічного факультету під керівництвом заступника декана з міжнародного співробітництва, директора Центру географічних та культурних досліджень Італії доцента Олени Мотузенко.
У Програмі стажування навчальний курс лекцій з італійської мови, (загальним обсягом 18 акад. годин), екскурсійна програма ознайомлення з туристично-рекреаційними ресурсами регіону Марке, участь у круглому столі «Народні традиції та історичні реконструкції як туристичні ресурси країн», знайомство з Університетом міста Мачерати.
Студенти-географи мали унікальну нагоду відвідати столицю Італії – місто Рим, перлину світового туризму – Венецію, духовний центр країни – місто Лоретто, один з перших центрів виробництва паперу в Європі – місто Фабріано, давнє місто Мачерату (ознайомитися з одним з найдавніших університетів Італії - Uiversità di studi di Macerata). Група також відвідала держави-карлики, які розміщуються та території Італії: Ватикан та Сан Марино, дослідила основні туристичні маршрути та ознайомилася з основами організації турів.
Під час ознайомлення з природними туристсько-рекреаційними ресурсами регіону Марке географи відвідали національні парки «Монте Конеро» та «Фрассасі», дослідили ландшафти Адріатичного узбережжя та відомі «зелені хвилі» внутрішніх частин регіону.
Особливо яскраві враження залишила наукова екскурсія до найбільших у Європі сталактитових – сталагмітових печер «Гротів Фрассасі». Кожен крок галереями печер наочно відтворював теоретичні знання з курсів геології та геоморфології набуті в університеті.
Перебування в Італії неможливе без знайомства з традиціями національної кухні, особливо коли приймаючою стороною виступає Державний професійний інститут готельного господарства, ресторанної справи та туризму. Щодня італійські студенти презентували еногастрономічні традиції регіону Марке, на практиці підтверджуючи тезу, що у структурі сучасного туристичного продукту «madе in Itali» італійська кухня займає важливе місце.


Одночасно із стажуванням студентів-географів проходив робочий візит до Університету міста Мачерати делегації Київського національного університету імені Тараса Шевченка у скла
В цей же період відбувся робочий візит до Італії делегації університету у складі проректора з науково-педагогічної роботи Ігора Олексійовича Лютого, декана географічного факультету Ярослава Богдановича Олійника та директора Центру географічних та культурних досліджень Олени Мотузенко, мета якого полягала у розширенні міжнародного співробітництва з провідними італійськими університетами, науковими установами, професійними громадськими інституціями, відомими діячами освіти, науки, громадськими діячами. Зокрема, наповнення новим змістом діючої угоди про співпрацю між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Університетом міста Мачерата. Відбулася офіційна зустрічі української делегації з ректором Університету міста Мачерата – професором Луїджи Лакке. У ній взяли участь директор Департаменту міжнародних зв’язків професор Уолделул Келаті Дірар, представники факультетів. Представники обох Університетів висловили зацікавленість у подальшому розвитку співробітництва у межах проекту “ERASMUS MUNDUS” (підвищення мобільності студентів, викладачів, науковців між університетами) та розпочали роботу над створенням спільних магістерських курсів з метою забезпечення подвійних дипломів за напрямками «Туризм. Управління туристсько-рекреаційними системами». Відкриття такої подвійної магістратури заплановано на 2013 - 2014 навчальні роки. Учасники зустрічі визнали, що процес реалізації подібних навчальних проектів вимагає довгострокової, планової, копіткої роботи обох університетів над уніфікацією навчальних планів, узгодженням змістовного наповнення навчальних курсів, формування лінгвокомунікативної компетенції студентів-кандидатів на спільну магістерську програму. Тому було створено робочу групу з підготовки розширеної угоди про співробітництво та подальшої технічної його реалізації.
Українська делегація також взяла участь у Церемонії відкриття 720 академічного року Університету Мачерата, що дозволило докладніше ознайомитися з давніми освітніми традиціями університету та основними напрямками сучасної реформи університетської освіти у межах Європейського союзу.
На завершення робочого візиту відбулася зустріч з Генеральним Директором Європейської комісії з досліджень та інновацій доктором Доменіко Рочетті ді Бальдалберо ( Domeniko Rocceti di Baldalbero), на якій обговорювалися питання налагодження інформаційного співробітництва з Комісією, для подальшої інтеграції Київського національного університету імені Тараса Шевченка до європейських дослідницьких проектів.







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024