Новини

 

Спікера Азербайджанського парламенту нагородили званням Почесного доктора Київського університету

27.09.2004
Традиція присвоєння звання Почесного доктора Київського національного університету імені Тараса Шевченка видатним політичним, культурним та науковим діячам бере свій початок від дня застування університету і продовжується до цього часу. В червні цього року Вчена рада Київського університету за ініціативи юридичного факультету нагородила званням Почесного доктора Київського університету Голову парламенту Азербайджанської республіки Алескерова Муртуза Наджафа.

(Алескеров Муртуз Наджаф народився в 1928 році в місті Гянжа. Закінчив юридичний факультет Азербайджанського державного університету. В 1953 році вступив до аспірантури Інституту Держави і права Академії Наук в Москві, захистив дисертацію і отримав наукову ступінь кандидата юридичних наук. Професор Алескеров в 1993-96 роках є ректором Бакинського державного університету. Автор 200 наукових праць, десятка монографій на навчальних посібників. В 1995 році обраний депутатом в Міллі Меджліса.
Міллі Меджліс – це однопалатний Парламент Азербайджанської Республіки, на який покладені функції законодавчої влади. Він складається з 125 депутатів, вибраних на основі мажоритарної та пропорційної виборчої систем на 5-річний термін.)

Урочисте нагородження спікера Азербайджанського парламенту відбулося 24 вересня 2004 року в актовій залі університету. З рук ректора Київського університету академіка Віктора Васильовича Скопенка Алескеров Муртуз Наджаф отримав мантію та диплом Почесного доктора університету. До речі, для пана Алескерова це друга поїздка до Київського університету, перша відбулася у грудні 2002 року.

Після нагородження пан Алескеров виступив перед присутніми студентами та викладачами університету. Він подякував за високу нагороду і зазначив, що йому приємно знаходитися в університетських стінах, адже він донедавна був ректором Бакинського університету (нашого університету–партнера). Пан спікер Міллі Меджлісу дуже задоволений вивченням азербайджанської мови в Київському університеті, оскільки в Україні проживає 500-тисячна азербайджанська діаспора, а українська мова та культура активно вивчається в Бакинському університеті на відділенні українознавства та Центрі української культури. Тісні зв’язки між Україною та Азербайджаном в галузі науки та освіти, були закладені ще за часів СССР.

На сьогоднішній день між Україною та Азербайджаном підтримуються дружні та партнерські відносини. Між Міллі Меджлісом Азербайджану та Верховною Радою України тісні зв’язки, у сфері заснування єдиного економічного простору та співробітництва в Раді Європи, чому сприяли візити президентів Гайдара Алієва в Україну в 1997 році та Леоніда Кучми в Азербайджан в 1998 році, і укладений між ними договір про дружбу та співробітництво. Україна є одним з найважливіших партнерів Азербайджану, особливо в галузі торгівлі нафтою та газом. Також взаємовигідною співпрацею між країнами є поновлення “Стародавнього шовкового шляху”.

Відповідаючи на запитання студентів, пан Алескеров розповів про реформи в системі освіти Азербайджану. Зараз в Азербайджані працюють 25 державних та 40 приватних вищих навчальних закладів, але немає жодного вузу зі статусом автономного, такого як Київський університет.

Наприкінці зустрічі пан Алексеров подарував Київському університету цінні книги та картину з зображенням столиці Азербайджану міста Баку, висловивши сподівання, що зв’язки між Україною та Азербайджану будуть щодалі міцнішими.




ПРЕС-ЦЕНТР
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024