Новини

 

«Шлях до Європи, проторований музикою»

26.12.2011
Наразі прийнято вважати, що Україна прямує до Європи. Можливо, це так і є – вочевидь наявні суспільні зрушення та зміна громадських стереотипів. Проте «європеїзація» України аж ніяк не є одностороннім процесом, бо важливо також, щоб і Україна була гідно представлена для європейців. Найкраще, здається, це виходить, коли йдеться про культуру та звичаї, зокрема про музику, адже це універсальна мова, яка не тільки формує симпатії, але й об’єднує аудиторії, виховує толерантність та взаємоповагу.
У цьому переконаний колектив народної хорової капели «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який протягом 2011 року здійснив дві гастрольні поїздки до країн Європи. І до того ж, для повноти вражень від музичної синергії різних культур і «живого» спілкування з іноземними хорами ще й організував прийом кількох хорових колективів у Києві. Усі гастролі та прийоми було проведено за підтримки вищого керівництва університету, зокрема Молодіжного центру культурно-естетичного виховання та відділу міжнародних зв’язків.
Гастрольній рік розпочався з приїзду італійського муніципального хору з містечка Фано, що на березі Адріатичного моря. Хористи прибули до Києва з концертами на Великодні свята, і були приємно задоволені теплим прийомом та красою Києва. Обидва колективи плідно працювали, виступаючи спільно та кожен зі своєю програмою, але й не забуваючи про відпочинок. А які ж враження від відпочинку в Києві без величного Дніпра! Зрештою, капела «Дніпро» мала виправдати свою назву, і організувала друзям чудовий відпочинок на одному з мальовничих островів на притоці Дніпра, куди можна було дістатись лише на плоті, тож незабутні враження було гарантовано. Італійці ще довго тішилися думкою про організацію перегонів між нашими човнярами та італійськими гондольєрами…
Незабаром після від’їзду італійців, наша капела вирушила на гастролі до Бремена. Цій подорожі, як годиться, передували тривалі перемовини з Бременським університетом, адже від початку йшлося про двосторонній обмін хорами. «Дніпро» протягом тижня «конкурував» із легендарними Бременськими музиками, здійснивши сім концертів у Бремені та у його околицях. Також відбувся концерт в Українській Католицькій церкві Всіх святих у Гамбурзі, де після концерту нас пригощали напрочуд смачним борщем та голубцями. Тож, вочевидь, українських традицій дотримуються і за кордоном.
Гарне виконання українських духовних та народних творів у класичній хоровій обробці та спільне виконання з німецьким хором кількох німецьких і українських пісень не лишилися поза увагою і представників бременських ЗМІ: кілька статей у регіональних газетах та виступ на радіо стали для хорової капели «Дніпро» приємною несподіванкою.
Учасники Бременського хору розмістили українців у своїх домівках, тож «дніпряни» змогли на власні очі побачити, як живуть німці та відчути їхні побутові особливості. Варто відзначити кілька нюансів, які найбільше вразили представників обох хорів: (1) культура харчування – виявилося , що багатьом нашим хористам бракувало гарячої їжі на кшталт зупи, (2) любов німців до «зимного» повітря та постійно відчинені кватирки у домівках, через що німці упевнились, що українці загалом «мерзляки». Але ці особливості не стали на заваді нашим сценічним планам, і, як-то кажуть, холодне повітря мобілізує мозок, тож загалом концерти у Бремені пройшли успішно та вдало, і капела «Дніпро» з чудовим настроєм і непідробним чеканням на травневе сонечко і гарячий борщик повернулася до Києва.
Два тижні на адаптацію − і знов виступ! У цей раз у Києві спільно із відомим у світі хоровим колективом «Оріана» з Лондона. З 1996 року, відколи цей колектив було створено, він став широко відомим у Великій Британії, здійснив запис диска разом з симфонічним оркестром БіБіСі, а також успішно гастролював країною та за її межами. Для капели «Дніпро» це були незабутні враження, коли в університетській аудиторії разом репетирували більше 120 осіб. Завдання не з легких, адже кожний хор мав лише 2 репетиції, що вивчити 4 спільні україномовні та англомовні твори.
Наближалось літо… Але ніхто не думав про відпочинок, адже на початку вересня у планах хорової капели були гастролі до Італії. З італійцями конкурувати у співах треба ще наважитись! Тож винагородою за виснажливі репетиції влітку мали стати теплі вересневі обійми Адріатичного моря.
Першою зупинкою в Італії було містечко Віченца, що розташоване між Венецією та Вероною. У місті збереглось чимало визначних культурних та історичних пам’яток часів Римської доби, а також на півдорозі до Верони ще зостався замок, де наче б то жила родина Капулетті. Презентація українського хорового мистецтва відбулась у старій церкві у центрі міста. Повна зала глядачів та теплий прийом місцевим хором засвідчили непідробний інтерес італійців до української культури. Після трьох днів у Віченці ми попрямували до Фано, що знаходиться на березі Адріатичного моря, для участі у тамтешньому хоровому фестивалі.
Абсолютно новим для капели був досвід виступів, які починаються не раніше 22.00 години, і при цьому денна спека ще зовсім не спала! Але незважаючи на ці примхи клімату капела «Дніпро» достойно презентувала Україну в Італії, і після дводенної подорожі автобусом повернулася додому, аби… активно готуватись до прийому Бременського хору.
Бременці навідались до України наприкінці вересня. Вони не обмежились виступами в Києві, а відвідали з концертами також Львів і Одесу. На здивування і приємну радість глядачів бременський хор усюди виконував і українські пісні, яких їх навчила капела «Дніпро» під час свого візиту до Бремену: «Тече вода в синє море» Бориса Лятошинського на слова Тараса Шевченка, «Сусідка» Якова Яциневича та «Многая літа» Артемія Веделя. Бременський хор і надалі планує виконувати ці твори під час подальших концертів.
Ніби рекламуючи свою країну перед відповідальною футбольною подією у 2012 році, капела «Дніпро» під час гастролей та прийому іноземних хорових колективів продемонструвала європейським країнам красу та силу українського хорового мистецтва, таланти та гостинність пересічних українців. Хор «Дніпро» на чолі з його художнім керівником Іриною Душейко вже планує наступні гастрольні поїздки та обміни, аби зацікавити ще більше глядачів українською культурою та пропагувати толерантність до інших культур.
Напередодні новорічних свят варто напевно нагадати, що капелу «Дніпро» можна було б ставити за приклад в авангарді інтеграційних мирних процесів у світі. Адже всесвітньо відома мелодія, що її знають у світі переважно як «Carol of the bells», а для українців – це відомий «Щедрик», нині звучить Різдвяними вулицями європейських міст. Її написав відомий український композитор Микола Леонтович, а вперше виконала хорова капела «Дніпро» Київського університету у далекому 1916 році…



Олексій Оболенський, Галина Поштаренко, хорова капела «Дніпро»


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024