Новини

 

Новини Управління міжнародних зв’язків

18.06.2004
Київський національний університет імені Тараса Шевченка продовжує розширювати та зміцнювати міжнародні зв’язки з найкращими вузами зі всього світу. 16 червня 2004 року на запрошення Міністерства освіти і науки України Київський університет відвідала делегація Міністерства освіти Ліванської Республіки на чолі з Міністром виховання та вищої освіти паном Саміром Джісром з метою ознайомлення з системою вищої освіти України та визначення пріоритетних напрямків подальшого співробітництва між нашими країнами.

Підготовка фахівців для Лівану в Україні розпочалася, ще за радянських часів, а саме в 1961 році. За весь час навчальні заклади України підготували для Лівану близько 4 тисяч фахівців з вищою освітою. На сьогоднішній день співробітництво України та Лівану в галузі освіти здійснюється на підставі Угоди укладеної в 2002 році під час офіційного візиту Президента України до Близького Сходу.

Ліванська делегація мала на меті ознайомитись з факультетами, інститутами та гуртожитками університету та його міжнародною діяльністю. Особливу увагу гостей привернули зміни в українській освіті, пов’язані з приєднанням нашої країни в 2005 році до Болонського процесу. Ліванські колеги висловили зацікавленість у співпраці з Київським університетом, що широко відомий у Лівані завдяки висококваліфікованим спеціалістам в галузі освіти та техніки. З метою підвищення рівня співпраці між обома країнами планується підписання угоди про співпрацю між Київським університетом і найкращим вузом Лівану – Ліванським університетом, де навчається понад 70 тисяч студентів.

17 червня 2004 року відбулася зустріч ректора Київського університету Віктора Скопенка з Надзвичайним та повноважним послом Японії в Україні паном Кіщіро Амае.

Під час зустрічі було обговорено проект підписання протоколу, що передбачає співпрацю по грантам, створення лінгвістичного класу для філологів, а головне – створення довгоочікуваного центру японської мови та культури в нашому університеті.

Пан Амае, розповів про свою мрію побачити кафедру японської мови в нашому вузі, аналог якої зараз існує в Московському державному університеті. Він висловив готовність надати необхідну допомогу та залучити до співпраці найкращих вчених-японістів. Посол висловив задоволення з підвищеної зацікавленності студентів до інформації про Японію і висловив впевненість, що нова кафедра дозволить студентам Київського університету краще зрозуміти культуру та традиції його країни.

Зараз Київський університет плідно співпрацює з двома японськими вузами – університетом Тенрі та університетом Рюкоку. Завдяки цьому наші студенти та викладачі мають унікальну можливість ознайомитись зі стародавньою мовою, культурою та історією Японії.

18 червня 2004 року ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Фінляндії пані Лаура Рейніля.

Київський університет має угоди про співпрацю з фінляндськими вузами - Алексантерійським університетом та університетом міста Тампере. А сама пані Посол з задоволенням згадала ті часи, коли вона сама слухала лекції в Київському університеті та приїздила на конференції, що проводились у його стінах.

Пані Лаура запевнила присутніх, що співпраця між вузами буде і надалі творчо розвиватися і повідомила про плани проведення спільної конференції, присвяченої 100-річчю надання виборчого права жінкам Фінляндії.


Наталія Кеуш,
Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024