Новини

 

Відкрито Німецько-український центр

25.11.2011
25 листопада 2011 р. на економічному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка відкрито Німецько-український центр економіко-екологічної освіти, науки, підприємництва та культури. Відкриття центру відбулось в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток екологічної економіки й освіти в Україні і світі».

Від керівництва університету, з відкриттям центру та початком роботи конференції, її учасників привітав проректор з наукової роботи Валерій Григорук. Він зазначив, що університети займають високі світові рейтинги якщо в них нерозривно поєднані наука і освіта, а економічний факультет, створивши Німецько-український центр, пішов ще далі – об’єднав освіту, науку, підприємництво і культуру. «В науці є багато напрямів досліджень, проте пов’язаний з екологією – один з найактуальніших», – підкреслив Валерій Іванович та побажав присутнім успіхів, творчого натхнення та плідної праці.

Від німецької сторони присутніх привітав радник Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Фолькер Зас, зазначивши, що новостворений центр значно активізує німецько-україньку співпрацю.
Нагадаємо, що у 2009 році на економічному факультеті КНУ було створено першу в Україні кафедру зі статусом німецько-української, для підготовки студентів економіко-екологічного профілю.

За два роки існування, українсько-німецька кафедра екологічного менеджменту та підприємництва досягла значних результатів. Про успішну працю науково-педагогічних співробітників кафедри у своїй доповіді «Еколого-економічна освіта в контексті глобалізаційних викликів» розповів декан економічного факультету професор Віктор Базилевич. Зокрема, він зазначив, що на кафедрі активно проводяться наукові дослідження по темі «Формування теоретико-методологічних засад ефективної моделі управління екологічними процесами в умовах сталого розвитку економіки». Здійснюється підготовка аспірантів за напрямом економіко-екологічних досліджень. Підготовлено та опубліковано ряд монографій, наукових статей, що присвячені актуальним соціо-економічним та екологічним проблемам. Серед них на особливу увагу заслуговує праця «Глосарій зеленого бізнесу: українсько-німецько-російсько-англійський».

Про ефективність роботи кафедри свідчить й те, що в міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток екологічної економіки й освіти в Україні і світі» взяли участь представники 22 навчальних закладів з п’яти країн: Німеччини, Чехії, Казахстану, Узбекистану, України.

За словами організаторів, актуальність конференції зумовлена тим, що життя у третьому тисячолітті диктує людству нові умови та вимоги. Особливістю розвитку суспільства є масштабна глобалізація і зростання значення екологічних процесів та проблем. Вагомим фактором, що визначає розвиток не тільки кожної окремої країни, а й усього світу, стає вплив людської діяльності на довкілля. Цей вплив і зміни, що відбуваються, здебільшого є згубними для навколишнього середовища, спричиняють погіршення екологічного стану в цілому, а в деяких регіонах вже призвели до екологічної кризи. Тому все частіше ставляться питання екологізації усіх сфер людського життя, раціонального використання і відтворення природних ресурсів.




























ФОТО: Юрія Тивончука/ПРЕС-ЦЕНТР КНУ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024