Новини

 

Конференція «Мова як світ світів...»

10.11.2011
9-10 листопада в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася щорічна конференція «Мова як світ світів: поетика і граматика текстових структур». Традиційно кафедра сучасної української мови організувала конференцію до Дня української писемності та мови. Крім того, декілька років тому в рамках цього науково-практичного заходу було вирішено відзначати ювілеї видатних науковців, які зробили вагомий внесок у розвиток і дослідження української мови. Нинішня конференція збігласяв часі з 85-річчям проф. Лариси Георгіївни Скалозуб.

Відкрила засідання заступник директора Інституту філології з наукової роботи проф. Олена Снитко. Професор наголосила, що цьогорічна конференція «Мова як світ світів…» не менш особлива, ніж усі попередні. Однією з її основних рис, переконана Олена Степанівна, є демократизм оргкомітету, який всіляко заохочує молодих науковців виступати поряд зі знаними та поважними вченими. Атмосфера засідання, на думку професора, сповнена «відчуттям щастя та щирості, які народжуються завдяки прагненням організаторів конференції відзначити це чудове свято і зробити все для того, щоб українська мова як феномен української культури стрімко розвивалася».

Далі на засіданні головував завідувач кафедри сучасної української мови Інституту філології проф. Анатолій Мойсієнко. Першому виступити з доповіддю Анатолій Кирилович запропонував ректорові Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка проф. Миколі Степаненко. «Мовне повітря має бути бездоганно чистим, як Святе Письмо», – словами видатного письменника, громадського діяча та члена НАНУ розпочав свій виступ «Мова як світ світів у щоденниковій рецепції Олеся Гончара» гість із Полтави.

У пленарному засіданні участь також взяли професор Національного університету харчових технології Наталя Науменко (підготувала доповідь разом з проф. Анатолієм Гуляком), професор Харківського національного педагогічного університету імені І.Сковороди Костянтин Голобородько, професор Інституту філології Олександр Астаф’єв.

Упродовж двох днів у рамках конференції відбувалися засідання чотирьох тематичних секцій, а також круглий стіл.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024