Новини

 

Підсумки прийому до докторантури, аспірантури та ад’юнктури

10.11.2011
У Х В А Л А
Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка
«Підсумки прийому до докторантури, аспірантури та ад’юнктури»

від 7 листопада 2011 року

Заслухавши та обговоривши інформацію проректора з наукової роботи професора В.І. Григорука, Вчена рада Київського національного університету імені Тараса Шевченка (далі – Університет) відзначає:
- відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 309 від 1 березня 1999 року «Положення про підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів» та правил вступу до аспірантури і ад’юнктури, затверджених Приймальною комісією Університету, факультети та інститути Університету здійснили прийом до докторантури, аспірантури та ад’юнктури на 2011-2012 навчальний рік;
- вступна кампанія до докторантури, аспірантури та ад’юнктури в цьому році була проведена організовано, чітко, відкрито й прозоро, що позбавило скарг та апеляцій від вступників.
Перед початком прийому до докторантури, аспірантури та ад’юнктури з ініціативи наукової частини було вжито низку необхідних організаційних заходів, спрямованих на формування належного порядку у проведенні вступної кампанії.
Затверджений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України план прийому до докторантури становить 40 місць, до аспірантури – 417 місць (у тому числі 326 місць з відривом та 91 місце без відриву від виробництва), план прийому до ад’юнктури – 4 місця.
До докторантури Університету вступниками було подано 51 заяву. Зараховано 40 осіб за державним замовленням, у тому числі: 12 працівників Університету, 17 працівників інших вищих навчальних закладів, 5 співробітників інститутів НАН України, 6 працівників інших організацій. Державний план прийому до докторантури виконано.
Разом з тим, необхідно більш організовано здійснювати цю роботу в інституті високих технологій, на фізичному факультеті та факультеті психології, де план прийому до докторантури виконано не повністю.
До аспірантури та ад’юнктури подано 571 заяву (у тому числі: 428 з відривом та 143 без відриву від виробництва). Серед вступників до аспірантури та ад’юнктури 504 особи (88%) – випускники нашого Університету, у тому числі 279 магістрів, які мають диплом з відзнакою та рекомендацію вченої ради факультету/ інституту до аспірантури.
У 2010 році загальний конкурс складав 1,2 особи на місце; у 2011 році загальний конкурс зріс до 1,4 особи на місце.
Низьким залишається конкурс на механіко-математичному, хімічному, геологічному, радіофізичному, економічному, філософському, фізичному факультетах, в ННЦ «Інститут біології», інституті філології, інституті високих технологій та у Військовому інституті.
Зменшилась і кількість заяв, поданих від випускників інших вищих навчальних закладів. Якщо у 2010 році випускниками інших ВНЗ було подано 140 заяв, то у 2011 році – лише 67 заяв (з них зараховано до аспірантури 41 особу). Очевидно, факультетам та інститутам потрібно докласти власних зусиль для поглиблення співпраці з профільними ВНЗ та організаціями і посилити роль профорієнтаційної роботи серед студентів.
У той же час зросла кількість вступників до аспірантури та ад’юнктури, які мали наукові публікації та брали участь у роботі конференцій, конкурсів тощо. У 2010 році з науковими публікаціями до аспірантури та ад’юнктури прийшли 43% вступників, то в цьому році їх кількість збільшилась до 67% і становить 384 осіб. Переважна більшість вступників до аспірантури економічного факультету, факультету кібернетики, радіофізичного факультету, ННЦ «Інститут біології», геологічного факультету, інституту міжнародних відносин, хімічного факультету, філософського факультету, інституту філології та інституту журналістики мають щонайменше дві наукові публікації.
Державний план прийому до аспірантури виконано.
За контрактом до аспірантури зараховано 20 осіб: 9 осіб з відривом та 11 осіб без відриву від виробництва.
До ад’юнктури Військового інституту зараховано 3 ад’юнкти.
Другий рік поспіль вступники до аспірантури та ад’юнктури складали вступні іспити зі спеціальності, філософії та іноземної мови. Чітко та злагоджено працювали екзаменаційні комісії на усіх кафедрах Університету, однак найбільше навантаження припало на кафедри філософії гуманітарних наук (завідувач кафедри доц. А.О. Приятельчук), філософії та методології науки (завідувач кафедри проф. І.С. Добронравова), англійської мови гуманітарних факультетів (завідувач кафедри доц. А.П. Мусієнко), англійської мови фізико-математичних факультетів (завідувач кафедри доц. Соловей Н.В.), англійської мови природничих факультетів (завідувач кафедри доц. Петровський М.В.).
У наступних роках вимагає більшої відповідальності та професійного підходу організація та проведення вступного іспиту з англійської мови (завідувач кафедри доц. Мусієнко А.П.) та з німецької мови (завідувач кафедри доц. Невмержицький І.С.) на гуманітарних факультетах.
Результати вступних випробувань відображені в таблиці (дані наведені у %):

Дисципліни Оцінки Примітка

«5» «4» «3» «2»
Реферат 68 29 2 1
Філософія 47 46 1 Не з’явились 6%
Іноземна мова 24 52 21 1 Не з’явились 2%
Спеціальність 66 28 4 0,4 Не з’явились 16%

Письмовий висновок передбачуваного наукового керівника на реферат, поданий вступником до аспірантури та ад’юнктури, повинен засвідчити, що вступник володіє необхідними теоретичними і практичними знаннями з обраного напряму наукової діяльності, має схильність до самостійного аналізу, спроможний сформулювати та обґрунтувати вихідні наукові положення та ідеї, які будуть покладені в основу майбутнього дослідження. Оцінювання реферату доцільно здійснювати наступним чином: «поданий реферат дає підстави рекомендувати вступника для вступу до аспірантури, ад’юнктури», «поданий реферат не дає підстави рекомендувати вступника для вступу до аспірантури, ад’юнктури».
Це дозволить при зарахуванні до аспірантури та ад’юнктури надати пріоритет результатам вступних іспитів, а не реферату.
У цьому році науковими керівниками аспірантів та ад’юнктів, які рекомендуються до зарахування, факультети/ інститути запропонували призначити 233 докторів та 58 кандидатів наук.
Загалом, наукове керівництво аспірантами та ад’юнктами здійснюють 235 кандидатів наук, які отримали дозвіл Вченої ради Університету на керівництво. Зважаючи на те, що середня завантаженість одного наукового керівника - доктора наук складає лише 2,9 докторантів, аспірантів, здобувачів, постає питання про доцільність у подальшому надавати дозвіл на керівництво новим кандидатам наук, оскільки доктори наук максимально не завантажені.
В Університеті цього року пожвавилась робота щодо залучення іноземних громадян на навчання до аспірантури. У 2011 році пройшли співбесіду і рекомендовані до зарахування 8 громадян з інших держав: до інституту міжнародних відносин – 5 осіб (Іран, Йорданія, Латвія, Сирія, Азербайджан); на філософський факультет – 2 особи (Іран, Саудівська Аравія); на механіко-математичний факультет – 1 особа (Іран).

Вчена рада Університету ухвалює:
1. Інформацію проректора з наукової роботи В.І. Григорука про підсумки прийому до докторантури, аспірантури та ад’юнктури взяти до відома.

2. Обговорити результати зарахування до докторантури, аспірантури та ад’юнктури Університету на 2011 - 2012 навчальний рік на вчених радах факультетів/ інститутів. Подати обґрунтовані пропозиції щодо плану прийому до докторантури та аспірантури на 2012-2013 н. р. і провести необхідну організаційну роботу, яка б забезпечила його виконання. Підготувати план прийому до аспірантури на наступний навчальний рік з урахуванням державних та власних потреб у наукових та науково-педагогічних кадрах вищої кваліфікації.
Відповідальні: декани факультетів/ директори інститутів.
Термін: до 01.12. 2011 р.

3. Директору інституту високих технологій, деканам фізичного факультету та факультету психології усунути недоліки, допущені під час прийому до докторантури.
Відповідальні: директор інституту високих технологій О.В. Третяк; декан фізичного факультету М.В. Макарець; декан факультету психології
Л.Ф. Бурлачук.
Термін: до 01. 12. 2011 р.

4. Призупинити надання Вченою радою Університету дозволів на керування аспірантами, ад’юнктами та здобувачами новим кандидатам наук.
Відповідальні:проректор з наукової роботи В.І. Григорук
Термін: протягом 2011-2012 н. р.

5. З метою збільшення кількості вступників до аспірантури на умовах контракту (як громадян України, так і громадян інших держав) у новому навчальному році, факультетам/ інститутам створити відповідні умови.
Відповідальні: декани факультетів/ директори інститутів.
Термін: до 01. 09. 2012 р.

6. Затвердити такі зміни до правил вступу/ прийому до аспірантури та ад’юнктури Київського національного університету імені Тараса Шевченка:
- починаючи з 2012-2013 навчального року, зарахування до аспірантури та ад’юнктури на загальних підставах проводити за сумою оцінок, отриманих вступниками лише на вступних іспитах;
- оцінювання реферату здійснювати не за чотирибальною шкалою, а у вигляді висновку щодо рекомендації / не рекомендації вступника для вступу до аспірантури (ад’юнктури) або продовження ним власних наукових досліджень з обраної наукової спеціальності. У випадку, якщо поданий реферат не дає підстав рекомендувати претендента до вступу в аспірантуру (ад’юнктуру), він (претендент) не допускається до вступних іспитів.
Відповідальні: декани факультетів/ директори інститутів; завідувачі кафедр усіх факультетів та інститутів.
Термін: постійно.

7. Контроль за виконанням ухвали Вченої ради покласти на проректора з наукової роботи професора В.І. Григорука.



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024