Новини

 

Ів Мелі: бути Почесним доктором – це стимул розвивати співпрацю

08.11.2011
Ів Мелі: бути Почесним доктором – це стимул розвивати співпрацю


Після закінчення пари у великій лекційній аудиторії хімічного факультету яблуку ніде впасти. Студенти і співробітники обмінюються думками з приводу лекції Почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка, професора біофізики, факультету фармації Університету Луї Пастера (м. Страсбург, Франція). Сам професор продовжує відповідати на запитання найдопитливіших студентів, хоча лекційний час давно вичерпаний.
Дочекавшись доки професор Мелі закінчить вже неформальну розмову зі студентами, мені теж вдалося поставити йому кілька запитань:
– Шановний Почесний докторе Київського університету, професоре Мелі, гадаю, що маю право до Вас так звернутись, адже сьогодні на засіданні Вченої ради Вам присвоїли це звання…
– Звісно, можете, – відповів професор і через якусь секунду додав, – це надзвичайно велика честь для мене бути Почесним доктором вашого університету та стимул працювати ще активніше, щоб розвивати нашу співпрацю.
– Наскільки мені відомо, Ви в Україні не вперше. Коли розпочалася співпраця з нашими науковцями?
Наукова співпраця з вченими України триває понад 10 років. Щорічно в моїй лабораторії у Страсбурзі працюють, проходять стажування кілька студентів-магістрів, аспірантів з Київського національного університету. Скажімо, зараз у спільній магістратурі навчається Мар’яна Шолох, в спільній аспірантурі - Євген Шульов. А розпочалась наша спільна наукова робота у 2001 році, після наукової конференції в Амстердамі. Я почав співпрацювати з професором Олександром Демченком з Інституту біохімії НАН України та з проф. вашого університету Василем Пивоваренком. До речі, у співробітництві з групою проф. Пивоваренка, моя група синтезує і застосовує у дослідженнях ратіометричні флуоресцентні зонди на основі 3-гідроксифлавонів та 3-гідроксихінолонів для мічення мембран, пептидів та олігонуклеотидів.
– Професоре Мелі, під Вашим керівництвом захищено 20-ть PhD дисертацій, 6 – це аспіранти з України. Як Ви оцінюєте рівень підготовки наших випускників?
– Я вам скажу більше, не тільки 6 аспірантів, а й один докторант – Андрій Климченко, він зараз старший науковий співробітник Лабораторії в Страсбурзькому університеті. Працює на постійній основі. В конкурсі дослідників Центру наукових досліджень Франції він здобув Бронзову медаль. Перше місце в конкурсі до аспірантури Страсбурзького університету посіла Юля Карпенко. Тому відповідь на запитання очевидна – рівень підготовки випускників вашого університету високий. Вони надзвичайно працьовиті, наполегливі , мають хорошу базову освіту.
– Ви очолювали наукові комітети міжнародних симпозіумів, зокрема - 12-го симпозіуму «Методи та застосування флуоресцентної спектроскопії, мікроскопії та зондів» 2011 р. Чи активно приймають участь в таких наукових заходах українські студенти, аспіранти?
– Завдяки інтенсивній співпраці цього року приблизно 6% від загального числа учасників конференції були аспіранти та студенти з України, з них 14 випускників КНУ імені Тараса Шевченка різних років. Це було позитивно відзначено на заключному засіданні симпозіуму.


Ів Мелі (Mely Yves) - професор біофізики, факультету фармації Університету ЛуЇ Пастера м. Страсбург, Франція, керівник лабораторії “Біофотоніки та фармакології CNRS (Національного центру наукових досліджень), головний редактор міжнародного журналу «The protein journal». Має більше 160 статей у міжнародних журналах з високим імпакт-фактором (спільно з українцями – 60). Проводить активну наукову діяльність у напрямку дослідження взаємодії білка вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ-1) - нуклеокапсиду NCp7 з його мішенями. Зокрема - його шаперонну активність у відношенні до нуклеїнових кислот у процесі зворотної транскрипції, а також молекулярні взаємодії, що відбуваються в середині клітини за участю основних ВІЛ-протеїнів на різних стадіях життєвого циклу ВІЛ. Іншим напрямком роботи групи є розробка векторів невірусної природи для введення (трансфекції) ДНК в клітину.
Про надзвичайну актуальність робіт Іва Мелі свідчить 3200 цитувань та посилань на вченого у наукових виданнях та працях.




Розмову вела Тетяна Воротняк Фото Юрія Тивончука
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024