Новини

 

Презентація книги Стефана Козака в Інституті філології

25.10.2011
24 жовтня у стінах Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася презентація книги Стефана Козака -«Студії з україністики. Випуск ІХ. Християнство – романтичний месіанізм – сучасність. Статті, розвідки, лекції». На презентації були присутні чл.-кор. НАН України, проф. Ростислав Радишевський,проф. Олександр Астаф’єв та проф. Юрій Ковалів, які безпосередньо причетні до виходу книги.
Професор Стефан Козак є одним із найактивніших організаторів українських студій у Польщі, саме він завідував кафедрою української філології у Варшавському університеті багато років поспіль. До того ж Стефан Козак вперше запровадив в Україні термін «преромантизм». Головні напрями його наукової діяльності обертаються навколо україністики (українська література та її зв'язок з фольклором, українська національна свідомість тощо).
Польський україніст у презентованій книзі вмістив свої вибрані праці, присвячені проблемам впливу християнізації на становлення української літератури, козацького епосу, літератури доби романтизму, а також творчості окремих письменників і діячів культури – М.Максимовича, І. Котляревського, Д. Чижевського, М. Грушевського, Лесі Українки, О. Довженка та інших.
На заході взяв слово Ростислав Радишевський, який «виколисав книжку разом зі Стефаном Козаком». Пан професор допоміг автору випустити збірник у світ, також написав передмову до нього.
«Ця книга цінна поглядом україніста «ззовні», бо саме з такого кута зору можна краще виокремити іманентні особливості української культури», – вказав на цінність українських студій за кордоном Ростислава Радишевського.





Ращенко Анна, прес-центр Інституту філології
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024