Новини

 

Відповідальна місія майбутніх істориків

28.09.2011
29 вересня 1941 року - один з найтрагічніших днів у багатовіковій історії Києва. Бабин Яр – історичне урочище в Шевченківському районі міста, колись один з найбільших стародавніх ярів на західній околиці Києва –відтоді ось уже 70 років є символом людського горя і трагічної загибелі, символом нацистських злочинів на українській землі. Того вересневого ранку схили мальовничого урочища стали величезною могилою, місцем розстрілів і масового геноциду часів Другої світової війни. Це не тільки трагедія минулої війни, це урок на майбутнє, який знову і знову нагадує, як важливо запобігати насильству та берегти мир.
У ці останні вересневі дні вся світова спільнота згадує жертви війни та Голокосту, вшановує пам'ять загиблих. До заходів приурочених 70-тим роковинам трагедії Бабиного яру долучилися і студенти історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, що взяли участь у VІІІ етапі довгострокової міської туристсько-краєзнавчої Акції «Пізнай свій край - пізнай себе», яку 24 вересня 2011 року на території Державного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» проводив Міжнародний центр дитячо-юнацького туризму. Майбутнім історикам довелося виконувати почесну роль громадських екскурсоводів, які допомагали учням 1-11 класів київських шкіл ознайомитись з історичним минулим і пам’ятниками заповідника. З цією відповідальною місією сумлінно справилися студенти 2-5 курсів Ольга Васюк, Аліна Вебер, Катерина Валентирова, Тарас Самчук, Ксенія Семеняк, Надія Сокольчук і Тетяна Філатова.
Маршрут туристсько-краєзнавчої подорожі розпочинався біля пам’ятника жертвам Куренівської трагедії, проходив стежками заповідника і передбачав кілька зупинок біля пам’ятних місць, де студенти розповідали школярам про жертв, героїв і катів Бабиного Яру. Намагаючись подавати точні історичні факти, цитуючи спогади очевидців студенти добирали найбільш проникливі слова, щоб донести до юних слухачів глибину розпачу і скорботи сумних сторінок історії минулої війни.
За результатами реєстрації, в Акції взяли участь біля трьох тисяч школярів з усіх районів міста Києва.

Л. Самойленко
завідувач Археологічного музею















Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024