Новини

 

"Альма-матер - ніхто не забутий"

28.09.2011

Одним із напрямів роботи ветеранської організації Військового інституту є військово-патріотичне виховання студентів та курсантів. З метою виховання у молоді морально-патріотичних цінностей та переконань, вірності військовим традиціям, за ініціативою Ради ветеранів у рамках проведення заходів щодо відзначення 70-річчя партизанського та підпільного руху в Україні під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, у ВІКНУ 25.09.11 було проведено тематичний ранок: «Партизани та підпільники у боротьбі проти фашизму".
Курсанти з цікавістю подивились документальний фільм «Партизанський рух під час війни з нацистською Німеччиною", послухали виступ доктора історичних наук професора Мінгазутдінова А.Ф. «Історія антинацистського опору в Україні під час Великої Вітчизняної війни 1941- 1945 років».
Під час зустрічі з курсантами професором Мінгазутдіновим А.Ф., як одним із співавторів, було презентовано книгу про Героя Радянського Союзу Батюка Якова Петровича «Київський університет». Книга опублікована в серії видань під загальним девізом «Альма-матер – ніхто не забутий» та спільною назвою «Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Герої – видатні вихованці та педагоги».
В книзі розповідається про життєвий шлях та героїчну боротьбу учасників Ніжинського підпілля на Чернігівщині під керівництвом Я.П. Батюка. Створена ним організація діяла в 1942-43 рр., проводила диверсійну, розвідувальну, агітаційну діяльність, встановила взаємодію з партизанськими формуваннями, завдаючи відчутної шкоди нацистським окупантам.
Я.П. Батюк навчався на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який закінчив в 1940 році. Про його подвиги розповідають численні наукові видання. Пам‘ять про Я. Батюка та членів його організації увічнена в пам‘ятниках, назвах вулиць, шкіл, експозиціях музеїв. На прикладі життя і діяльності Я. Батюка ветеранські організації університету виховують курсантів та студентську молодь.
Про продовження та збереження традицій ветеранів завірили у своїх виступах учасники зустрічі курсанти Трошин А.В. та Єршова М.А.



Начальник групи зв’язків із громадськістю Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Льовін



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024