Новини

 

УКРАЇНА – ТУРЕЧЧИНА: минуле, сучасне та майбутнє

23.04.2004
У наукових статтях збірника за матеріалами Міжнародної наукової конференції, присвяченої 10-й річниці відновлення дипломатичних відносин між Україною та Туреччиною, яка проводилася 14-15 травня 2002 року, наголошується на концептуальних засадах подальшого розвитку, продовження археологічних, історичних, етнографічних, філологічних, географічних, економічних, політичних досліджень з метою об'єктивного вивчення культурної спадщини та розвитку міжнародного співробітництва двох країн.

У першому розділі книги розглядаються історичні взаємини України та Туреччини на тлі сучасних наукових бачень, дослідження археологічних і документальних джерел і літописів з метою об'єктивного висвітлення проблем і подолання лінгвістичних перешкод.

Другий розділ містить праці філософсько-культурної та літературно-мистецької тематики, оцінки українсько-турецьких взаємин та їхнє ментальне обумовлення.

Третій розділ висвітлює форми міжнародного співробітництва між зазначеними державами на сучасному етапі.



Привітання Прем'єр-міністра України
Шановні друзі!

Поява книги "Україна - Туреччина: минуле, сучасне та майбутнє", яка продемонструвала значний інтерес науковців, політиків, громадян двох країн до відносин між нашими державами, є знаковою подією у розбудові українсько-турецького діалогу на сучасному етапі.

Новітній період відносин України і Туреччини є яскравим свідченням здатності наших держав не лише активно розвивати взаємовигідне двостороннє співробітництво, а й робити спільний внесок у вирішення актуальних питань міжнародного життя, успішно взаємодіяти на регіональному та глобальному рівнях.

Важливими складовими формування конструктивного підходу до розвитку двосторонніх взаємин є знання витоків наших відносин, розуміння особливостей їхнього розвитку і засноване на цьому усвідомлення спільної історичної відповідальності за їхню подальшу долю.

Вихід у світ книги "Україна - Туреччина: минуле, сучасне та майбутнє" - ще один спільний внесок наших держав у формування такого підходу.


Віктор ЯНУКОВИЧ



Привітання Прем'єр Міністра Турецької Республіки


Цей збірник, який підсумував різнобічні за поглядами та широкомасштабні за темами - від стосунків між нашими народами і державами, мови, традицій, фольклору та історії до соціо-економічного прогресу, зовнішньої політики та геостатегічного спрямування - дослідження науковців і дипломатів обох країн, є результатом стрімкого розвитку взаємин між Туреччиною та Україною в час десятиліття становлення дипломатичних відносин.

Наші шановні викладачі, дослідники та службовці, які своїми науковими дослідженнями, доповідями, поглядами та працею зробили внесок у видання цієї книги, довели глибину та міцність минулого та коріння політичних, економічних, торговельних та людських стосунків між Туреччиною та Україною. Ретельно розглянуті в цих працях сліди скіфської, печенізької, римської, хазарської, гунської, грецької, української, російської, татарської, османської та інших до сьогодення цивілізацій у той же час нам нагадують про необхідність вивчення та ознайомлення суспільства з величезним потенціалом нашої історії та спільного майбутнього, спільністю цінностей, що ми поділяємо.

Зв’язки між століттями географічно поєднаними народами, які у двадцятому столітті переривалися через світові війни, політичні та ідеологічні причини, у новому столітті нам треба безперервно продовжувати, завдяки налагодженим нашими народами торговельним, культурним та соціальним стосункам запобігати утворенню стереотипів не лише у двосторонніх взаєминах, але й у той же час робити внесок у культурну співпрацю в цілому регіоні Євразії.

В нашому світі культурні, торговельні, фізичні кордони вже не можуть зупинити чи зберегти позитивний чи негативний розвиток. 21 століття запропонувало людям нові можливості, але водночас також принесло нові загрози безпеці. Туреччина й Україна є дві незалежні держави, які продемонстрували рішучість співпрацювати заради стабільності й миру в Чорноморському регіоні. Сьогодні заради добра, безпеки та майбутнього наших народів продемонстрована взаємна праця, внаслідок якої ми здобули і здобуватимемо результати, з надією на те, що знов подібну працю згадуватимуть з повагою та вдячністю, вітаю тих, хто доклав зусиль до створення цієї книги, та бажаю подальших успіхів.


Реджеп Таййіп ЕРДОГАН





Передмова


Насамперед хочу зазначити, що І Міжнародна наукова конференція про українсько-турецькі відносини, присвячена 10-ій річниці відновлення дипломатичних взаємин між Україною і Туреччиною, яка відбулася на початку нового - XXI століття, має велике значення саме з точки зору об'єктивного висвітлення взаємин між нашими державами та народами, стала новим етапом у їх розвитку.

У матеріалах книги на науковому рівні розглядаються питання історичних, економічних, політичних, культурних та освітніх взаємин і визначаються концептуальні засади співробітництва між двома незалежними державами.

Достеменним фактом є і те, що геополітичні та економічні інтереси, які об'єднують Туреччину та Україну як стратегічних партнерів, мають підтверджуватися й на ідеологічному рівні. Якщо вважати, що організація Чорноморського Економічного Співробітництва має свій культурно-цивілізаційний вимір, то народи та держави, яких вона об'єднує, повинні на належному рівні пізнавати один одного, розповідати про себе світові та формувати відповідні погляди у людей наших країн з давньою та багатою культурою і традиціями державотворення. Тому цю книгу варто розіслати до наукових бібліотек не лише України та Туреччини, але й інших країн світу.

Насамкінець зазначу, що ця конференція є насправді науковою подією на порозі нового тисячоліття, яке розпочинається новою фазою у стосунках між нашими дружніми народами.

Акад. Віктор СКОПЕНКО, ректор Київського національного університету
імені Тараса Шевченка


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024