Новини

 

Освітнім державним програмам- інформаційний супровід

07.06.2011
1 червня 2011 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення спільно з Київською міською державною адміністрацією, Державним комітетом телебачення та радіомовлення України, Інститутом журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Громадською радою при Національній раді провели дискусійний круглий стіл на тему: «Чи все найкраще дітям?». До участі у заході були запрошені колегія експертів при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, представники міністерств та відомств, громадських та міжнародних організацій, теле- та радіокомпаній, вищих навчальних закладів тощо. Робота круглого столу була присвячена трьом основним аспектам: Дитяче мовлення як елемент розвитку суспільства: актуальні проблеми; Вітчизняний та зарубіжний досвід: створення якісного нового аудіовізуального продукту для дітей; Сегментація медіаринку. Створення спеціалізованих каналів мовлення для дітей.Зокрема, з доповіддю на тему: «Освітні програми як невід’ємна складова навчального процесу» виступив заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Борис Жебровський. Борис Жебровський наголосив на виключній ролі дитячого психолога у підготовці будь-яких дитячих теле- чи радіопередач. «В титрах кожної телепередачі для дітей обов’язково повинно бути прізвище психолога», - сказав він. Заступник Міністра обґрунтував позицію Міністерства щодо необхідності жорсткого контролю психологічного змісту дитячих теле- та радіопродуктва. Років 10 тому, за словами Бориса Жебровського, у Києві пройшла конференція старшокласників «Ми і телебачення», результатом якої стало звернення до Президента України. Основана думка, сформована учнями у зверненні, - це необхідність захисту підростаючого покоління від психологічних атак і тисків з телеекранів. Нажаль, сьогодні фахівці та педагоги констатують, що негативний психологічний вплив на підлітків збоку вітчизняних та іноземних медіапродуктів лише зростає. «Телевізор вимкнути неможливо. Адже телебачення вже давно стало нашим соціальним повітрям. Шкідливо, але дихаємо», - резюмував Борис Жебровський. Віт також зазначив, що МОНмолодьспорт звертається до всіх телеканалів з пропозицією інформаційного супроводу освітніх державних програм, таких, наприклад, як «Впевнений старт», програми початкової освіти, програма спрямована на популяризацію природно-математичних дисциплін серед молоді тощо. «Це практика багатьох країн світу. Від такої взаємодії центральних органів виконавчої влади і телепартнерів була б безсумнівна користь за умов талановитої і майстерної подачі», - додав Борис Жебровський. Підсумком роботи круглого столу стало звернення його учасників до керівників державних установ, відомств і телерадіоорганізацій України.
ЗВЕРНЕННЯ
учасників дискусійного круглого столу з питань вітчизняного дитячого телерадіомовлення до керівників державних установ і відомств, телерадіоорганізацій України
«Із лукавих дитячих зіниць поглядає на нас майбутнє» Василь Симоненко)
У переддень святкування 20-річчя проголошення незалежності України маємо констатувати, що ми досі мало зробили для захисту майбутнього нашої держави.

Українське суспільство впродовж двох десятиліть лише робить спроби вибудувати нові форми виховання підростаючого покоління на зразках високоморальних народних традицій, кращих культурно-мистецьких надбань, ідеалах національної історії.
Маємо визнати: в сучасній Україні немає в достатній кількості ні українського дитячого кіно, ні українського дитячого телебачення. Така ситуація недопустима в контексті завдань розбудови цивілізованої демократичної держави.
Учасники круглого столу з питань дитячого телерадіомовлення вважають за необхідне звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України та до всіх інших державних інституцій, від яких залежить розвиток вітчизняного дитячого кіно й телебачення, до всіх керівників телерадіоорганізацій України різних форм власності, творчих спілок та громадських організацій із пропозицією розробити спільну державну стратегію виховання підростаючого покоління, у якій ключове місце має бути відведене розвитку дитячого кіно й телебачення.

Пропонуємо основні напрями цієї стратегії:
а) створення загальноукраїнського дитячого телеканалу, трансляція програм якого могла б здійснюватися у рамках Суспільного телебачення;
б) запровадження законодавчих і фінансових преференцій та пільг для телерадіоорганізацій та студій, які виробляють програмний продукт для дитячої та юнацької аудиторії;
в) реєстрація в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення виробників дитячого контенту як суб'єктів інформаційної діяльності, що сприяло б створенню нових місцевих (регіональних) дитячих телеканалів і студій та формуванню архівного продукту для загальноукраїнського дитячого телеканалу в рамках Суспільного мовлення;
г) законодавче врегулювання критеріїв дитячих програм та передач (з урахуванням різних вікових категорій), їх визначення у Законі України „Про телебачення і радіомовлення".
Учасники круглого столу сподіваються на те, що тема дитячого телебачення, радіомовлення та кіно буде серед найважливіших пріоритетів держави, оскільки це стосується майбутнього української держави, її повноцінного і повноправного входження в європейську спільноту.


Посилання
Контактна інформація
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України - 01135, м.Київ, пр.Перемоги,10


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024