Новини

 

“Основні напрямки формування професійних якостей фахівців виховної роботи в Збройних Силах України”

21.04.2011
У (ВІКНУ) 22 квітня відбувся П’ятий всеармійський науково-практичний семінар: “Основні напрямки формування професійних якостей фахівців виховної роботи в Збройних Силах України”.
Мета семінару: творча співпраця фахівців та курсантів Військового інституту, представників Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України і Головного управління виховної та соціально-психологічної роботи Збройних Сил України за участю командування військових частин виробити єдине бачення та напрямки вирішення зазначених питань підготовки військових фахівців із виховної роботи у ВІКНУ.
У вступному слові начальник Військового інституту генерал-майор Віктор Балабін акцентував увагу присутніх на важливості питання підготовки висококваліфікованих військових фахівців, у тому числі офіцерів із виховної роботи на сучасному етапі розвитку Збройних Сил України.
– У ході реформування системи військової освіти, – наголосив генерал-майор Віктор Балабін, – окреслилась низка проблемних питань щодо підготовки молодих офіцерів тактичної ланки управління. Вирішення цих проблем сьогодні потребує не тільки кропіткої праці науково-педагогічних кадрів, а й взаєморозуміння та системності в співпраці ВВНЗ і замовників.
У своєму вітальному слові до учасників заходу проректор університету з навчально-виховної роботи Володимир Шевченко підкреслив, що виховна робота з курсантами та студентами є важливим завданням всіх науково-педагогічних працівників нашого навчального закладу.
– Магістральним напрямком нашої діяльності, – зазначив він, – є тісна співпраця всіх науково-педагогічних працівників з курсантами та студентами.
З конструктивною та змістовною доповіддю щодо удосконалення системи підготовки висококваліфікованих військових фахівців-вихователів виступив начальник Головного управління виховної та соціально-психологічної роботи Збройних Сил України генерал-майор Олександр Копаниця.
– Ми бачимо, – зазначив доповідач, що рівень знань, які отримують випускники ВІКНУ, в цілому, можна оцінити позитивно. Але, виявляється, у багатьох випадках, цього недостатньо для якісного виконання ними своїх функціональних обов’язків. Необхідно ще й бути лідером у колективі, володіти командними та штабними навичками у роботі, вміти вирішувати складні питання життєдіяльності військового підрозділу.
Система підготовки військових спеціалістів повинна бути орієнтована на завтрашній день, своєчасно реагувати на динамічні зміни, які відбуваються у суспільному житті. Повинен бути зворотній зв'язок у стосунках навчального закладу з військами. Необхідно підвищити вимоги до відбору та підготовки викладачів. Не можна припускати випадків, коли ад’юнктом стає лейтенант чи старший лейтенант, який не має досвіду служби у військах, – наголосив генерал-майор Олександр Копаниця.
Серед обговорених учасниками семінару питань були: підходи до оптимізації системи управління морально-психологічним забезпеченням, виконання заходів щодо впровадження “Системи розвитку морально-психологічного забезпечення в Збройних Силах України до 2015 року”; підняття на належний рівень соціального статусу військовослужбовців, реалізація передбачених законодавством їхніх прав та соціальних гарантій; досвід роботи випускників ВІКНУ у військах та проблеми його впровадження в повсякденну практику виховної та соціально-психологічної роботи; удосконалення взаємодії ВВНЗ із замовниками щодо підвищення методичної майстерності, формування практичних психолого-педагогічних навичок виховної роботи офіцерського складу тактичної ланки та ін.
Оргкомітетом були розроблені пропозиції, які виносились на обговорення та будуть направлені керівництву Міністерства оборони України.
Начальник групи зв’язків із громадськістю Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Льовін





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024