Новини

 

Політологічна освіта і її акценти

21.03.2011
21 березня за ініціативи Українського відділення Міжнародної асоціації студентів-політологів (IAPSS), Наукового товариства студентів та аспірантів філософського факультету та за підтримки кафедри політології КНУ імені Тараса Шевченка і Науково-методичної комісії МОН України з політології відбулася міжнародна конференція ''Політологічна / політична освіта в Україні: «як є?», «як має бути?», «що зробити?»''.

У роботі конференції взяли участь представники політологічної наукової спільноти з Таврійського національного університету, Міжнародного республіканського інституту США, DAAD, Московського державного університету імені М.В.Ломоносова, Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», Національного університету «Києво-могилянська академія», Національного університету
«Одеська юридична академія», Національного університету «Острозька академія», Львівського національного університету імені Івана Франка та Національної академії державного управління при Президенті України.

Блог-дискусії конференції стосувалися питань інституалізації політичної науки у системі гуманітарної освіти, політологічних кафедр, спеціалізацій, магістерських програм, стандартів політологічної освіти, асоціації політологів тощо.

У вступному слові проректор Володимир Анатолійович Бугров відзначив особливості викладання політології у межах філософського, соціологічного, історичного факультетів, а також додав про необхідність налагодження діалогу між цими освітніми моделями. В
процесі дискусій учасники конференцій, серед яких були представники всіх «моделей» викладання політології знайшли багато спільних проблем, плюсів та мінусів у кожному із підходів.

Професор Володимир Федорович Цвих, завідуючий кафедри політології обґрунтував обов'язковість викладання політології на непрофільних факультетах, як дисципліни, яка є особливо складною, але необхідною для кожного, хто живе у сучасному суспільстві.

Цікавою була позиція представника Міжнародного республіканського інституту (IRI, USA) Кріса Холзена, який представляє політичну і одночасно політологічну установу «яка не публікує наукові дослідження, але працює з майбутніми політичними лідерами, і з тими, хто є першими в політиці вже сьогодні». Американській гість побажав аби
в українській політиці було більше професіоналів, а майбутні студенти були готові до громадського життя ще з школи.

Однак на думку завідувача кафедри політичної аналітики та прогнозування, керівника Навчально-наукового комплексу «Аналіз політики» НАДУ при Президентові України, професора Сергія Олександровича Телешуна, політолог – це теоретично підготовлена,
готова ретранслювати суспільство особистість, яка включена у процес управління. Сергій Олександрович відзначив, що у органах вищої державної влади майже не представлена Києво-могилянська академія, замало представників університету імені Тараса Шевченка, однак багато випускників університету імені Драгоманова, які можуть відставати у теоретичній галузі, але вигравати у практичних навичках.

Особливо цікавими для учасників стали питання залучення математичних дисциплін у політологічних дослідженнях. Професор, ректор Кримського університету культури, мистецтв та туризму Олег Аршавіровіч Габліелян, навів доречні приклади у галузі етнополітичних досліджень, міграційної статистики, закону «20 відсотків».

Думку молоді представив студент 3 курсу філософського факультету, напряму підготовки «політологія» і за сумісництвом головний організатор конференції Рой Дмитро Олексійович. За словами присутніх доповідач зробив «дуже цікаву для дискусії» презентацію та доповідь, щодо найбільш, за думкою команди НТСА ФФ, бажаного формату інституалізації політологічного відділення в Київському університеті. Заступник декана факультету політології МДУ імені Михайла Ломоносова Чихарев І.О. зазначив, що деякі ідеї будуть ним «експортовані» в Росію, для можливого їх подальшого застосування.

Представники Національного університету «Острожська академія», студенти Коваль Роман Миколайович і Кордіяка Ольга Зеновіївна презентували соціологічне дослідження серед студентів і викладачів свого навчального закладу щодо викладання політології для непрофільних спеціальностей. Їх доповідь викликала неприхований інтерес, як серед студентів, так і викладачів політологічних дисциплін з усієї України, оскільки, чи не вперше з часів незалежності України з’явилася хоча б якась фактаж на і перевірена доказова база для спекуляції в темі побажань непрофільних студентів у викладанні для них політології.

Чихарев І. О. (МДУ імені Михайла Ломоносова), у відповідь, поділився широким спектром досвіду, створення два роки тому факультету політології в МДУ імені Михайла Ломоносова. Особливо зацікавила українських колег практика викладання російськими колегами «галузевих політологій» для непрофільних студентів, що робить даний предмет більш цікавим та насамперед змістовним для фахової підготовки «не політологів».

Результат конференції – це «Декларація розвитку політологічної та політичної освіти в Україні», що найближчим часом буде оприлюднена на Веб-сторінці прес-центру університету, після її остаточного узгодження з усіма учасниками.

По завершенні конференції, за сприяння управління міжнародних зв»язків, учасники отримали сувеніри на пам'ять про перебування у славетних стінах Червоного корпусу нашого університету.

Організатори конференції, студенти-політологи хочуть виказати подяку за підтримку, співпрацю і допомогу в організації і проведення конференції адміністрацію університету (Беху П. О., Іванову О. Ф., Бугрову В. А.) і особливо завідуючому рідної кафедри політології Цвиху В. Ф.

Автори: Олександра Гончарова, Рой Дмитро



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024