Новини

 

Що цікавить сучасну молодь?

24.03.2004
Проблеми євроінтеграції та демократизації цікавлять сучасну молодь. Для того, щоб вирішити це питання, у березні цього року в Польщі проходила перша Східна зимова школа для студентів з різних країн. Місто Вроцлав прийняло в себе й українських студентів, представників Київського національного університету імені Тараса Шевченка: Івана Слободяника, голову Студентського парламенту університету, магістра відділення політології філософського факультету, аспіранта економічного факультету та Дмитра Кулібабу, студента історичного факультету, які відповідно виступили зі своїми доповідями.

Для того щоб взяти участь у школі, студентам потрібно було навчатися на останньому курсі гуманітарного факультету, знати польську та англійську мови, написати наукові статті на запропоновану тематику, а найголовніше – мати змогу доїхати до Польщі за власний рахунок.

Організаторами виступили польські організації: Studium Europy Wschodnej Uniwersytetu Warszawskiego (Студії Східної Європи), Kolegium Europy Wschodnej ( Колегія Східної Європи), головна мета їх, була чітко поставлена: передати набуті знання та розібратися з наболілим питанням про формування цілісної картини, щодо процесів євроінтеграції та демократизації безпосередньо в своєму регіоні.

Читались лекції та проводились семінари на різну тематику. Семінари розділилися на три секції: Польща та Східна Європа; Депортації – міграції – національні зміни в Східній та Центральній Європі; Трансформація посткомуністичних країн. Особливим компонентом у становленні молодого науковця – залучення до Західних джерел інформації. Репрезентантами української позиції були Ігор Цепенда, перший секретар посольства України в Польщі та Роман Чмелик, доктор історичних наук зі Львова, які дуже зацікавили учасників Україною, після чого розпочались жваві дискусії.

Навчання у Польщі поєднувалось ще й з відпочинком – фестивалем фільмів відомого польського режисера Анжея Вайди. Напрошується один вислів: “Все, що не робиться – все на користь”, - а особливо на користь майбутніх професій наших молодих представників!


Наталія Годун,
Прес-центр КНУ
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024