Новини

 

Обчислювальний кластер університету сертифіковано в Європейській грід-інфраструктурі

21.02.2011

Фахівцями сектору паралельних обчислень інформаційно-обчислювального центру (ІОЦ) університету (http://cluster.univ.kiev.ua було здійснено підключення обчислювального кластера ІОЦ університету до Європейської грід-інфраструктури (EGI). Кластер університету було сертифіковано, як такий, що відповідає всім вимогам до обчислювальних ресурсів Європейських країн. Тестування та сертифікація проведені російським регіональним операційним центром грід за вимогами EGI, оскільки Україна ще не має організації, що офіційно представляла б національну грід-ініціативу в Європі. Наразі в EGI працює два Українських кластери: університету і Національного наукового центру Харківський фізико-технічний інститут НАН України (ХФТІ). Останній було підключено до EGI в рамках спільних проектів з Європейським центром ядерних досліджень.

Європейська грід-інфраструктура об'єднує обчислювальні ресурси провідних установ Європи й світу в галузях природничих наук, інформаційних та інших технологій в єдину велику обчислювальну систему глобального розміру, шо використовується для вирішення наукових та практичних задач світового масштабу. До таких задач належать експерименти на Великому адронному колайдері в європейському центрі ядерних досліджень, пошук ліків від тяжких захворювань, дослідження в галузі біології (http://www.bioinfogrid.eu, моделювання клімату землі, космічні досліження, нано-технології, тощо.

Українська національна грід-інфраструктура почала розвиватися з 2005 року за ініціативою Інституту теоретичної фізики Національної академії наук України ім. М.М.Боголюбова. Цю ініціативу підтримали в університеті в результаті чого на базі обчислювального кластера ІОЦ університету були створені перші офіційні українські ресурси системи AliEn Grid для обробки даних з Великого адронного колайдера. Кластер ХФТІ, що працює з 2002 року, на той момент був зареєстрований, як російський ресурс. Сьогодні українська грід-інфраструктура має більше 20 кластерів, близько 3000 процесорів і ця кількість зростає. Все більше українських кластерів використовується в міжнародних проектах у тому числі ведуться роботи по їх входженню до EGI.

Обчислювальний кластер ІОЦ університету був створений у 1999 р., і є першою подібною установкою в Україні. З моменту створення кластер університету широко застосовується в наукових дослідженнях та навчальному процесі природничих факультетів університету та інших наукових та освітніх установ України, а з моменту підключення до грід, також у Європейських проектах. Завдяки унікальному досвіду та високій кваліфікації фахівці ІОЦ отримують постійні запрошення від наукових та освітніх установ України і закордонних партнерів для участі у спільних проектах із створення обчислювальних кластерів, виконання наукових досліджень, підготовки й викладання навчальних курсів, тощо.

Незважаючи на відсутність базового фінансування, обчислювальний кластер ІОЦ розвивається силами працівників ІОЦ, яким вдається отримувати кошти в рамках договірних проектів. Цей факт говорить про високий рівень фахівців ІОЦ та інших підрозділів університету, які працюють в галузях інформаційних технологій та природничих наук і про їх визнання в Україні й світі.

Підключення університетського кластера до Європейської грід-інфраструктури є важливим кроком з інтеграції університету в європейський науковий та освітній простір. Проекти, подібні до проекту обчислювального кластера, є основою сучасної науки, технологій та освіти. Завдяки успішному виконанню таких проектів університет здобуває авторитет і популярність в Україні та на міжнародній арені. дератизация крыс


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024