Новини

 

Бездротові комунікаційні технології – перший крок у майбутнє

18.03.2004
Нещодавно Київський університет присвоїв звання Почесного доктора комерційному директору корпорації Intel Крейгу Баррету.

Плідна співпраця, між університетом і корпорацією триває вже чотири роки. Викладачі, студенти, науковці засвоїли запропоновані нові інформаційно-технічні технології, які сприяють набуттю не тільки професійних навичок, а й новим проектам.

Першим і єдиним вищим навчальним закладом на Україні, що розгорнув мережу бездротового доступу, став Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. Наукові співробітники, викладачі, студенти і гості вузу, що вже придбали мобільну техніку чи збираються це зробити, зможуть одержати доступ в Інтернет і до університетських корпоративних ресурсів, використовуючи бездротову мережу стандарту 802.11b (Wi-Fi). Така можливість буде надана користувачам мобільних ПК на базі технології Intel Centrino чи інших пристроїв, обладнаних вбудованими засобами бездротового зв’язку чи доступу відповідною PCMCIA-картою.

Бездротова мережа університету створена спільними зусиллями фахівців компаній МUК, Intel і самого університету в даний момент містить у собі 5 точок доступу виробництва Cisco Systems, об'єднаних оптоволоконною кільцевою магістраллю.

На даному етапі в області покриття бездротової мережі знаходяться всі основні місця публічного доступу, розташовані на 2-му поверсі Червоного корпуса - аудиторії, конференц-зали, зал засідань Вченої ради. Однак у рамках подальшого розвитку проекту передбачається збільшення кількості точок бездротового доступу до 10 з використанням Wi-Fi телефонії.

Як заявив на прес-конференції, що проходила 17 березня, перший проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олег Васильович Третяк: “Нові інформаційні технології дозволяють не тільки розширити підготовку висококваліфікованих спеціалістів і поглибити наукові досліди, а й допоможуть студентам знаходити відповіді на іспитах та заліках! Звичайно, що про відповіді на іспитах – це був жарт.”

Як повідомили організатори проекту, є також плани використання бездротової мережі для автоматизації роботи приймальної комісії і публікації он-лайнової статистики по ходу приймання іспитів. Крім того, у проект закладена технічна можливість швидкого переходу на передові стандарти бездротових технологій, такі як WiMAX.

Директор з розвитку корпоративних проектів корпорації Intel у Бєларусі, Молдові й Україні Володимир Шаров розповів, що перехід на новий стандарт може зайняти не більше тижня і технічно не представляє труднощів.

У цілому, проект можна назвати унікальним з кількох причин. По-перше, це наявність лише одного, подібного за масштабом і значенням проекту, що був реалізований біля двох місяців тому на базі університету в Нижньому Новгороді (Росія). А по-друге, через складність його реалізації - роботи проводились у будинку Червоного корпусу КНУ, що є пам'ятником архітектури ХІХ й у якому практично виключається можливість прокладення звичайної кабельної мережі.

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024