Новини

 

Вікізустріч на честь 10-річчя Вікіпедії

15.01.2011
15 січня по всьому світу відзначали ювілей Вікіпедії, найповнішої в історії людства енциклопедії. В цей день відбулося понад 400 святкових Вікізустрічей тих, хто дописує до неї або хоче це робити. Серед інших,такі вікізустрічі пройшли у Британській бібліотеці, Імперіал-коледжі (Велика Британія), Національному Архіві США, Массачусетському технічному інституті, Нью-йоркському університеті (США) та ін.


Вперше в історії української Вікіпедії вікізустріч відбулася у стінах вищого навчального закладу, і не просто вишу, а такого престижного як Київський університет імені Тараса Шевченка.
Своєю присутністю вікіпедистів почтили професор Київської Політехніки Ніна Опанасівна Вірченко і професор КНУ імені Тараса Шевченка Максим Віталійович Стріха.
У вступному слові Юрій Пероганич, виконавчий директор фонду Вікімедіа Україна, подякував ректору Л.В. Губерскому і проректору з наукової роботи В.І.Григору, які зробили можливим проведення зустрічі. У свою чергу Максим Віталійович Стріха зізнався, що ще кілька років тому скептично ставився до Вікіпедії, але зараз і сам став ентузіастом проекту і робитиме максимум для залучення студентів і науковців до її наповнення. Повідомив, що рішенням президії АН ВШ України від 14 січня 2011 у публічне користування переданий актуальний довідник з 300 біографіями академіків АН ВШ України, що дозволить вільно розміщувати цю інформацію у Вікіпедії.
Основна частина заходу була присвячена роздачі сувенірів, люб'язно надісланих вікіпедистом Зенком Когутяком і Фондом Вікімедіа. Найбільш почесний приз — солом'яного дідуха (на пропозицію A1) отримав Юрій Пероганич, який зробив найбільше для популяризації Вікіпедії.
A1 був відзначений за найбільшу кількість статей написану в рамках вікімарафону, проте сам А1 заявив, що намагався досягти круглої цифри 4000 до ювілею і взагалі до змагань ставиться скептично, оскільки змагання передбачають дії проти когось, тоді як Вікіпедію ми наповнюємо для когось, зокрема,для українців, які, на думку А1, мають право на отримання інформації рідною — українською мовою.
Почесний титул «Міс Вікіпедія» і солом'яного капелюшка за одностайним рішенням присутніх чоловіків отримала вікіпедистка Lumpia (Наталія Гончарова – студентка філософського факультету і Голова НТСА цього ж факультету). Вона запропонувала проводити в Університеті майстер-класи (практикуми) з редагування Вікіпедії для студентів університету. Вручив капелюшка A1.
Опісля учасники зустрічі висловилися стосовно місця Вікіпедії у науковому та навчальному процесі, більшість учасників висловили оптимістичну точку зору, натомість скептичне ставлення до перспектив Вікіпедії в освітньому процесі висловив дописувач російської Вікіпедії Alexey Nechay.
Завітали на конференцію також представники 5-го каналу з телекамерою, за проявлену увагу до Вікіпедії вони також отримали від «Вікімедіа Україна» фірмові футболки Фонду Вікімедіа.
Також було висловлена і підтримана присутніми пропозиція про проведення досвідченими користувачами Вікіпедії в КНУ майстер-класу для новачків, на тему «Як редагувати/писати статті Вікіпедії?»
Захід відбувся за організаційної та інформаційної підтримки Управління міжнародного науково-технічного співробітництва та інноваційних технологій Київського університету, НТСА Філософського факультету.



="all"



="all"

Олексій Якубін, співробітник Управління міжнародного науково-технічного співробітництва та інноваційних технологій
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024