Новини

 

Новий «Почесний професор університету»

18.01.2011
На засіданні Вченої ради університету 17 січня 2011 року відбулося вручення відзнаки «Почесний професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка» академіку НАН України, директору Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України Юрію Сергійовичу Шемшученку. Відзначивши великі заслуги Юрія Сергійовича перед університетом,його тепло поздоровив з почесним званням ректор університету академік Леонід Губерський.


Шемшученко Юрій Сергійович
Український правознавець, фахівець в галузі конституційного, адміністративного, екологічного і аграрного права. Академік Національної академії наук України (1992), іноземний член Російської академії наук, заслужений діяч науки і техніки України (1995), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2004).
Юрій Сергійович відомий як талановитий організатор не тільки юридичної науки, а й освіти. Він ініціював створення у 1996 р. Київського університету права, який пізніше очолив. За десятиліття університет став авторитетним навчальним закладом європейського типу, спільно з Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького НАН України він є унікальним навчально-науковим комплексом, який готує висококваліфікованих юристів на засадах Болонського процесу і національних традицій. Під керівництвом Юрія Сергійовича підготовлено близько 20 докторів і кандидатів юридичних наук, а сам Інститут став провідною юридичною науковою установою, що забезпечує розробку наукових засад державо- і правотворення в країні.
Ю. С. Шемшученко багато зробив для підвищення ролі юристів у розбудові правової держави. Він був організатором і першим головою найбільшої громадської юридичної організації — Спілки юристів України (1991—1993), сприяв діяльності Світового конгресу українських юристів. Був одним з організаторів Академії правових наук України, він — член її президії та академік-секретар відділення.
Заслуги вченого у науковій і практичній юридичній діяльності отримали високу оцінку як в Україні, так і поза її межами. Він є академіком НАН України, Академії правових наук України, єдиним у нашій державі правознавцем — іноземним членом Російської академії наук, дійсним членом Міжнародної академії екологічного права (США), експертом Ради Європи з екологічного права, членом міжнародного Постійного арбітражного суду (м. Гаага), інших наукових інституцій та організацій.
Численні заслуги Ю. С. Шемшученка відзначені орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, почесними грамотами Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, іншими державними нагородами.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024