Новини

 

Україна і Узбекистан – дружні взаємини та гармонійна співпраця

29.02.2004

27 лютого 2004 року в Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка з офіційним візитом завітали Повноважний посол Республіки Узбекистан в Україні Алімов Равшанбек Азадбекович та проректор Ташкентського Національного Університету ім. Мірзо Улугбека Х. Гуломов.

На кафедрі тюркології відділення сходознавства відбулася зустріч почесних гостей зі студентами Інституту філології, які стануть першими в Україні спеціалістами з узбекознавства.

Між Ташкентським та Київським університетами вже протягом чотирьох років встановлені дружні взаємини та гармонійна співпраця, цьому сприяло підписання у 2000 році двостороннього договору про співпрацю. Серед основних досягнень цієї співпраці - відкриття нових спеціальностей та розширення наукових можливостей на кафедрі тюркології Київського університету. Київським студентам надається унікальна можливість практикуватися в узбецькій мові безпосередньо в сонячному Узбекистані, опинитися у світі східного культурного середовища, бо знання мови передбачає не тільки мовні та граматичні навички, а й розуміння менталітету та історії. Перша група студентів відвідала Узбекистан у березні 2003 року. В свою чергу студенти нашого східного партнера теж вчаться в Україні, це 6 узбецьких студентів, які зараз відвідують лекції в Інституті філології. Але обмежуватися тільки напрямком мовознавства ні наш університет ні університет ім. Мірзо Улугбека не збирається, і у найближчому майбутньому планується вести працю в таких напрямах як філософія, історія та, безумовно, культура.

Проректор Х. Гуломов пообіцяв майбутнім випускникам, що бажають зв’язати свою професійну долю з узбекознавством, матимуть можливість вступити до магістратури та аспірантури Ташкентського університету, або приїхати на практику, для поглиблення своїх знань та навичок.

Посольство Республіки Узбекистан в Україні в особі пана посла Равшанбека Алімова зробило цінний подарунок відділенню сходознавства Київського університету гарну колекцію підручників та рідкісної літератури на узбецькій мові. В свою чергу майбутні узбекознавці люб’язно запросили пана посла на вечір, присвячений узбецький літературі та культурі, що відбудеться 23 березня в Інституті філології.

Анна Почепська,
Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024