Новини

 

Конференція юристів

08.12.2010
25-26 листопада у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулась Друга міжнародна науково-практична конференція “Проблеми процесуальної науки: історія та сучасність”. Дана конференція була організована кафедрою правосуддя юридичного факультету університету і присвячена світлій пам’яті вчених-процесуалістів Київської школи процесуального права.

Перший день роботи конференції був присвячений виступам професорсько-викладацького складу та практичних працівників. На урочистому відкритті з вітальним словом виступили проректор КНУ Григорук Валерій Іванович, який привітав учасників конференції від імені ректора університету Губерського Леоніда Васильовича, а також доктор юридичних наук, професор, заступник декана з наукової роботи юридичного факультету Кохановська Олена Велеонінівна, заступник голови комітету з процесуального права Асоціації Правників України, юрист ЮФ “Василь Кісіль та партнери” Случ Олексій Васильович, який виступив від імені президента АПУ Коннова Сергія Володимировича. Зі вступним словом до учасників конференції і побажанням плідної та натхненної праці звернулася також кандидат юридичних наук, доцент, заступник декана з навчально-виховної роботи юридичного факультету Кіреєва Наталія Олександрівна.

Пленарне засідання своєю науковою доповіддю відкрила доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри правосуддя юридичного факультету Фурса Світлана Ярославівна, яка розповіла про становлення і розвиток нових процесуальних галузей правової науки в Україні. Її доповідь була присвячена видатному представнику Київської школи процесуального права – Михайлу Йосиповичу Штефану, який не лише був видатним вченим-процесуалістом, а й наставником та натхненником майбутніх поколінь студентів, які присвятили своє життя дослідженню процесуального права.

Дана конференція недаремно здобула статус всеукраїнської та міжнародної, оскільки окрім викладачів Столичного університету були присутні представники провідних ВНЗ України та представники вищих навчальних закладів Казахстану, Узбекистану, Російської Федерації, Польщі, США, Молдови. Вчені поділилися досвідом та ідеями щодо удосконалення процесуальних наук в цілому та механізму процесуальної діяльності зокрема. До слова доповідачів залучилось студентство Київського національного університету імені Шевченка, небайдуже до розвитку процесуального права в Україні, яке стало слухачем творення «духу науки та практики» в стінах Альма-Матер. Навіть під час перерв пленарного засідання учасники конференції продовжували спілкуватися з приводу дискусійних проблем процесуального права.

Перший день конференції пролетів непомітно. Наступного дня науковий захід з гідністю продовжили студенти, здобувачі та аспіранти, які також бажали зробити свій внесок у майбутнє процесуальної науки. Зокрема, у конференції взяли участь 64 молодих науковців не лише з вищих навчальних закладів міста Києва, а й із Одеської національної юридичної академії, Харківського університету внутрішніх справ, Хмельницького університету управління та права та ін. На пленарному і секційних засіданнях присутні мали змогу прослухати наукові доповіді за такими напрямками: цивільний процес, кримінальний процес, нотаріальний процес, історія розвитку процесуальної думки, адміністративна юстиція, адвокатура, виконавче провадження. Співголова організаційного комітету конференції, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри правосуддя Фурса Світлана Ярославівна та член організаційного комітету конференції, кандидат юридичних наук, доцент кафедри правосуддя Сиза Наталя Петрівна схвально відмітили, що наукові праці молодих процесуалістів відзначаються високою якістю, креативністю та ефективними пропозиціями з приводу удосконалення сучасного процесуального законодавства України. Слід зазначити, що жоден з учасників конференції не пішов додому з «пустими руками», оскільки організаційний комітет кожного учасника нагородив цінними подарунками – грамотами, дипломами, а також монографіями та підручниками, присвяченими актуальним проблемам процесуальної науки.

Від осіб, які особисто брали участь у конференції, варто зазначити, що враження від проведеного наукового заходу залишилися надзвичайно приємні та позитивні. Організаційний комітет з великою увагою і турботою поставився до кожного учасника конференції, тому навіть той, хто приїхав з іншого міста чи країни, почував себе, як вдома. Слід зазначити, що особливість проведеної конференції полягає ще й тому, що до організації даного заходу були долучені також студенти – Наукове товариство студентів та аспірантів юридичного факультету (НТСА), яке допомогло Організаційному комітету здійснити підготовку та провести міжнародну науково-практичну конференцію.

Підсумовуючи результати Другої міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми процесуальної науки: історія та сучасність», можна з гордістю сказати, що вона стала неоціненним та незабутнім досвідом для кожного з її учасників, незалежно від віку, наукового ступеню та секції, у якій вони працювали. І ми сподіваємося, що проведення таких заходів стане чудовою традицією нашого університету, і в майбутньому все більше і більше людей зможуть пишатися своїм науковим внеском у розвиток сучасної процесуальної думки.





Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024