Новини

 

Механіко-математичному факультету – 70!

08.12.2010
Механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка добре знаний своїми науковими традиціями і здобутками. Як самостійний підрозділ його створено в 1940 році після реорганізації фізико-математичного факультету. Проте науково-освітня діяльність у галузі математики й механіки розпочалася в Київському уні-верситеті від самого моменту його заснування в 1834 році. Спочатку у складі філософського факультету існувало фізико-математичне відділення, а згодом, у 1849 році, на його основі було створено однойменний фа-культет. Розвиток математики і механіки в університеті відбувався під впливом цілої плеяди всесвітньо відомих учених, серед яких академіки АН СРСР М.М.Боголюбов, О.М.Динник, М.О.Лаврентьєв, О.Ю.Ішлінський, Ю.О.Митропольський, В.М.Глушков, академіки АН УРСР та НАН України М.О.Кільчевський, Б.В.Гнєденко, Г.М.Савін, Й.З.Штокало, А.Д.Коваленко, І.Т.Швець, В.С.Королюк, І.І.Ляшко, Ю.М.Березанський, А.М.Самойленко, А.В.Скороход, М.О.Перестюк.
Тепер механіко-математичний факультет по праву вважається провідним в Україні серед факультетів свого профілю. В його структурі дев’ять кафедр (алгебри та математичної логіки; геометрії; загальної математики; інтегральних та диференціальних рівнянь; математичного аналізу; мате-матичної фізики; механіки суцільних середовищ; теоретичної та прикла-дної механіки; теорії ймовірностей, статистики та актуарної математики) та дві науково-дослідні лабораторії. На факультеті на постійній основі працюють 87 науково-педагогічних працівників. Серед них 27 професорів та докторів наук і 54 доценти та кандидати наук. Професори факультету є авторами монографій, підручників та збірників задач, за якими вивчають різні розділи математики та механіки в багатьох українських та зарубіжних вищих навчальних закладах.
Добре відомі світовій математичній спільноті наукові школи Київського університету з алгебри, диференціальних рівнянь, теорії ймовірностей, механіки, які сформувалися й успішно функціонують на факультеті. Деякі досягнення цих шкіл вражають. Наприклад, О.Ю.Шмідт (у подальшому академік, засновник наукової школи з алгебри Московського університету, відомий полярник) будучи студентом четвертого курсу написав перший у світі підручник з теорії груп; асимптотичний метод Крилова – Боголюбова – Митропольського, многочлени Кравчука, простір Скорохода, функція Гріна – Самойленка названі на честь їхніх першовідкривачів – представників математичних шкіл факультету і загальновживані в світовій математичній літературі. Учені факультету проводять спільні наукові дослідження з колегами з Росії, США, Німеччини, Швеції, Франції, Бразилії, Канади, Ізраїлю, Бельгії, Італії. Багато випускників факультету працюють у провідних зарубіжних наукових центрах.
Факультетські навчальні плани та програми навчальних дисциплін відпо-відають найвищим міжнародним стандартам. Про якість підготовки сту-дентів механіко-математичного факультету свідчать їхні традиційні пе-ремоги на міжнародних студентських математичних олімпіадах: лише в 2010 році вони вибороли 2 гран-прі, 3 перших, 6 других і 2 третіх місця, а також перше місце в командному заліку серед провідних університетів світу.
Випускники факультету працюють у науково-дослідних інститутах, конс-трукторських бюро, вищих навчальних закладах, обчислювальних центрах, комерційних та банківських структурах, страхових компаніях. Найкращих із них охоче запрошують для продовження навчання в магіс-тратурі та аспірантурі провідні університети США, Німеччини, Франції, Канади, Швеції. Факультет по праву пишається своїми випускниками минулих років. Серед них понад 40 академіків та членів-кореспондентів НАН України. П’ятеро з них очолюють наукові установи НАН України: академік А.М. Самойленко – Інститут математики; академік І.В. Сергієнко – Інститут кібернетики; академік В.М. Геєць –Інститут економіки та прогнозування; академік В.Т. Грінченко – Інститут гідромеханіки; академік О.М. Гузь – Інститут механіки.
Оцінюючи та аналізуючи пройдений шлях, колектив механіко-математичного ставить перед собою нові завдання і, сповнений нових творчих планів і задумів, з оптимізмом дивиться в майбутнє.

М.Ф.Городній,
декан механіко-математичного факультету


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024