Новини

 

Про нас пишуть. Газета "Освіта України".

07.12.2010
У нашій країні діятиме перший науковий парк. Провідні вітчизняні наукові і навчальні заклади підписали засновницький договір про створення Корпорації «Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка» і спільну діяльність щодо виконання інноваційних та інвестиційних проектів. Створення наукового центру ініціював ректор КНУ Леонід Губерський. Ця ідея була підтримана рішенням президії Національної академії наук України і науково-дослідними інститутами цієї установи.
Документ підписали представники десяти інститутів HAH України: директор Інституту теоретичної фізики імені М. Боголюбова Анатолій Загородній, директор Інституту біохімії імені О. Палладіна Сергій Комісаренко, директор Інституту мікробіології та вірусології імені Д. Заболотного Валентин Підгорський, заступник директора Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення імені М. Семененка Володимир Овсієнко, заступник директора Інституту електрозварювання імені
Є. Патона Леонід Лобанов, заступник директора Інституту металофізики імені Г. Курдюмова Орест Івасишин, заступник директора Інституту органічної хімії Віталій Ващенко, заступник директора Інституту прикладної фізики Олексій Хижняк, заступник директора Інституту проблем матеріалознавства імені І. Францевича HAH Геннадій Баглюк, заступник директора Інституту проблем реєстрації інформації Андрій Крючин. До корпорації увійшли два ВНЗ: КНУ імені Тараса Шевченка і Національний університет харчових технологій. Вона створена відповідно до Закону України «Про наукові парки» № 1563-VI від 25 червня 2009 року. Основна мета наукової корпорації — об'єднати зусилля вчених із університетів та їхніх колег з HAH для виконання інноваційних наукових розробок і впровадження їх у виробництво.
— Нині, у непростих фінансових умовах, ми повинні об'єднувати зусилля установ і науковців, — упевнений Леонід Губерський.
Серед пріоритетних напрямів діяльності наукового парку — вивчення і створення новітніх матеріалів, речовин, композитів, ресурсозберігаючих технологій, новітніх технологій діагностики і профілактики захворювань, підвищення енергоефективності сучасних технологій тощо.
— Ми підписуємо велику кількість документів, але важливо те, як саме вони будуть реалізуватися. Нині в більшості галузей науки і техніки вагомі винаходи і поступ відбуваються міждисциплінарно. Саме тому важливим є поєднання різних дисциплін в одному науковому парку, де вони можуть корисно взаємодіяти. Я звичайно репрезентую біотехнологію. І для нас є дуже важливою співпраця з тими людьми, які створюють сучасні матеріали — з хіміками, фізиками. Такий технопарк допоможе нам якомога ефективніше впроваджувати результати наших досліджень, — розповів Сергій Комісаренко.
Створення наукового парку сприятиме формуванню нових робочих місць, працевлаштуванню випускників вищих навчальних закладів. Творчі колективи, які реалізовуватимуть розробки наукового парку, зможуть залучати до роботи і докторантів, і аспірантів, і студентів. Адже ще одна мета дослідного університету — поєднати наукові дослідження з навчальним процесом. .
На підписанні засновницького договору був і заступник міністра освіти і науки України Євген Суліма. Він привітав членів об'єднання і наголосив, що робота зі створення корпорації була важкою, але корисною.
— Нині наука в університетах має розвиватися динамічно і конструктивно. Основне в умовах сучасної ринкової економіки — вона повинна мати прикладний характер, — зазначив Євген Миколайович. Члени корпорації упевнені, що спільна робота поліпшить розвиток інноваційних інфраструктур і створить умови для залучення інвестицій.

Максим КОРОДЕНКО
газета «Освіта України» від 7.12.2010 р. (№89).


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024