Новини

 

"Військова освіта та наука: сьогодення та майбутнє"

29.11.2010
У Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ) 26 листопада 2010 року завершила роботу VІ Міжнародна науково-практична конференція "Військова освіта та наука: сьогодення та майбутнє", присвячена пам’яті першого начальника Військового інституту заслуженого працівника народної освіти України, доктора технічних наук, професора генерал-лейтенанта Жукова Сергія Анатолійовича.
Метою конференції було обговорення стану та перспектив розвитку військової освіти і науки, апробація результатів наукових досліджень, організація співробітництва у науковій діяльності та підготовці науково-педагогічних і офіцерських кадрів.
У заході взяли участь заступник Міністра оборони України Борис Андресюк, представники Департаментів вітчизняного оборонного відомства, вищих навчальних закладів України, закордонних організацій, підприємств та установ, воєнні науковці. На адресу конференції надійшли 354 доповіді науковців зі Сполучених Штатів Америки, Швеції, Фінляндії, Узбекистану, Казахстану, Польщі, Данії, Болгарії, Росії, Білорусії та України.
Відкриваючи пленарне засідання, начальник Військового інституту генерал-майор Віктор Балабін привітав учасників конференції з початком її роботи, навів найбільш вагомі, отримані науково-педагогічними і науковими працівниками Військового інституту наукові здобутки у 2010 році, визначив завдання на 2011 рік й запропонував за результатами роботи конференції підготувати та надіслати до відповідних департаментів Міністерства оборони України, управлінь Генерального штабу Збройних Сил України пропозиції, щодо вирішення найбільш актуальних проблем, що обговорювались на секційних засіданнях.
Зі змістовною доповіддю виступив заступник Міністра оборони України Борис Андресюк.
– Вважаю, – зазначив поважний гість, – що протягом цієї Міжнародної науково-практичної конференції її учасники повинні дійти єдиного бачення щодо розвитку військової освіти та науки, детально обговорити проблеми стосовно структурної реорганізації вищих військових навчальних закладів.
За його словами, у системі військової освіти працює і навчається понад 23 тисячі осіб, що складає близько 12 % загальної чисельності особового складу Збройних Сил. До підготовки військових фахівців залучено близько 1700 науково-педагогічних працівників, з них докторів наук – 91 особа та кандидатів наук – 940 осіб. Укомплектованість ВВНЗ науково-педагогічними працівниками, які мають науковий ступінь, дозволяє на належному рівні забезпечити якість підготовки військових фахівців за всіма спеціальностями. Вартість щорічного утримання системи військової освіти складає близько 500 млн. грн.
Заступник Глави вітчизняного оборонного відомства розповів про сучасний стан мережі військових навчальних закладів, їх укомплектованість кадрами, систему науково-дослідних установ, перспективи та завдання щодо розвитку системи військової освіти, підготовки військових фахівців відповідно до проекту Державної програми реформування Збройних сил України на 2011-2015 роки.
– Ми повинні знаходити наукові новинки і напрацьовувати їх для подальшої практичної реалізації у Збройних Силах України. Метою розвитку військової освіти повинна стати підготовка військових фахівців з високим рівнем професіоналізму, інтелектуального розвитку, загальної та військово-професійної культури, створення умов для неперервного підвищення рівня знань, практичних навичок військових фахівців, – акцентував увагу учасників Борис Андресюк.
У своєму виступі проректор КНУ з навчально-виховної роботи Володимир Шевченко націлив учасників конференції на майбутнє та зупинився на двох проблемах: мовної та інформатизації.
– Ми рухаємось у напрямку єдиного європейського простору, – зазначив Володимир Шевченко, – а це вимагає від кожного науковця, фахівця знання іноземних мов, вміння самостійно та миттєво діставатись до інформації, яка розміщена в Інтернеті, користуватись нею. Приємно, що над цими проблемами сьогодні успішно працює ВІКНУ.
Проблеми морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України висвітлив у своїй доповіді начальник кафедри військово-гуманітарних дисциплін військово-гуманітарного факультету ВІКНУ Віктор Безбах.
Питання фінансування військової освіти та науки, підготовки кадрів для військово-фінансової служби були розкриті у виступі заступника директора Департаменту фінансів Міністерства оборони України полковника Сергія Вінника.
– Держава робить сьогодні все можливе для фінансування та розвитку військової освіти та науки, – наголосив полковник Сергій Вінник. – Так у 2010 році на ці цілі було виділено 612,9 млн. грн. Ми задоволені якістю підготовки військових фінансистів у ВІКНУ і бажаємо колективу Військового інституту подальших успіхів у цій роботі.
Цікаві думки та пропозиції пролунали у виступах заступника директора Правового департаменту Міністерства оборони України Віктора Левчука, заступника начальника управління правового забезпечення Генерального штабу Збройних Сил України полковника юстиції Валерія Коваля, заступника начальника Воєнно-дипломатичної академії Василя Ягупова та інших.
Активно та плідно працювали секції: «Воєнна політологія та проблеми інформаційно-пропагандистського забезпечення військ (сил)», «Психологічні проблеми гуманітарного розвитку Збройних Сил України», «Фінанси і воєнна економіка», «Сучасні проблеми правового забезпечення повсякденної діяльності військ (сил)», «Воєнна географія та проблеми топогеодезичного забезпечення військ», «Лінгвістичне забезпечення діяльності Збройних Сил України», «Інформаційно-психологічна безпека держави і суспільства», «Техніка озброєнь та технології подвійного призначення», «Інновації у вищій освіті».
Мета конференції досягнута. Визначені найбільш перспективні наукові напрямки та пропозиції.

Начальник групи зв’язків із громадськістю Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Льовін


align=right>Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024