Новини

 

Круглий стіл на юридичному

19.11.2010
18 листопада 2010 року на юридичному факультеті відбувся визначний захід - круглий стіл на тему "Актуальні проблеми захисту прав інтелектуальної власності". Організаторами даного дійства виступили: Державний департамент інтелектуальної власності МОН України, кафедра цивільного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Асоціація правників України та Патентно-юридична фірма "Пі. енд Ем. Партнерз"


Головним завданням був обмін досвідом між фахівцями у сфері права інтелектуальої власності та ознайомлення магістрантів як першого так і другого року навчання з практичними проблемами ПІВ.

Згідно традицій, круглий стіл почався вітальними словами організаторів заходу та презентуванням гостям новітніх кафедральних видань.
Від огранізаторів слово мали доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, заступник декана юридичного факультету з науковоії роботи Кохановська О. В. та доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, завідувач кафедри цивільного права юридичного факультету Майданик Р. А. Вони висловили задоволення активною співпрацею факультету та кафедри цивільного права з Департаментом інтелектуальної власності і регулярними зустрічами викладачів і студентів з практикуючими юристами і представниками патентних фірм, судових органів, експертних організацій, а також презентували учасникам збірку статей 3-х читань пам'яті О. А. Підопригори, книгу про юридичний факультет та видання про київську школу цивілістики.
Круглий стіл вів один з модераторів заходу - кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права юридичного факультету Носік Ю. В.

У своєму виступі Анатолій Бойченко, директор Патентно-юридичної фірми «Пі. енд Ем. Партнерз», адвокат передав вітання від керівництва Департамента інтелектуальної власності і висловив побажання подальшої співпраці з юридичним факультетом Київського національного університету. Темою його доповіді стало дострокове припинення дії на знак для товарів та послуг, міжнародної реєстрації торговельної марки. Виступ також стосувався аналізу загальних тенденцій практики юридичних фірм у сфері ПІВ (зокрема, наголошувалось на складності справ та їх тривалому характері) і перспектив роботи для студентів у даній сфері.

Продовжив тему торговельних марок Микола Потоцький, патентний повірений України, заступник директора Юридичної фірми «DD&I IP Agency», кандидат юридичних наук з темою: «Визнання недійсними свідоцтв на торговельні марки, які є тотожними або схожими настільки, що їх можна сплутати з фірмовими найменуваннями, що відомі в Україні і належать іншим». Під час виступу були підняті такі гострі питання як конфлікт прав на торгові марки та комерційні найменування, розмежування комерційного найменування та найменування юридичної особи, вимоги до фірмового найменування. Жваве обговорення було викликане питанням учасника читань доктора юридичних наук, професора Дзери О. В. про географічну назву в якості комерційного найменування.

Варто відзначити, що у доповідях більшості гостей так чи інакше зачіпалася проблематика загальновідомих торгових марок, що свідчить про гостроту даного питання в сучасних економіко-правових умовах.

Активну полеміку викликала доповідь кандидата юридичних наук, доцента кафедри цивільного права юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Макоди В. Є., що стосувалася проблематики авторських прав на об'єкти, які були створені до прийняття новітнього законодавства в сфері прав інтелектуальної власності.. Була порушена тема прав на радянські кінофільми та суміжні об'єкти, а також на місце Міністерства культури у вирішенні даних питань.

Знайшла відгук у гостей і тема «Судова експертиза у справах щодо захисту прав на знаки для товарів і послуг і промислові зразки», яку представила Мещерякова Н. В. , судовий експерт, оцінювач «Експертного бюро з питань інтелектуальної власності», голова комітету інтелектуальної власності та рекламного права ВГО «Асоціація правників України», співголова комісії з питань інтелектуальної власності та трансферу технологій Українського Національного Комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine). Доповідач торкнулася питань важливості спеціальних знань судового експерта, його значення в судовому процесі та меж його діяльності Доповідач звернула увагу на важливість професійної підготовки студентів. Дана проблематика зацікавила присутніх на круглому столі магістрантів і викликала значну кількість запитань.

Картушин Д. М., патентний повірений України, партнер Патентно-юридична фірми «Пі. енд Ем. Партнерз» зачитав доповідь, в якій зосередився на недійсності свідоцтв про знаки для товарів і послуг та порушення особистих прав власника свідоцтва. Цікавим було почути про американський і європейські підходи щодо захисту порушених прав, процедуру доказування в цих справах та про невирішені питання завірення відомостей, що були розміщенні в мережі Інтернет.


Актуальною була доповідь Кодинця А.О., кандидата юридичних наук, доцента кафедри цивільного права юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Вона стосувалась договірних відносин і їх правового регулювання законодавством у сфері прав інтелектуальної власності, зокрема, авторських договорів і договорів у сфері промислової власності. Особливо детально було розглянута проблематика форми договорів, службових договорів та питань "обгорткової" ліцензії.

Олег Чернобай, керуючий партнер Юридичної компанії «Чернобай та партнери», адвокат, присвятив увагу у своєму виступі відшкодуванню шкоди, завданої порушенням ПІВ, зокрема, проблематиці невиключних ліцензій та методиці визначення збитків на основі кореляційних зв'язків. Були наведені дуже цікаві приклади з практики з питання відшкодування моральної шкоди і порушеної ділової репутації.

Перерахувати всі доповіді неможливо, але слід констатувати, що всі вони грунтовно розкривали проблеми захисту прав інтелектуальної власності та зацікавили слухачів.

Учасники відзначають надзвичайно високий рівень доповідей та перспективність порівняння підходів до розгляду проблем права інтелектуальної власності юристів-практиків і юристів - науковців, що викладають юридичні дисципліни на кафедрі цивільного права.

На думку студентів, що були присутні на заході, даний формат надзвичайно корисний як для спеціалістів у сфері прав інтелектуальної власності, так і для магістрів усіх спеціалізацій.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам круглого столу, особливо гостям, яких запрошуємо до подальшої співпраці! Оргкомітет.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024