Новини

 

Навчаємося. Розважаємося. Перемагаємо!

09.11.2010
Винесені в заголовок слова стали сьогодні девізом змагань серед програмістів у Десятій ювілейній Всеукраїнській олімпіаді з програмування, що проводилася у Вінницькому національному технічному університеті восени цього року. В олімпіаді взяли участь 32 найкращі українські команди, які вибороли перемогу в чотирьох регіональних півфіналах серед 146 команд (426 студентів) з 66 університетів 30 міст України. Загальна кількість учасників І етапу змагань (університетського) становить більше 2000 студентів.
Головною метою олімпіади є надання українським студентам можливості продемонструвати свою майстерність у мистецтві розробки алгоритмів і програм на високому міжнародному рівні.
За останні 10 років олімпіада дуже змінилася (приблизно так, як і еволюціонувала комп’ютерна техніка за цей час). У перші роки наші олімпійці жодного разу не виходили навіть до чвертьфіналу світової першості. Тепер ситуація змінилася на краще, представники українських ВНЗ уже двічі здобули золоту медаль на фіналі першості світу. Перше золото для України взяла команда Львівського національного університету імені Івана Франка в 2008 році. Друге ж золото в 2010 році з Харбіна (Китай) привезла команда Київського національного університету імені Тараса. Шевченка в складі Владислава Симоненка, Андрія Гриненка та Даніїла Нейтера.
За 10 років проведення олімпіад Україна вийшла на п’яту позицію всесвітнього рейтингу Топкодера. Топкодер – компанія, що є світовим лідером в організації постійних онлайн змагань з програмування. Згідно з її рейтингами друге та третє місце посідають студенти нашого університету - Антон Райчук та Владислав Симоненко відповідно. Саме завдяки успішним виступам Київський національний університет імені Тараса Шевченка посідає п’яту позицію в рейтингу університетів.
Останні п’ять років українські студенти повністю домінують у світовому півфіналі Південно-Східної Європи (у 2009 році – перші сім місць!), пропустивши за цей час до світового фіналу лише одну команду не з України. Цього року змагалися найкращі програмісти не тільки з України, а й з Грузії, Білорусі та Вірменії, які під час заходів олімпіади намагалися виявити себе якнайліпше.
Основне командне змагання, на якому учасникам пропонувалося розв’язати 12 задач, тривало 5 годин. Найкращий результат показала команда Deprecated (Владислав Симоненко, Роман Ризванов на чолі з тренером Віталієм Бондаренком) Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, тим самим крім золотих медалей, отримала головний трофей цьогорічної олімпіади – перехідний кубок, який буде протягом року знаходитись в нашому університеті. Наступного року за цей кубок знову змагатимуться найкращі команди світу.
В особистому турі перемогу здобув Олександр Бачериков, студент 4 курсу факультету кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Крім медалей та кубків переможці були нагороджені цінними призами та сувенірами від Представництв «Фуджицу Текнолоджі Солюшнз ГмбХ», компанії «ESET», ТОВ «Навігатор» та ТОВ «Арт-майстер». За перше місце переможці отримали – БФП Canon та продукт Eset Smart Security, за друге місце – продукт Eset NOD32 Antivirus та usb-радіо, за третє місце – сучасні ліхтарики з генератором енергії та пам’ятні подарунки. Переможець особистого туру отримав Lifebook Fujitsu.
Значні досягнення українських студентів, здобуті під час проведення Десятої всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, зумовили надання їй офіційного статусу чвертьфіналу першості світу та ініціювали розгляд питання про проведення в Україні з 2011 р. півфіналу першості світу країн Південно-Східної Європи. Саме для прийняття такого рішення особисто прибув з інспекцією до України директор першості світу АСМ з програмування, професор університету Бейлора (Техас, США) Білл Поучер: «Я дуже радий познайомитися з Україною, програмісти якої останнім часом демонструють найвищу динаміку зростання рівня підготовки і посідають більшість призових місць у південно-східному європейському півфіналі першості світу з програмування».
Автор та координатор проекту Всеукраїнської олімпіади з програмування, професор Вінницького національного технічного університету Володимир Іванович Месюра стверджує: «Нам є чим пишатися: за цей час наші команди показали найвищий інтелектуальний потенціал України, здобувши за останні роки безліч нагород з програмування у міжнародних змаганнях та привернувши увагу світового бізнесу до українських технічних спеціалістів». Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування була організована за ініціативою Вінницького національного технічного університету та проводиться за підтримки Міністерства освіти і науки України, ТОВ «Арт-майстер» та Всеукраїнського благодійного фонду «Асоціація підтримки та розвитку інформаційних технологій»

І.Харченко,

В.Бондаренко


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024