Новини

 

«Червона книга України. Рослинний світ»

22.10.2010
Міжнародна наукова конференція «Рослинний світ у Червоній книзі України: впровадження Глобальної стратегії збереження рослин»



Наприкінці 2009 року нарешті побачило світ довгоочікуване третє видання Червоної книги України. Її підготовка ознаменована активними дискусіями українських ботаніків, мікологів та природоохоронців з багатьох питань: концепція Червоної книги, критерії відбору видів, категорії рідкісності, списки видів тощо. Крім того, проблеми виникали при підготовці статей, присвячених видам, через брак сучасної наукової інформації, якісних ілюстрацій тощо. Треба визнати, що деякі питання й сьогодні не мають остаточних відповідей і залишаються відкритими. Наступне видання Червоної книги України, відповідно до діючого законодавства, повинно бути здійсненним у 2019 році, і, щоб воно було кращим і змістовнішим, його підготовку необхідно починати вже зараз. У зв’язку з цим Ботанічний сад ім. акад. О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України під егідою Українського ботанічного товариства ініціювали проведення Міжнародної наукової конференції «Рослинний світ у Червоній книзі України: впровадження Глобальної стратегії збереження рослин», яка відбулася 11-15 жовтня 2010 року.

Ця тематика виявилася надзвичайно цікавою і привернула увагу багатьох фахівців з України, Росії, Молдови та Болгарії, оскільки у роботі Міжнародної конференції прийняло участь більше 200 чоловік від студентів до академіків з 55 наукових, освітніх та громадських організацій. Основними питаннями, які розглядалися як на пленарному так і секційних засіданнях були: концептуальні питання «Червоної книги України. Рослинний світ» та охоронних списків інших рівнів; таксономічні, хорологічні, біологічні та екологічні аспекти вивчення рідкісних видів судинних рослин; рідкісні види несудинних рослин та грибів; збереження рідкісних видів рослин та грибів ex situ та in situ. Після завершення роботи секцій відбулися круглі столи за відповідними напрямками. Ці засідання запам’яталися палкими дискусіями, наслідком яких стали конкретні пропозиції щодо вдосконалення «Червоної книги України» та підвищення ефективності справи охорони природи. Всі напрацювання та рекомендації учасників конференції найближчим часом будуть передані до Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Міністерства освіти та науки України, Національної академії наук України та в інші інстанції, які приймають офіційні рішення у питаннях пов’язаних з оптимізацією охорони природи. Окремо слід відмітити, що одним з ключових рішень конференції є необхідність і невідкладність створення робочої мережі експертів з питань Червоної книги України, мета якої позбавлення фахівців всіляких інформаційних бар’єрів у спілкуванні між собою і у підготовці наступного четвертого видання «Червоної книги України. Рослинний світ». Першим кроком до організації такої мережі буде створення відкритої для всіх електронної бази даних експертів, яку планується розмістити в Інтернеті. Користуючись нагодою, запрошуємо всіх студентів, аспірантів та співробітників нашого Університету, кому небайдужі проблеми збереження рідкісних і зникаючих рослин природної флори України, і хто зробив хоча б перші кроки у дослідженні цих рослин, приєднуватися до нашої мережі. Для цього достатньо контактувати з автором повідомлення за адресою: redbookconference@i.ua

В межах роботи конференції також відбувся фотоконкурс за трьома номінаціями: «Судинні рослини Червоної книги України», «Несудинні рослини Червоної книги України», «Природа України», переможці якого отримали почесні грамоти і оригінальні призи у вигляді живих експозицій з сукулентних рослин.

Відмічаємо, що ідея проведення Міжнародної наукової конференції «Рослинний світ у Червоній книзі України: впровадження Глобальної стратегії збереження рослин» здобула фінансову підтримку Офісу радника з питань сільського господарства, природи та якості харчових продуктів Посольства Королівства Нідерландів в Україні в межах програми «МАТRА». Це дало змогу організаторам для всіх учасників конференції скасувати оплату організаційного внеску та публікації, забезпечити харчування, а тридцяти п’яти провідним вченим з інших міст України компенсувати витрати на проїзд та проживання. Користуючись нагодою організатори конференції висловлюють щиру вдячність за надану підтримку.

Проведення Міжнародної наукової конференції «Рослинний світ у Червоній книзі України: впровадження Глобальної стратегії збереження рослин» є першим реальним кроком у підготовці четвертого видання «Червоної книги України. Рослинний світ». Разом з тим вирішено, що така конференція буде періодичною і відбуватиметься один раз на два роки (проведення наступної заплановано на осінь 2012 року), це повинно зробити нашу наступну Червону книгу значно змістовнішою і більш фундаментальною.





Микита Перегрим

канд. біол. наук, наук. співроб. Ботанічного саду імені акад. О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка







\'\'

Прес-центр


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024