Новини

 

Враження від Ялтинського саміту

13.10.2010
В Ялті у Лівадійському палаці з 30 вересня по 3 жовтня проходив сьомий неурядовий саміт "Ялтинська європейська стратегія" (Yalta European Strategy, YES). У ньому взяли участь більше 200 осіб із понад 20 країн. Це впливові українські та іноземні політики, бізнесмени та громадські діячі, а також 26 стипендіатів програми Завтра.ua Фонду Віктора Пінчука з усієї України, серед яких були і студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Цього року ялтинський форум проходив під назвою "Україна і світ: переосмислення перспектив". Перші особи держав та міжнародних організаціях брали участь у жвавих і довготривалих дискусіях довкола ключових проблем розвитку України в контексті загальносвітових змін. Порушувалися питання взаємовідносин України з Європейським Союзом та Росією, проведення Євро 2012, економічної кризи та способів відновлення економіки, енергетики та екологічних змін, модернізації та впровадження нових технологій в Україні.
Для мене як студента-політолога філософського факультету цей форум був насичений живим матеріалом для подальшої професійної діяльності. Особисто я вперше була присутня на прес-конференції глав держав, коли в режимі «питання-відповідь» Президент України Віктор Янукович та Президент Польщі Броніслав Коморовскі викладали пресі позиції обох держав з приводу найбільш спірних питань двосторонніх відносин. Незважаючи на гостроту питань, наш Президент тримався достойно і впевнено.
Хотілося б згадати про усіх поважних гостей, які брали участь в дискусіях і ставили запитання, адже під час кожної з дискусій розглядалися важливі для України проблеми не лише представниками України, а й провідними світовими політиками та експертами. Проте аби не перевантажувати фактами, можна згадати розмову про перспективи економічного розвитку України Прем'єр-міністра України Миколи Азарова і директора-розпорядника МВФ Домініка Стросс-Кана. Спеціальним гостем форуму був 42-й президент США Білл Клінтон. Його промова на тему «Сполучені Штати Америки і глобальні зміни у ХХІ столітті» на урочистій вечері у Лівадійському палаці не залишила байдужими ані політиків, ані журналістів. Цікаве гасло для України запропонував Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт: «Ukraine to be the China of Europe»!
Нам, як стипендіатам Завтра.ua, були влаштовані окремі зустрічі з Сергієм Хрущовим, сином Микити Хрущова, Сергієм Тігіпко, Віце-прем'єр-міністром України, та Андерсом Аслундом, старшим науковим співробітником Інституту міжнародної економіки Петерсона. Це була можливість поставити прямі та іноді провокаційні питання, вести живу дискусію, а також отримати безпосередні поради для нашого подальшого професійного та особистісного розвитку.
Можна було на власні очі спостерігати, як твориться політика, як обговорюються питання світової значущості. Щоправда, як таких конкретних рішень на конференції прийнято не було, угод не підписано, та це й не ставилося за мету. Хто знає, можливо в кулуарах відбулися значно важливіші домовленості, що визначать майбутній розвиток України.
Авжеж, найцікавішими були неофіційні зустрічі. Щовечора проводилися святкові вечері, одна з них була урочистою. В цей час можна було поспілкуватися з високопосадовцями, зробити фото на пам’ять, і навіть поспівати або потанцювати разом. Так, моя колекція фотографій з впливовими людьми значно поповнилася. Іноді важко було впізнати людину в обличчя, через що виникали різні курйозні ситуації.
Отож, як виявилося, політики такі ж звичайні люди, як і ми, студенти. Для мене стала характерною лише одна суттєва відмінність між нами. Ми, студенти, увесь свій час вкладаємо в те, щоб отримати нове знання, що стає внеском в наш саморозвиток. Вони ж, політики, громадські діячі, підприємці, застосовують своє вже набуте знання для аналізу та зміни суспільно-політичних та економічних процесів. Їх знання має вагу для усього суспільства. Так, на мою думку, необхідно зняти з них ореол недосяжності та таємничості. Якщо ж ви хочете стати успішним і впливовим у майбутньому, то потрібно вже сьогодні здобувати знання і наполегливо вчитися.


Анастасія Донська, магістр другого року навчання (науковий керівник - професор В.Ф.Цвих)
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024